Plasticul este o componenta esentiala a multor articole, inclusiv sticle de apa, folie strech paletizare, cutii de unica folosinta si nu numai. Cunoasterea diferentei, precum si codurile SPI, in mod evident vor ajuta sa luati decizii mai informate in ceea ce priveste reciclarea.
Cele sapte tipuri de plastic includ:
- Tereftalat de polietilena (PETE sau PET).
- Polietilena de inalta densitate (HDPE).
- Clorura de polivinil (PVC).
- Polietilena cu densitate scazuta (LDPE).
- Polipropilena (PP).
- Polistiren sau polistiren (PS).
- Materiale plastice diverse (include printre altele policarbonat, pollactida, acrilic, acrilonitril butadiena, stiren, fibra de sticla si nylon). Cand vine vorba de cadouri promotionale si chiar obiecte pe care le folosim in jurul casei, nu exista niciun material mai important decat plasticul.
La fel se poate spune si pentru articolele pe care le folosim la birou. Majoritatea materialelor noastre contin cel putin un pic din acest material. De fapt, oamenii au produs pana acum 9,1 miliarde de tone de plastic!
De dragul mediului, este important sa cunoastem diferitele tipuri de plastic si utilizarile acestora, precum si codurile de identificare a rasinii gasite pe fiecare. Acest lucru va va ajuta sa luati decizii in cunostinta de cauza in momentul in care vine vorba de reciclare.
Coduri de reciclare pentru plastic
Intelegerea tipurilor de plastic poate ajuta consumatorii ca tine sa ia decizii mai informate legate de sanatate de mediu. In plus, este important sa va familiarizati cu codul SPI (Societatea Industriei Plastice) a unui articol, care este cunoscut si ca numar de identificare a rasinii si este utilizat pentru clasificarea diferitelor tipuri de plastic. Aceste informatii va vor ajuta sa sortati materialele din plastic mai eficient pentru reciclare.
Care sunt diferitele tipuri de plastic?
Faceti o plimbare prin casa sau birou si aveti garantia de a va potrivi cu o varietate de produse din plastic. Niciun material nu este mai frecvent utilizat in viata noastra de zi cu zi! Este usor sa clasificati totul drept simplu „plastic”. Cu toate acestea, exista sapte tipuri diferite despre care ar trebui sa stiti.
- Tereftalat de polietilena (PETE sau PET) Introdus de J. Rex Whinfield si James T. Dickson in 1940, acest plastic este unul dintre cele mai frecvent utilizate pe planeta.
Materialele plastice PET reprezinta 96% din toate sticlele si recipientele din plastic din intreaga lume, dar doar 25% din aceste produse sunt reciclate. Fiind atenti si asigurandu-va ca reciclati materialele plastice de cod 1, va ajutati sa asigurati un mediu mai curat si mai putina poluare in depozitele de deseuri!
- Polietilena de inalta densitate (HDPE) In 1953, Karl Ziegler si Erhard Holzkamp au folosit catalizatori si presiune joasa pentru a crea polietilena de inalta densitate. A fost pentru prima data utilizat pentru tevile de canalizare si poduri. Astazi, acest plastic este utilizat pentru o mare varietate de produse.
HDPE este cel mai frecvent plastic reciclat, deoarece nu se va rupe sub expunerea la caldura extrema sau la frig. Conform EPA, 12% din toate produsele HDPE create sunt reciclate intr-un an.
- Clorura de polivinil (PVC) PVC este unul dintre cele mai vechi materiale sintetice din productia industriala. De fapt a fost descoperit accidental de doua ori; odata in 1838 de fizicianul francez Henri Victor Regnault si din nou in 1872 de chimistul german Eugen Baumann. In ambele ocazii, acesti barbati au gasit-o in flacoane de clorura de vinil lasate expuse la lumina soarelui.
PVC-ul este unul dintre cele mai putin reciclate materiale; in general, mai putin de 1% din plasticul PVC este reciclat in fiecare an. A fost numit „plasticul otravitor”, deoarece contine numeroase toxine si dauneaza sanatatii noastre si mediului.
- Polietilena cu densitate scazuta (LDPE) LDPE a fost prima polietilena care a fost produsa. Are mai putina masa decat HDPE, motiv pentru care este considerat un material separat pentru reciclare.
Ambalajele si containerele fabricate din LDPE reprezinta aproximativ 56% din totalul deseurilor de plastic, dintre care 75% provin din gospodarii rezidentiale. Din fericire, multe programe de reciclare evolueaza pentru a face fata acestor produse. Acest lucru inseamna ca mai putin LDPE va ajunge in depozitele de deseuri si va afecta negativ mediul!
- Polipropilena (PP) J. Paul Hogan si Robert L. Banks de la Phillips Petroleum Company au descoperit polipropilena in 1951. La vremea aceea, incercau pur si simplu sa transforme propilena in benzina, dar au descoperit in schimb un nou proces catalitic pentru fabricarea plasticului.
- Polistiren sau Styrofoam (PS): In 1839, medicul farmacist Eduard Simon a dat accidental peste polistiren in timp ce pregatea medicamente. El a izolat o substanta din rasina naturala si nu a reusit sa isi dea seama de ceea ce descoperise. A fost nevoie de chimistul german Hermann Staudinger sa cerceteze acest polimer si sa se extinda asupra utilizarilor sale.
- Materiale plastice diverse: Materialele plastice ramase includ: policarbonat, polilactida, acrilic, acrilonitril butadiena, stiren, fibra de sticla si nylon. Desigur, exista multe diferente intre materialele plastice clasificate ca diverse prin programele de reciclare.