Preţurile tot mai mari din piaţa auto i-au determinat pe mulţi şoferi să se îndrepte şi spre maşinile rulate când au avut nevoie de un alt autovehicul ceva mai puternic sau mai fiabil. Maşinile rulate sunt maşini care au avut în trecut un proprietar sau mai mulţi, au fost folosite, dar sunt în perfectă stare de funcţionare, orice fel de probleme au avut s-au remediat şi arata impecabil. Practic ai o maşină ca nouă, o poţi conduce şi te poţi bucura de o experienţă excelentă la volan, doar că plăteşti mai puţin pe ea şi nu este una atât de nouă în general.
Cu auto rulate luate de la dealeri autorizaţi poţi conduce cele mai tari modele de maşini, de la cei mai mari producători, la care nu aveai acces în alte condiţii din cauza bugetului tău limitat. O maşină rulată este, de ce să nu o recunoaştem, şi o achiziţie destul de riscantă, mai ales dacă nu te pricepi să alegi maşinile şi să îţi dai seama de eventuale probleme.
Scurt ghid pentru verificarea unor auto rulate înainte de achiziție
De aceea, ca să îţi venim în ajutor, am realizat un scurt ghid util legat de verificările importante pe care le vei avea de făcut la orice maşină rulată înainte de achiziţie. Iată la ce trebuie să fii foarte atent şi ce să soliciţi înainte să cumperi maşina rulată:
- Cere istoricul maşinii
Este foarte important să ţi se pună la dispoziţie şi să verifici numărul de identificare al maşinii, VIN. Vezi ce accidente a avut, sunt listate şi rechemările, ce activităţi ilegale sunt listate, dacă au fost. Rapoartele sunt uşor de găsit şi de generat, istoricul maşinii este informaţie publică, deci va fi foarte simplu să îl ai şi pentru auto rulate.
- Cere o verificare tehnică completă alături de un mecanic de încredere
Mergi cu maşina în service sau ia cu tine un mecanic priceput, cu experienţă, şi evaluează maşina rulată pentru a vedea urme de uzură, alte probleme la interior şi exterior. Doar aşa eşti sigur că poţi să conduci maşina în siguranţă şi că nu vei plăti mai mult decât face maşina.
- Atenţie la kilometraj
Vezi dacă kilometrajul corespunde cu istoricul şi cu vechimea maşinii rulate. Dacă este prea mic kilometrajul afişat decât vârsta maşinii ştii că ai un kilometraj modificat şi trebuie să te fereşti de achiziţia respectivei maşini. Ca să ai siguranţă mai mare pe maşina cumpărată apelează la mecanicul priceput de încredere şi vei avea achiziţii de auto rulate fără stres.
- Evaluează aspectul exterior
Deşi nu ar trebui să te bazezi doar pe aspectul exterior de la auto rulate, şi el este important. Aşa că îl vei verifica şi vei căuta semne de daune, de coroziune, de vopsire neuniformă, de zgârieturi. Vezi şi îmbinările şi toate potrivirile elementelor caroseriei, ca să nu rişti să iei maşini care au avut accidente mai grave în trecut.
- Evaluează interiorul
Şi aici cauţi urme de uzură excesivă, de mirosuri urâte, pete, şi îţi dai seama cât de bine a fost întreţinută maşina. Nu cumpăra auto rulate dacă interiorul ar trebui schimbat sau trebuie să înlocuieşti anumite părţi din interior, de la scaune, din alte locuri.
- Verifică atent sistemul electric şi electronic
Fii atent la cum merg farurile, semnalizările, sistemele audio şi de climatizare, de navigaţie, ferestrele, oglinzile, orice te-ar ajuta la drum lung sau la orice fel de deplasare. Acelaşi mecanic cu experienţă trebuie să fie cu tine ca să îşi dea seama de orice fel de probleme pe care tu poate nu le vezi.
- Cere un test drive
Fii atent la zgomote, la răspunsul maşinii la input, la motor, frânare, cutie de viteze şi transmisie, la viraje, la modul în care se comportă roţile.
- Cere toate documentele maşinii
De la carte de identitate vehicul, talon, dovezi de trecere prin ITP, asigurarea, pe toate trebuie să le ai prezentate înainte de achiziţie de la dealerii care se ocupă de vânzări auto maşini rulate.
Verifică motorul, situaţia juridică a maşinii şi caroseria, roţile
- Verificarea legală obligatorie – Nu cumpără maşini de vânzare rulate de la dealeri, proprietari, din parc auto fără să vezi dacă există datorii şi ipoteci înregistrare pe ele, ca să nu preiei şi datoriile odată cu maşina.
- Evaluează preţurile reale din piaţă – Evită să cumperi maşini rulate la preţurile cerute de prima dată. Compară preţurile din piaţă ca să te asiguri că vei plăti un preţ corect pentru ce primeşti şi pentru dotări, vechimea maşinii şi starea ei.
- Verifică motorul în special – Vezi să nu aibă scurgeri, vezi ce nivel de ulei are, ce fel funcţionează evacuare noxelor, cât de multe noxe se elimină la accelerare.
- Verifică cutia de viteze şi ambreiajul. Inspectează cu atenţie cele două elemente importante, vezi cum reacţionează ambreiajul, cum se schimbă viteza, cât de repede sau de uşor, dacă sunt blocaje.
- Verifică şi caroseria – Nu privi doar de la distanţă caroseria, inspectează toată caroseria, inclusiv sub maşină, vezi să nu fie spărturi şi fisuri. Dacă nu ajungi într-un service ia cu tine un mecanic şi lasă-l să îşi facă meseria şi să evalueze întreaga caroserie. Întotdeauna vei merge ziua să faci verificări exterioare şi interioare ca să nu fie ascunse multe defecte şi probleme de lumina slabă de pe timpul serii.
- Roțile și anvelopele – Verifică adâncimea benzii de rulare, starea cauciucului și simbolurile, uzura fiecărei anvelope.
Dacă respecţi toţi aceşti paşi şi bifezi toate verificările nu ai cum să greşeşti când vrei să îţi cumperi o maşină rulată de la dealeri sau de la proprietari particulari. Poţi găsi anunţuri de maşini rulate şi pe site-urile specializate, acolo unde ai şi poze şi toate specificaţiile tehnice, detalii pe înţelesul tău despre fiecare maşină rulată în parte.