Un malaxor este face parte din categoria de echipamente patiserie care te scutește de frământarea obositoare a tuturor tipurilor de aluat, precum aluatul de prăjitură, aluatul de pâine și, mai ales, aluatul de drojdie. Astfel, poți avea grijă de alte lucruri în timp ce aluatul se încropește singur. Aluatul va fi cu siguranță frământat mai uniform în malaxor, decât dacă ar fi frământat cu mâna. Iată un ghid complet pentru alegerea celor mai bune malaxoare. Pentru a alege cele mai bune malaxoare, trebuie să ții cont de anumite criterii importante.
La cumpărare, acordă atenție materialului, deoarece cu cât sunt utilizate mai multe materiale metalice, cu atât dispozitivul funcționează mai stabil și mai fiabil. Malaxoarele grele au o bază sigură chiar și la viteze mari și, de obicei, funcționează mai silențios.
Pentru gospodăriile private, este suficientă o capacitate de 5 până la 8 kg de aluat. Uneltele de amestecare, cum ar fi cârligele sau telurile pentru aluat, trebuie să fie, de asemenea, stabile și să reziste chiar și la aluatul greu și lipicios. Dacă ai dori să utilizezi malaxorul în mod privat, ai nevoie de un volum maxim al bolului de aproximativ 5 litri și te vei descurca foarte bine.
Malaxoarele fac parte din marea familie de aparate de bucătărie. Unele mărci și-au făcut deja un nume și au sunt convingătoare cu performanța și designul lor de înaltă calitate.
Malaxoarele practice pentru frământat aluat nu sunt potrivite doar pentru bucătăriile profesionale. În funcție de dispozitiv și producător, prețul diferă. Pentru ca achiziția să nu te dezamăgească, cel mai bine este să ții cont de următorul ghid:
Criterii de alegere: Materiale, capacitate și performanță
- Material – Materialul este desigur important. Pentru ca malaxoarele să reziste mult și să existe un raport bun preț/calitate, alege un dispozitiv cu o carcasă robustă. Nu ar fi indicat să dai preferință modelelor din plastic, fiind mai bine să alegi un model din metal. Aparatul este plăcut la atingere, iar designul atrage privirile.
De asemenea, bolul trebuie să fie din oțel inoxidabil. Chiar dacă va cădea accidental pe podea, acesta nu se va sparge. Plasticul se poate sparge cu ușurință și în plus, reziduurile se pot acumula în zgârieturile care s-au format în timpul utilizării. Varianta metalică este mai igienică și mai stabilă. Pentru ca dispozitivul să stea în siguranță, trebui să cântărească aproximativ 8 kg. În acest fel, te asiguri că malaxorul stă în siguranță chiar și în cazul mișcărilor de frământare sacadate și rapide.
- Capacitate – În funcție de ceea ce intenționezi să faci cu noul tău malaxor profesional aluat, ai nevoie de un dispozitiv cu o capacitate de frământare potrivită. Poți găsi modele la îndemână pentru gospodăriile obișnuite și modele pentru bucătăriile profesionale. Acestea din urmă au o capacitate de până la 70 de kilograme de aluat. Dacă ai o afacere cu un restaurant italian, de exemplu, o astfel de mașină este ajutorul tău de zi cu zi, deoarece poți face chifle crocante sau ciabatta.
- Performanță – Motorul este, desigur, inima oricărui robot de bucătărie, iar malaxoarele de aluat nu fac excepție. Dacă ai frământat manual înainte, probabil știi cât de obositoare este munca. Chiar și mașinile de coacere a pâinii sunt uneori copleșite de aluatul gros și greu de cereale integrale. Prin urmare, un malaxor este adesea mai potrivit pentru frământarea prealabilă a aluatului, care necesită multă muncă, precum aluatul de drojdie, și apoi finisarea în aparatul de făcut pâine.
Prin urmare, acordă atenție unui malaxor profesional aluat puternic. Modelele de uz casnic sunt mai mici și au motoare cu o putere de aproximativ 1000 – 1200 de wați – suficient pentru până la 8 kg de aluat si mai ales aluaturi grele precum pâinea integrală. Modelele profesionale vin cu puteri de până la 2500 de wați.
Criterii de alegere: Accesorii și prelucrare
Malaxoarele sunt aparate de frământat, dar unele dintre acestea pot face ceva mai mult cu accesoriile necesare și pot înlocui alte ajutoare din bucătărie. Aici, însă, distincția dintre malaxor și robot de bucătărie devine din nou mai dificilă. Multe aparate de bucătărie pot fi folosite și ca aparate de frământat cu accesoriul cârlig de aluat. Malaxoarele adevărate pot fi ajustate în principal, prin diferite accesorii de frământare sau amestecare.
Accesorii precum un tocător continuu, sunt destul de rare. Un tel ca accesoriu are mai mult sens pentru albușuri sau sosuri, în timp ce cârligele de frământare robuste din oțel inoxidabil sunt cele mai potrivite pentru aluatul greu de drojdie. Câteva modele au un accesoriu de mare viteză deasupra, pentru măcinarea nucilor sau a altor alimente. La cele mai multe modele de malaxoare, însă, aceste caracteristici suplimentare, precum și o funcție de gătit, sunt destul de rare.
Malaxoarele trebuie să prelucreze în primul rând, făina, apa, ouăle și alte ingrediente într-un aluat neted și suplu. Pentru a face acest lucru, sunt atașate instrumentele de amestecare, cum ar fi cârligele de frământare. La multe modele poți monta chiar și un tel.
Viteza de frământare pentru aluat este reglată prin treptele de viteze și care pot fi reglate la infinit la majoritatea dispozitivelor. Dacă doar frămânți aluat, te poți descurca cu o viteză mică. Cu toate acestea, dacă dorești să faci bezele, poți mări viteza de lucru.
Există, de asemenea, diferențe în sistemul de agitare, și acesta poate fi clasic, planetar sau în spirală. Pentru scopuri industriale, posibilitățile sunt impresionante și necesitatea lor este, desigur, măsurată prin utilizarea prevăzută.
Fiecare malaxor este echipat cu cârlige de frământat obişnuite, dar diferenţele apar doar în timpul frământării. Un malaxor planetar desparte aluatul mai des în timpul frământării, ceea ce înseamnă că intră mult mai mult aer în aluat, și acest lucru înseamnă un aluat pufos.