Cum sa alegi cafeaua potrivita?
Am aflat ca este imposibil sa clasificam cafelele spunand ca aceasta este „mai buna” decat alta. Pana la urma, degustarea este singurul test 100% de incredere pentru a cumpara cafeaua care te va multumi. Pentru a te ajuta in alegerea ta, iti oferim ghidul nostru de cafea.
Ce sa alegi?
Fie ca este in boabe, macinate sau in capsule Illy, iti alegi cafeaua dupa mai multe criterii: origine, aroma, intensitate, timpul de consum si continutul de cofeina. Cu toate acestea, este posibil sa nu cunosti diferenta dintre o cafea Arabica pura si o cafea Robusta pura.
Exista doua soiuri de cafea: Arabica si Robusta.
Ce este cafeaua arabica?
- Origine:
Arabica este cea mai raspandita varietate de cafea din lume. Numele sau arabica provine din Peninsula Arabica, deoarece in Yemen se consuma arabica ca bautura asa cum o cunoastem astazi.
- Altitudine:
Arabica creste doar in regiunile de mare altitudine, intre 800 si 1200 de metri, la limita zonelor de vegetatie, de unde si denumirea de „cafea din munti”.
- Planta:
Arabica este o planta mai delicata si mai fragila, care este mai putin rezistenta la boli, insecte si caldura.
- Cofeina:
O cafea arabica se remarca prin continutul scazut de cofeina, la jumatate fata de robusta. Intr-adevar, pentru 150 ml, Arabica contine 50 pana la 120 mg de cofeina fata de 100 pana la 250 mg pentru Robusta. In plus, aromele de arabica sunt mai bogate decat cele de robusta.
- Arome:
Boabele de cafea Arabica se maturizeaza lent, permitandu-le sa dezvolte arome bogate si un gust rafinat. In functie de provenienta sa, Arabica garanteaza o gama larga de soiuri aromatice.
- Productie:
Cafeaua Arabica reprezinta aproximativ 70% din productia mondiala de cafea. Cele mai mari tari producatoare de cafea Arabica sunt Brazilia, Columbia, Mexic, Etiopia si Guatemala, unde plantatiile gasesc precipitatiile si temperatura ideale.
Ce este o cafea robusta?
- Origine:
Robusta sau Coffea Canéphora isi ia numele de la robustetea si rezistenta arborelui sau. Datorita cresterii foarte rapide a copacilor, aceasta varietate de cafea este mai usor de cultivat decat Arabica.
- Altitudine:
Robusta creste la altitudini joase (intre 500 si 1200 de metri) si ii plac regiunile calde si umede (24-30 de grade).
- Planta:
Dupa cum sugereaza si numele, Robusta provine dintr-un copac robust, care nu se teme nici de caldura, nici de soare.
- Cofeina:
Robusta are de doua ori mai mult cofeina decat Arabica.
Arome:
Boabele de cafea robusta beneficiaza de temperaturi mai ridicate si se coc mai repede. In consecinta, boabele ofera arome mai putin bogate, iar gustul lor este relativ mai amar, mai corpolent si pamantesc, cu unele note lemnoase.
- Productie:
Cafeaua robusta reprezinta aproximativ 30% din productia mondiala. Principalii producatori de cafea robusta sunt Indonezia, Uganda, Coasta de Fildes, India si Vietnam.
Robusta este folosit mai mult in amestecuri si cafele instant. Cu toate acestea, nu trebuie trecut cu vederea deoarece se gaseste adesea in espresso-uri, deci perfect pentru iubitorii de cafea tare si/sau tare. In timp ce unii prajitori sunt mandri sa ofere cesti 100% Arabica, cafelele oferite sunt in general facute dintr-un amestec al celor doua boabe complementare, numite „blends”.