Ce activități și programe are o grădiniță privată în Sectorul 3
Principiile specifice curriculumului în educația timpurie includ mai multe aspecte. Curriculumul respectă particularitățile individuale ale fiecărui copil în cadrul actului educațional. Jocul rămâne o activitate de bază într-o grădiniță privată Sector 3 și este considerat specific copiilor. Activitățile sunt concepute având în vedere acest aspect.
Curriculumul utilizează diverse forme de organizare, inclusiv frontal, individual, în grupuri mici și perechi. Familia și comunitatea sunt considerate parteneri direcți în actul educațional, contribuind la continuitatea și unitatea acestuia.
Tipuri de activități de învățare pentru nivelul preșcolar
- Activități pe domenii experiențiale
Desfășurate ca activități integrate sau pe discipline, cum ar fi limbă și comunicare, știință, om și societate, estetic și creativ, și psihomotric. Aceste activități sunt legate de temele anuale din curriculum.
- Jocuri și activități liber-alese
Acestea sunt activități pe care copiii și le aleg, ajutându-i să socializeze și să exploreze lumea fizică și socială.
- Activități pentru dezvoltare personală
Acestea includ rutine zilnice (cum ar fi igiena, gustarea și prânzul), tranziții (momentele de trecere de la o activitate la alta) și activități liber alese din perioada dimineții și activități de dezvoltare a înclinațiilor personale din perioada după-amiezii.
- Activități opționale și extrașcolare
Se planifică și desfășoară lunar, cu participarea părinților și altor parteneri educaționali din comunitate.
Activități planificate pentru copii în grădiniță privată Sector 3
- Educarea limbajului: Aceasta vizează dezvoltarea abilităților de comunicare și limbaj ale copiilor.
- Cursuri de bune maniere: Copiii învață despre comportamentul adecvat și bunele maniere în diferite situații sociale.
- Cursuri de igienă personală: Educația privind igiena personală promovează obiceiurile sănătoase de îngrijire a corpului.
- Activități cu conținut matematic: Acestea sunt destinate dezvoltării abilităților matematice ale copiilor.
- Cunoașterea mediului: Copiii învață despre lumea lor înconjurătoare și mediul în care trăiesc.
- Educație pentru societate: Copiii învață despre valori, norme sociale și relații cu ceilalți membri ai societății.
- Educație plastică: Aceasta implică activități creative, cum ar fi desenul și pictura.
- Activitate practică și elemente de activitate casnică: Copiii dobândesc abilități practice și învață despre activitățile de zi cu zi.
- Activități de circulație rutieră: Copiii învață despre regulile și siguranța rutieră.
- Educație muzicală: Copiii se implică în activități muzicale pentru dezvoltarea sensibilității lor artistice.
- Educație fizică: Aceasta promovează activitățile fizice și dezvoltarea sănătoasă.
- Limba engleză: Copiii învață limba engleză ca limbă străină.
Abordarea educațională se bazează pe metoda proiectelor tematice de grup, care implică colaborarea și acțiunea directă a copiilor în procesul de învățare. Curriculumul se aliniază cu Curriculumul Național pentru învățământul preșcolar și include și predarea limbii engleze.
Părinții care doresc să ofere copiilor lor o varietate suplimentară de activități pot opta pentru cursuri opționale, cum ar fi arte marțiale, dans, teatru, tenis, înot, pian și pictură. Aceste activități se desfășoară în timpul după-amiezelor.
Programele și activitățile oferite de o grădiniță privată din Sectorul 3
Deși pot varia în funcție de specificul fiecărei instituții, în general, activitățile și program includ următoarele:
Program educațional de bază – acesta include lecțiile de bază și activitățile care pregătesc copiii pentru școală. Cunoașterea mediului, lectura, matematica, dezvoltarea socială și personală sunt aspecte pe care cei mici le vor învăța.
Activități în limba engleză – pe lângă limba engleză, copiii pot învăța și limba germană sau o altă libă străină, întrucât unele grădinițe private oferă programe fie bilingve, fie materia este predată la clasă.
Activități complementare – pot consta în cursuri de limbi străine, dans, muzică, sport, teatru, științe, de exemplu.
Activități artistice și creative – includ pictură, desen, modelaj, teatru, muzică. Acestea activități le dezvoltă copiilor abilitățile creative și artistice.
Cursuri opționale – multe grădinițe private oferă cursuri facultative, cum ar fi dans, arte marțiale, tenis, pictură, actorie, canto. Aceste activități nu sunt obligatorii, ci sunt alese de către părinți, împreună cu cei mici, astfel încât să li se dezvolte copiilor anumite interese sau aptitudini.
Activități de dezvoltare fizică – jocuri și activități sportive care au rolul de a contribui la dezvoltarea rezistenței și a coordonării copiilor.
Asistență medicală – într-o grădiniță privată Sector 3 există o asistență medicală în timpul programului.
Program prelungit – unele grădinițe private oferă programe extinse.
Programe de socializare – preț grădiniță privată din Sectorul 3 promovează interacțiunea socială, precum și dezvoltarea abilităților sociale, acestea realizându-se prin jocuri și activități de grup, specifice vârstei, cu scopul de a-i ajuta pe copii să interacționeze mai ușor cu cei din jur.
Evenimente speciale și excursii – în cadrul unei grădinițe din sectorul 3 se pot organiza evenimente speciale și excursii la muzee sau în alte locuri de interes educațional sau cultural. Serbările și spectacolele sunt, de asemenea, integrate.
Programele și activitățile variază de la o grădiniță privată Sector 3 la alta și, prin urmare, vizitați site-ul respectivei grădinițe sau programați o vizită la locația fizică a grădiniței.
Programe din cadrul unei grădinițe
Dezvoltarea fizică, a sănătății și igienei personale implică dezvoltarea abilităților motorii, coordonarea, dezvoltarea senzorială, cunoștințe și abilități legate de igienă personală, nutriție și practici pentru menținerea sănătății și securității personale.
Dezvoltarea socio-emoțională se concentrează pe dezvoltarea vieții sociale a copiilor, capacitatea lor de a interacționa cu adulții și alți copii. Dezvoltarea emoțională se referă la capacitatea copiilor de a percepe și exprima emoții, înțelegerea și răspunsul la emoțiile celorlalți, dezvoltarea conceptului de sine și imaginea de sine.
Cunoașterea de sine și interacțiunea socială îi ajută pe copii și îi învață despre cum să comunice cu alți copii și adulți. De asemenea, copiii află și noțiuni despre igiena personală, bunele maniere și controlul emoțional.
Capacitățile și atitudinile față de învățare se referă la modul în care copiii abordează sarcinile și contextele de învățare, precum și la atitudinea lor față de învățare și colaborare.
Dezvoltarea limbajului, a comunicării și pregătirea pentru citire și scriere este un alt aspect din cadrul unei grădinițe, unde accentul este pus pe dezvoltarea abilităților lingvistice, comunicare orală și scrisă, precum și pe pregătirea pentru citire și scriere.
Dezvoltarea cognitivă și cunoașterea lumii implică dezvoltarea abilităților de gândire logică, rezolvare de probleme și cunoștințe elementare în domeniile matematicii și cunoașterii mediului înconjurător.
Domenii pe care cei mici le vor învăța într-o grădiniță privată Sector 3
Domeniul om și societate (capacitatea de relaționare, de socializare și dezvoltare emoțională) se concentrează pe dezvoltarea abilităților sociale și emoționale ale copiilor. Copiii învață să relaționeze și să socializeze cu alți copii și adulți. Dezvoltarea lor este facilitată prin experimente, vizualizare și experiențe tactile. Aceasta îi ajută să își dezvolte personalitatea, să se adapteze la cerințele grupului din care fac parte și să învețe normele corecte de comportament în interacțiunea cu ceilalți.
Domeniul estetic și creativ (muzica, activități artistico-plastice, dramă și euritmie încurajează aprecierea frumosului și dezvoltarea creativității la copii. Ei explorează culorile și materialele de lucru prin activități precum pictură, desen și lipit. De asemenea, dezvoltă aprecierea muzicii și participă la activități muzicale.
Domeniul limbă și comunicare (dezvoltarea abilității de a descifra mesaje, de inițiere în universul literar), domeniu în care cei mici sunt introduși în lumea poveștilor, poeziilor și a limbajului scris. Ei învață să asculte și să înțeleagă, să vorbească și să comunice oral și scris. De asemenea, participă la activități de grup care îi ajută să dezvolte abilități de comunicare și să își îmbunătățească exprimarea.
Domeniul științe (înțelegerea naturii prin observare, prin experimente și lucrări practice) îi introduce pe copii în lumea științelor și a înțelegerii naturii. Copiii învață despre matematică, relații spațiale și fenomenele naturii prin jocuri didactice și activități practice. De asemenea, dezvoltă abilități de gândire logică și rezolvare de probleme.
Domeniul psihomotric (coordonarea și controlul mișcărilor corporale, mobilitatea generală și a rezistenței fizice) se concentrează pe dezvoltarea abilităților motrice ale copiilor. Copiii învață coordonarea mișcărilor, dezvoltarea mobilității și rezistenței fizice prin jocuri, exerciții fizice și activități de mișcare. De asemenea, dobândesc deprinderi de cooperare, competiție, spirit de echipă și igienă personală în acest proces.
Toate aceste domenii ale curriculumului contribuie la dezvoltarea holistică a copiilor și îi pregătesc pentru învățarea și dezvoltarea ulterioară în diferite aspecte ale vieții. Atunci când faceți o astfel de alegere țineți cont și de tarife grădinițe private. Trebuie să știți de la început care sunt tarifele și facilitățile acestor unități de învățământ.