Cum devii prosumator și de ce să alegi Helius pentru panouri solare 

Cum devii prosumator și de ce să alegi Helius pentru panouri solare 

Din ce în ce mai mulți oameni își acoperă o parte din necesarul de energie electrică cu propriul lor sistem fotovoltaic. Aceștia sunt numiți prosumatori, ceea ce înseamnă că sunt producători și consumatori într-o singură persoană. Procedând astfel, aduci o contribuție importantă la tranziția energetică, care este atractivă din punct de vedere economic și susținută din punct de vedere legal. 

Vrei să devii mai puțin dependent de generatorul tău? Cu energie electrică ieftină din propriul sistem fotovoltaic Helius, nu numai că vă reduci costurile, ci protejezi și mediul. Dacă nu știi ce înseamnă prosumator, îți explicăm în cele ce urmează.

Mulți oameni de astăzi nu mai sunt doar consumatori de energie electrică. Cu propriul tău sistem fotovoltaic de la Helius, de exemplu, ești și generator de energie electrică și astfel devii prosumator. Ca prosumator, aduci o contribuție importantă la tranziția energetică. 

Ce înseamnă prosumator Helius?

Consumatorii care își cultivă propriile legume, sunt un exemplu dintre multele pentru a înțelege termenul prosumator. Le găsim în diferite domenii ale vieții și afacerilor. Prosumatorii sunt consumatori care acționează și ca producători. Sau sunt producători care se deplasează pe piață în același timp cu consumatorii.

Termenul prosumer s-a dezvoltat ca o combinație a cuvintelor englezești pentru producător și consumator în același timp. În contextul tranziției energetice, acest termen se referă la consumatorii de energie, adică consumatorii care produc energie în același timp și sunt cel puțin parțial autosuficienți. Aceasta se referă de obicei la proprietarii de sisteme panouri fotovoltaice.

Odată cu atractivitatea tot mai mare de a-ți genera propria energie electrică, cu sisteme fotovoltaice, este acum posibil ca persoanele fizice și micile întreprinderi comerciale să producă singure o parte din energia lor electrică. 

Dacă acești prosumatori folosesc un depozit de energie pentru a putea consuma ei înșiși o proporție mai mare din energie electrică, se adaugă termenul de „stocare” și se poate vorbi de „prosumare”. Prosumator este (încă) puțin folosit astăzi. Firma Helius poate parcurge toate aceste etape pentru tine, ocupându-se de întocmire dosar prosumator, astfel încât să devii prosumator fără pic de efort.

Transformarea Consumatorilor în Prosumători: Impactul asupra Pieței

Situația juridică a prosumatorilor

Autoalimentarea cu energie electrică este o parte esențială a infrastructurii societății noastre moderne. Prin urmare, are întotdeauna o dimensiune juridică și este supusă unei reglementări stricte. Scopul lor este de a găsi un echilibru între accesibilitate, securitatea aprovizionării și durabilitate.

În Europa, autosuficiența cu energiile regenerabile și-a găsit acum drumul în liniile directoare legale ale politicii. Articolul 21 din Directiva privind energia din surse regenerabile (UE) 2018/2001 prevede că, consumatorii din statele membre au dreptul de a deveni autofurnizori de energie electrică din energii regenerabile. 

În calitate de autofurnizori, aceștia trebuie să poată produce energie regenerabilă pentru propriul consum, să stocheze surplusurile și să le vândă furnizorilor și altor consumatori conveniți contractual, fără discriminare. 

Alte drepturi rezultate din acest articol pentru prosumatori:

  • Instalează și operează sisteme de stocare a energiei electrice fără a plăti suprataxe și taxe duble pentru energia electrică consumată la fața locului;
  • Își păstrează drepturile și obligațiile ca utilizator final;
  • Obții o remunerație pentru energia electrică introdusă în rețea care corespunde valorii de piață;
  • Alocările și taxele sunt percepute doar pentru energia electrică autogenerată dacă capacitatea instalată este de peste 30 kW.

Autofurnizorii din blocurile de apartamente au dreptul de a lucra împreună și de a conveni asupra schimbului de energie produsă local. Sistemele autonome pot fi instalate și operate de terți, adică furnizori de servicii, precum Helius, dacă sunt supuse instrucțiunilor furnizorului de energie.

Un cadru național de reglementare asigură că toți clienții finali au acces la energie electrică din energii regenerabile și elimină obstacolele pieții. Articolul 22 din directivă reglementează dreptul clienților finali, în special a gospodăriilor, de a participa la comunitățile de energie regenerabilă. 

Statele membre au responsabilitatea de a se asigura că comunitățile de energie regenerabilă produc, consumă, depozitează și vând energie electrică din surse regenerabile, li se permite să utilizeze electricitatea din propriile sisteme din comunitatea lor și să beneficieze de acces nediscriminatoriu la toate piețele energetice. Un cadru de reglementare adecvat trebuie să sprijine și să promoveze comunitățile de energie regenerabilă din statele membre.

Statutul juridic al prosumatorilor în România

În România, situația legală a autoalimentării cu energie electrică din energii regenerabile este reglementată de Legea surselor de energie regenerabilă (EEG). Această lege a făcut posibilă extinderea energiilor regenerabile în România cu tarife de alimentare.

De la intrarea în vigoare a EEG în anul 2000, operatorii sistemelor de producere a energiei electrice din energii regenerabile au primit un tarif fix de alimentare pentru energia electrică introdusă în rețea. Cuantumul acestei remunerații depinde de momentul înregistrării și de performanța sistemului instalat. 

În iulie 2022, tariful de alimentare a fost majorat semnificativ și a fost suspendată degradarea lunară care era obișnuită până atunci. Pentru viitor este planificată o ajustare semestrială a ratelor de alimentare. Odată ce tariful de alimentare a fost stabilit, acesta se plătește pe o perioadă de 20 de ani. 

Cu EEG, operatorii de reţea sunt obligaţi sa acorde prioritate racordării acestor sisteme la rețea și să preia electricitatea în mod preferențial. Pe acest fond, mulți proprietari de case au instalat pe acoperiș panouri fotovoltaice. 

Autoconsumul s-a dezvoltat doar într-o alternativă interesantă de-a lungul timpului. Oricine a decis să facă acest lucru în primele zile alimentează toată energia electrică generată în rețea. 

În 2009, a fost introdusă o taxă pentru autoconsumul de energie electrică autogenerată pentru a sprijini utilizarea energiei electrice în propria gospodărie. Din 1 aprilie 2012, această taxă de autoconsum nu mai există. Acest lucru nu mai era necesar, deoarece energia solară era acum mai ieftină decât electricitatea din rețea.

Din 2014, prosumatorii cu un sistem fotovoltaic cu o putere mai mare de 10 kWp au fost nevoiți să plătească 40% din suprataxa EEG pentru energia electrică pe care o consumau ei înșiși.

La începutul anului 2021, limita de la care trebuia să plătești suprataxa EEG proporțională a crescut la 30 kWp. Suprataxa EEG a fost eliminată în primăvara anului 2022.

Pentru a permite rezidenților din blocurile de apartamente să participe la tranziția energetică, a existat un amendament la EEG din 2017 cu privire la ceea ce este cunoscut sub numele de energie electrică a chiriașilor. Aceasta formează o bază legală pentru vânzarea directă a energiei electrice către rezidenți.