Tipul de osteoartrita care apare la nivelul articulației genunchiului se numește artropatie a genunchiului. Vedem adesea persoane cu dureri de genunchi, mai ales după perioade prelungite de inactivitate – „boala genunchiului” este o posibilă cauză a unor astfel de neplăceri. Aceasta este o afecțiune degenerativă care apare de obicei odată cu vârsta, deoarece stresul excesiv uzează cartilajul din articulația genunchiului de-a lungul anilor.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), reumatismul este o altă problemă în țările industrializate, care afectează 80% din populația în vârstă. Se estimează că gonartroza va fi a patra cauză de dizabilitate în populație până în 2020. Ea afectează deja 30% din populația cu vârsta peste 65 de ani, dintre care 10% sunt bărbați și 20% dintre femei.
Ce cauzează boala articulației genunchiului
Cartilajul articular este situat între oasele coapsei și ale gambei. Acesta acționeză ca o perna de protecție în genunchi prin amortizarea mișcării și a impactului. Cartilajul se asigură că cele două oase nu se freacă direct unul de celălalt. Cu toate acestea, în unele cazuri, cartilajul este rupt, iar motivele pot fi următoare:
Îmbătrânirea – Aproximativ 75% dintre persoanele cu vârsta peste 50 de ani și aproximativ 90% dintre persoanele cu vârsta peste 70 de ani au osteoartrita la genunchi. Este normal ca acest cartilaj să se descompună din cauza uzurii, ca parte a procesului natural de îmbătrânire.
Munca fizică grea – Practicarea în sporturi, competiții sau chiar supraponderalitatea, pot pune stres nejustificat asupra genunchiului și pot cauza uzura cartilajului.
Leziuni sau fracturi articulare – osteoartrita genunchiului se poate dezvolta și din cauza unei leziuni sau fracturi articulare.
Guta – Depunerea de cristale de acid uric în articulația genunchiului poate afecta articulația și poate deteriora țesutul cartilajului, ducând la osteoartrita genunchiului.
Simptomele bolii articulației genunchiului
Durerea – Primul simptom al osteoartritei genunchiului este durerea de genunchi. Durerea apare de obicei după inactivitate prelungită sau odihnă. Prima mișcare după ce ați stat întins sau așezat o perioadă lungă de timp se poate simți rigidă și dureroasă. După câțiva pași, durerea se va domoli și genunchiul va fi liber să se miște.
Rigiditatea genunchiului – Pacienții experimentează adesea o gamă limitată de mișcări ale genunchiului, ceea ce duce în cele din urmă la un genunchi rigid. Genunchiul nu mai poate fi îndoit prea mult – și nici nu se poate îndrepta complet ulterior.
Inflamație – Când deteriorarea cartilajului este suficient de gravă încât oasele se freacă unele de altele, articulațiile se pot inflama. Apoi articulația genunchiului se umflă și pielea din jur devine roșie.
Patru tratamente naturiste pentru gonartroză care pot ameliora durerile
1. Curcumină
Compusul curcumină se găsește în turmeric, o rădăcină de plantă folosită sub formă proaspătă sau condimentată pentru a aroma alimentele. Curcumina are proprietăți antiinflamatorii și pare a fi eficientă în tratarea simptomelor artritei genunchiului.
2. Ghimbir
La fel ca turmericul, ghimbirul este o rădăcină a plantei. De fapt, ghimbirul și turmericul aparțin aceleiași familii de plante, așa că nu este de mirare că ghimbirul are și proprietăți antiinflamatorii care pot ajuta la ameliorarea durerilor de genunchi.
3. Acizi grași Omega-3
Cercetările arată că alimentele bogate în acizi grași omega-3 pot reduce durerea de osteoartrita la genunchi și pot îmbunătăți funcția genunchiului. Majoritatea suplimentelor cu omega-3 sunt disponibile sub formă de ulei de pește, dar unele sunt pe bază de plante, cum ar fi nucile și semințele de in.
4. Glucozamină și sulfat de condroitină
Suplimentele alimentare care conțin glucozamină și sulfat de condroitină sunt populare în Statele Unite. Se crede că promovează formarea și repararea cartilajului și au proprietăți antiinflamatorii.