Tot ce trebuie sa stim despre implanturile dentare
Persoanele care au unul sau mai multi dinti lipsa, in mod evident se gandesc sa opteze pentru impanturi dentare, care sunt utilizate pentru inlocuirea dintilor pierduti.
Implanturile dentare sunt realizate in general din titan, un metal compatibil cu tesuturile corpului si capabil sa se lege cu osul. Zirconiul, de culoare alba, mai degraba decat cel metalic, poate fi de asemenea folosit, iar implanturile realizate din acesta s-au dovedit a fi la fel de eficiente ca cele din titan.
In ce consta un implant?
Un implant dentar este in esenta o chirurgie dentara in cadrul careia, un surub sau cilindru din titan / zirconiu, intre 4 mm si 16 mm lungime, este introdus intr-o priza ososa pregatita in maxilar, si actioneaza ca o radacina de inlocuire a dintelui lipsa.
Un atasament special numit bont este montat pe partea de sus a implantului si formeaza conexiunea externa cu dintele de inlocuire (coroana).
Cat dureaza pana cand coroanele pot fi montate pe un implant?
Odata ce un implant a fost introdus in maxilar, acesta trebuie sa se vindece inainte de a fi adaugate coroanele. In timpul acestei vindecari care poate dura intre doua si sase luni, suprafata implantului fuzioneaza cu osul din jur, proces cunoscut sub numele de osseointegrare. Odata ce acest proces este terminat, implantul este suficient de stabil pentru a sustine unul sau mai multi dinti falsi.
Implanturile sunt sigure?
In mod evidemt, persoanele care au unul sau mai multi dinti lipsa si care isi doresc sa opteze pentru aceasta procedura de chirurgie dentara pentru avea din nou dinti, isi doresc sa afle daca implanturile dentare sunt sigure.
O multitudine de dovezi din studii si din experienta clinica arata ca implanturile dentare sunt un mod sigur si convenabil de a inlocui dintii pierduti cu rezultate cu aspect natural. Dar implanturile, ca si dintii naturali, trebuie ingrijite. Asadar, este esentiala o igiena orala buna la domiciliu si controale periodice la cabinetul medicului stomatolog.
Cei care opteaza pentru aceasta chirurgie orala, in cazul in care pe urma au o igiena orala dezastruoasa, pot avea din nou probleme cu dintii, si este posibil sa le cada si alti dinti. Igiena orala ireprosabila este o necesiate atat pentru implanturile dentare, cat si pentru dintii naturali.
Care sunt avantajele implanturilor?
Implanturile dentare prezinta cateva avantaje importante fata de coroanele, podurile si protezele conventionale:
- Arata si simt ca dintii naturali.
- Functioneaza in acelasi mod ca dintii naturali si nu exista dificultati in ceea ce priveste mancarea sau cu curatarea coroanei.
- Dintii sanatosi adiacenti nu trebuie taiati pentru a actiona ca dinti de sprijin pentru poduri. Aceasta inseamna ca este mai putin probabil sa fie nevoie sa se efectueze tratamentul canalului radacinilor la acesti dinti.
- Implantul mentine structura osului sub dintele inlocuit, deoarece fortele de mestecat sunt transmise prin implant catre os si stimuleaza procesul natural de reinnoire osoasa. Acest lucru ajuta la pastrarea unui aspect bun, atat a dintelui restabilit cat si a fetei.
- Implanturile dentare pot fi utilizate pentru a oferi protezelor amovibile (detasabile) o prindere ferma.
- In cazul implanturilor dentare, nu este necesar sa folositi adezivi speciali pentru a tine dintii falsi la locul lor, asa cum se intampla in cazul unor proteze dentare.
Implanturile dentare sunt potrivite pentru toata lumea?
Implanturile dentare sunt potrivite pentru aproape oricine si-a pierdut unul sau mai multi dinti si ar dori sa-si refaca aspectul sau capacitatea de mestecat. Dar este important ca tesutul osos al pacientului sa fie complet dezvoltat. Nu se recomanda ca implanturile dentare sa fie utilizate la persoanele mai mici de 18 ani.
Pentru ca pacientii sa poata fi luati in considerare pentru implanturi, gura acestora trebuie sa fie intr-o stare sanatoasa, fara a avea o carie dentara netratata sau vreo boala activa a gingiilor. Daca implanturile sunt montate in prezenta parodontitei active, exista pericolul ca o infectie sa se dezvolte in jurul implantului care ar putea provoca esecul si pierderea acestuia.
Cand implanturile dentare nu sunt o optiune?
Terapia cu implanturi poate sa nu fie posibila daca mandibula nu este suficient de larga pentru a adaposti implanturile si grefarea osoasa nu este posibila.
Implanturile nu sunt potrivite pentru pacientii cu parodontita netratata sau diabet necontrolat, din cauza riscului de esec din cauza infectiei sau a vindecarii precare.
Implanturile nu sunt de asemenea potrivite pentru persoanele care iau medicamente pentru osteoporoza, deoarece prezinta un risc mai mare de a dezvolta osteonecroza maxilarelor, o afectiune in care necroza osoasa (moartea tesutului viu) se dezvolta brusc si repede. Acesti pacienti au nevoie de un consult inainte de plasarea implantului.
Alte afectiuni medicale care exclud utilizarea implanturilor includ:
- Tulburari de coagulare a sangelui.
- Anumite boli osoase.
- Deficiente in sistemul imunitar.
- Boli sistemice severe si abuz de droguri.
Fumatul este o alta consideratie importanta, intrucat fumatorii au un risc mai mare de a dezvolta boli peri-implantare si sunt mai predispusi sa slabeasca implanturile.
Renuntarea la fumat va va creste in mod semnificativ sansele de a avea succes aceasta chirurgie dentara, si de a obtine rezultate de lunga durata.