Vata bazaltică este unul dintre cele mai eficiente materiale de izolare, lucru dovedit prin caracteristici sale tehnice excelente. Vata bazaltică este materialul termoizolator cu cel mai mic coeficient de transfer termic, fiind urmată îndeaproape de vata de sticlă. Iată așadar care sunt avantajele pe care le oferă vata bazaltică, dar și care sunt minusurile identificate atunci când vine vorba despre acest material izolator.
Avantajele pe care le oferă vata bazaltică
Vata minerală bazaltică este un material bazaltic, realizat prin topirea rocii vulcanice numită bazalt, iar cel mai adesea acest produs este folosit pentru lucrări de izolare în construcții. Pe piața materialelor de construcții pot exista mai multe tipuri de vată minerală bazaltică, în funcție de densitatea și dimensiunea plăcilor realizate.
Dacă ai nevoie de un produs care să acopere nevoia ta de confort termic, poți comanda vată bazaltică de la Rockwool online pe Mathaus.ro pentru a te convinge de avantajele pe care ți le oferă aceasta. Iată câteva din ele:
Izolație termică fără schimburi de temperatură
Pentru ca o clădire să devină eficientă din punct de vedere energetic este necesar ca punțile termice să fie foarte bine izolate. Punțile termice reprezintă zonele cele mai periculoase din punct de vedere al schimburilor de temperatură cu exteriorul. Acestea se găsesc în zona ferestrelor, a ușilor, la nivelul plăcilor peste etaje, la placa peste subsol sau fundație și la placa de la ultimul nivel.
Vata minerală bazaltică este un material cu excelente proprietăți de izolare, ce poate fi folosit indiferent de tipul elementelor structurale pe care este aplicată. Ea reduce pierderile de căldură spre exterior în timpul iernii, dar în același timp păstrează răcoarea în interior, în timpul verii, grație densității materialului.
Material natural, fără emisii de noxe
Cu siguranță mai sunt și alte materiale pe care le poți folosi pentru a realiza izolarea termică a unei clădiri, însă marele avantaj al vatei bazaltice este acela că este un material natural, care nu suferă modificări chimice în timp, ca urmare a expunerii la variații de temperatură și în consecință nu emite noxe sau substanțe periculoase pentru organismul uman.
Vata bazaltică are un preț relativ mic
Față de alte tipuri de materiale de izolare, vata minerală bazaltică are un preț mic, ce permite realizarea lucrărilor fără a depăși bugetul alocat. Pe lângă vata minerală vei mai avea nevoie de profile, de șuruburi și de plăci de gips-carton, însă chiar și în acest caz, însumând totul, costurile nu vor fi foarte ridicate, comparativ cu alte tipuri de materiale de izolare.
Vata minerală bazaltică nu întreține arderea
Acest aspect este deosebit de important atunci când vine vorba despre incendii, deoarece vata minerală nu arde, nu emite scântei incandescente, așadar nu întreține arderea. Vata bazaltică rezistă până la 700 de grade Celsius, lucru ce înseamnă folosirea în deplină siguranță a materialului, atunci când vine vorba despre incendii.
Vata minerală este un material hidrofug
Atunci când vorbim despre izolații termice și despre clădiri în general, pericolul cel mai mare vine din infiltrarea apei în structura de rezistență. Vata bazaltică este un material care nu absoarbe apa și care nu o reține, astfel că și acest aspect este bifat ca fiind un avantaj al materialului.
Dezavantajele vatei minerale bazaltice
Nu putem vorbi despre dezavantaje majore ale vatei bazaltice, deoarece pentru nișa de construcții, ea este un material perfect. Situația lucrărilor care pot dura câteva zile poate fi considerată în anumite cazuri un mic inconvenient, însă rezultatul final și beneficiile majore ale materialului acoperă aceste aspecte.
Vata bazaltică este un material care oferă performanțe ridicate în ceea ce privește izolarea. Fără costuri ascunse și cu un montaj facil, vata bazaltică este deosebit de durabilă, iar acest lucru o face să fie aleasă de către cea mai mare parte a beneficiarilor.