La ce ajuta acupunctura?
Acupunctura este un tratament derivat din medicina antica chineza. Ace fine sunt introduse pe anumite zone ale corpului in scop terapeutic sau preventiv.
Acupunctura este adesea vazuta ca o forma de medicament complementar sau alternativ (CAM), iar mai multe detalii veti afla in randurile care urmeaza despre cum functioneaza acupunctura.
Dupa ce veti afla cum functioneaza aceasta metoda de tratament derivat din medicina antica chineza (medicina traditionala chineza), veti putea incepe sa cautati informatii depsre preturi acupunctura Bucuresti, si totodata, informatii despre specialistii in acupunctura din capitala.
Cum functioneaza acupunctura
Acupunctura medicala occidentala se refera la utilizarea acupuncturii in urma unui diagnostic medical. Implica stimularea nervilor senzoriali sub piele si in muschi. Acest lucru duce la producerea de substante naturale, cum ar fi endorfinele care diminueaza durerea.
Este probabil ca aceste substante eliberate in mod natural sa fie responsabile pentru efectele benefice experimentate cu acupunctura.
Un tratament care contine mai multe sedinte de acupunctura, creeaza de obicei o ameliorare mai lunga a durerii decat atunci cand este utilizat un singur tratament. Acupunctura traditionala se bazeaza pe credinta ca o energie, sau „forta de viata”, curge prin corp in canale numite meridiane. Aceasta forta de viata este cunoscuta sub numele de Qi (pronuntat „chee”).
Practicienii care folosesc acupunctura in mod traditional cred ca atunci cand Qi nu curge liber prin corp, acest lucru poate provoca boli. De asemenea, ei cred ca acupunctura poate restabili fluxul de Qi si, astfel, restabilirea sanatatii.
Utilizari ale acupuncturii
Practicantii de acupunctura uneori numiti acupuncturisti, folosesc acupunctura pentru a trata o gama larga de afectiuni de sanatate. Cu toate acestea, utilizarea acupuncturii nu se bazeaza intotdeauna pe dovezi stiintifice riguroase.
Institutul National de Excelenta in Sanatate si Ingrijire (NICE) ofera linii directoare cu privire la utilizarea tratamentelor si ingrijirii pacientilor.
In prezent, NICE recomanda doar luarea in considerare a acupuncturii ca optiune de tratament pentru:
- dureri de cap cronice de tip tensional.
- migrene.
Acupunctura este adesea folosita pentru tratarea altor afectiuni musculo-scheletice (ale oaselor si muschilor) si afectiuni ale durerii, inclusiv:
- dureri cronice, cum ar fi dureri de gat.
- dureri articulare.
- dureri dentare.
- durere postoperatorie.
Cu toate acestea, dovezile privind eficacitatea acupuncturii in comparatie cu alte tratamente nu sunt clare.
Cum se realizeaza acupunctura
O sesiune initiala de acupunctura dureaza de obicei 20 de minute pana la 1 ora si implica o evaluare a starii tale generale de sanatate, a istoricului medical si a unei examinari fizice, urmata de inserarea acelor de acupunctura.
In ceea ce priveste un de tratament de acupunctura, trebuie sa aflati inca de la inceput ca pentru a va bucura de toate avantajele sale, adesea implica mai multe sesiuni separate, dar acest lucru poate varia.
Introducerea acelor de acupunctura in corp
Acele de acupunctura sunt introduse in locuri specifice ale corpului, pe care practicienii le numesc puncte de acupunctura. In timpul sesiunii, vi se va cere de obicei sa stati sau sa va culcati pe o masa. De asemenea, vi se poate cere sa indepartati unele haine, astfel incat medicul sa poata accesa anumite parti ale corpului.
Ace folosite sunt foarte fine si au de obicei cativa centimetri lungime. Acestea trebuie sa fie ace de o singura utilizare, pre-sterilizate, care sunt aruncate imediat dupa utilizare.
Practicantii de acupunctura aleg anumite puncte pentru a plasa aceste ace in functie de starea ta. Mai multe puncte pot fi utilizate in timpul unei sesiuni tipice, in functie de numarul de simptome pe care le aveti.
Aceste ace trebuie facuta precizarea ca pot fi introduse chiar sub piele, sau mai adanc, astfel incat acestea sa ajunga la muschi. Odata ce acele sunt pe locul dorit, pot fi lasate pe pozitie pentru o durata de cateva minute pana la aproximativ 30 de minute.
Puteti simti o senzatie de furnicaturi sau o durere suportabila atunci cand ace sunt introduse, dar nu trebuie sa suferiti dureri semnificative. Daca o faceti, anuntati imediat medicul dumneavoastra.
Siguranta si reglarea acupuncturii
In multe tari nu exista o reglementare legala a acupuncturii. Daca alegeti sa aveti parte de un tratament de acupunctura, este recomandat sa verificati ca medicul de acupunctura este fie un profesionist reglementat din domeniul sanatatii, cum ar fi un medic, asistent medical sau fizioterapeut sau un membru al unei organizatii nationale de acupunctura.
Cand este facuta de un medic calificat, acupunctura este in general foarte sigura. Rar, unele persoane au reactii adverse usoare, pe termen scurt, cum ar fi:
- durere.
- sangerare sau vanatai in cazul in care ace sparg pielea.
- somnolenta.
- va simtiti bolnav.
- simtiti ameteli sau aveti o stare de lesin.
- agravarea simptomelor preexistente.
Daca aveti o tulburare de sangerare, cum ar fi hemofilia, sau luati anticoagulante, discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a face acupunctura. De asemenea, acupunctura nu este recomandata daca aveti o alergie la metal sau o infectie in zona in care pot fi introduse ace.
In general este sigur sa ai acupunctura cand esti gravida. Cu toate acestea, anunta specialistul in acupunctura daca esti gravida, deoarece anumite puncte de acupunctura nu pot fi utilizate in siguranta in timpul sarcinii.