Alegerea unui tensiometru electronic inseamna cumpararea unui model care nu are rival in furnizarea de date si citiri cu o precizie incredibila. De fapt, ceea ce diferentiaza aceste dispozitive de monitoarele digitale moderne de tensiune arteriala este calitatea masuratorilor lor.
Cu un model mecanic putem obtine o monitorizare reala si precisa, fara a fi neaparat nevoie sa efectuam o a doua citire pentru a fi siguri de valorile obtinute.
Ce monitor de tensiune arteriala ar trebui sa alegeti?
Un tensiometru este un instrument medical utilizat pentru a masura tensiunea arteriala. Exista exact doua presiuni care trebuie masurate, presiunea sistolica, mai bine cunoscuta sub numele de presiune maxima, care trebuie sa se incadreze intre 115 si 120 mmHG, si presiunea diastolica sau minima, care trebuie sa se incadreze intre 75 si 80 mmHG.
Masuratorile la care ne-am referit sunt masuratorile optime ale unui corp normal, in forma, asa ca uneori se obtin si alte masuratori, dar acestea nu indica intotdeauna o problema cardiaca.
Rezultatul poate depinde de varsta individului, de greutatea sa si de o stare psihica, cum ar fi stresul. Deci, daca masurarea nu se incadreaza in anumiti parametri, nu inseamna ca aveti o afectiune cardiaca. Tensiunea arteriala se bazeaza pe valorile presiunii de mercur, de unde si abrevierea mmHG.
Tensiunea arteriala trebuie monitorizata intotdeauna pentru posibile probleme cardiace. Pentru a face acest lucru, ar trebui sa va masurati tensiunea arteriala in fiecare zi, la aceeasi ora si pe acelasi brat, pentru a vedea daca exista schimbari semnificative.
Un lucru care nu trebuie subestimat este faptul ca, odata ce v-ati masurat tensiunea arteriala cu tensiometrul, trebuie sa asteptati cel putin zece minute inainte de a o masura din nou, sau sfatul este de a schimba partea daca doriti sa obtineti un rezultat real.
Exista diferite tensiometer mecanice, unele pentru uz medical si de specialitate, iar altele pentru uz casnic. Cu ambele, veti obtine in continuare o masuratoare foarte precisa si fiabila. Aparitia monitoarelor de tensiune arteriala la domiciliu a oferit tuturor posibilitatea de a-si tine sub control tensiunea arteriala. Tensiometrele sunt impartite in doua categorii principale: tensiometre manuale si tensiometru electronic.
Monitor electronic de tensiune arteriala
Tensiometrul electronic este un instrument care poate determina valorile tensiunii arteriale intr-un mod complet automatizat. Tot ceea ce trebuie sa faca persoana care efectueaza masurarea este sa pozitioneze si sa fixeze manseta si sa apese butonul pentru a porni instrumentul. In mod normal, monitoarele electronice de tensiune arteriala constau din:
- Un manson format dintr-o camera de aer;
- Un dispozitiv electronic – conectat prin intermediul unui tub de cauciuc la manson – care indeplineste mai multe functii, cum ar fi:
- Umflarea si dezumflarea mansonului;
- Colectarea datelor prin intermediul unui senzor special;
- Prelucrarea datelor;
- Afisarea valorilor presiunii pe afisajul digital.
In plus, practic toate modelele de tensiometre electricedetecteaza si ofera informatii despre ritmul cardiac al individului.
Monitor de tensiune arteriala la incheietura mainii
Tensiometrul de incheietura poate fi considerat ca o varianta a tensiometrului electronic cu manseta, care este chiar mai usor de utilizat. Tensiometrul pentru incheietura mainii este conectat direct la incheietura mainii la care se determina tensiunea arteriala.
Cu toate acestea, desi sunt mai convenabile si mai practice de utilizat, masuratorile efectuate cu acest tip de dispozitiv sunt susceptibile la numeroase erori legate in principal de miscarea si pozitia incheieturii mainii in timpul determinarii. Din acest motiv, in general, este recomandabil sa preferati tensiometrele montate pe brat.
Care sunt cauzele tensiunii mari?
Daca sunteti diagnosticat cu hipertensiune arteriala, discutati cu echipa de ingrijire a sanatatii despre nivelurile tensiunii arteriale si despre modul in care aceste niveluri va afecteaza planul de tratament.
Care sunt semnele si simptomele hipertensiunii arteriale?
Hipertensiunea arteriala nu are de obicei semne sau simptome de avertizare si multi oameni nu stiu ca o au. Masurarea tensiunii arteriale este singura modalitate de a afla daca aveti tensiune arteriala crescuta.
Ce cauzeaza hipertensiunea arteriala?
Hipertensiunea arteriala se dezvolta de obicei in timp. Se poate intampla din cauza unor stiluri de viata nesanatoase, cum ar fi lipsa de activitate fizica regulata. Anumite conditii de sanatate, cum ar fi diabetul si obezitatea, pot creste, de asemenea, riscul de aparitie a hipertensiunii arteriale. Hipertensiunea arteriala poate aparea si in timpul sarcinii.
Complicatii ale hipertensiunii arteriale: accident vascular cerebral, infarct, leziuni renale. Va puteti gestiona tensiunea arteriala pentru a reduce riscul de probleme grave de sanatate care va pot afecta inima, creierul, rinichii si ochii.
Hipertensiunea arteriala va poate afecta sanatatea in multe feluri. Poate rani grav organe importante precum inima, creierul, rinichii si ochii.
Vestea buna este ca, in cele mai multe cazuri, va puteti gestiona tensiunea arteriala pentru a reduce riscul de probleme grave de sanatate.
Hipertensiunea arteriala va poate deteriora arterele facandu-le mai putin elastice, ceea ce scade fluxul de sange si oxigen catre inima si duce la boli de inima. In plus, scaderea fluxului sanguin catre inima poate provoca.