Ce sunt balamalele si care este modul lor de functionare?

Ce sunt balamalele si care este modul lor de functionare

Ce sunt balamalele si care este modul lor de functionare?

O balama este o articulatie rotativa (grad de libertate f = 1), care este folosita in special ca accesoriu pentru clapete simple pe mobilier si containere. Balamalele de pe usi, ferestre si cutii sunt cunoscute si sub denumirea de curele sau balamale.

Pe langa balamalele cu o singura imbinare, in care piesele conectate la acestea (usi, clapete etc.) se deplaseaza pe trasee circulare in jurul unei axe fixe (de exemplu, atasate la tocul usii), sunt folosite si balamalele cu mai multe imbinari. In principiu, acesta este un angrenaj de cuplare (angrenaj de ghidare). Acestea au mai multe axe (articulatii). In acest fel, pot fi implementate traiectorii adecvate scopului respectiv, care se pot abate de la traiectorii circulare.

Balamalele cu o singura imbinare pot fi facute separabile sau inseparabile. Initial, termenii banda (separabil) si balama (inseparabil) erau obisnuiti. Datorita dezvoltarii diferitelor modele noi, aceasta clasificare nu mai este adesea aplicabila astazi. Numirea pieselor individuale nu este, de asemenea, tratata in mod uniform (filete, comert, urechi, suruburi, stifturi, tevi, role, bucse etc.).

Balamalele simple sunt fabricate de obicei din doua benzi de tabla prin indoirea unei laturi in una sau mai multe role cilindrice. Rolele sunt pozitionate una langa alta, astfel incat sa poata fi introdus un stift prin centrul rolelor. Stiftul serveste ca axa in jurul careia se rotesc aripile balamalei.

Balamalele care economisesc spatiu si material sunt fabricate din tabla subtire si au mai multe role una langa alta (balamaua pentru pian si balamaua cu clapa). In loc de role, se folosesc si ochiuri care se rotesc in jurul axei stiftului. Exista de asemenea balama cu rulment superioara cu placuta, Smetal, Diametru 70 mm.

Cuvantul „balama” a fost imprumutat din franceza in secolul al XVIII-lea. Charnière franceza „balama (articulatie)” se intoarce la latinescul cardo „balama usii, punct de cotitura”, din care deriva cuvantul cardinal „fundamental”. Termenii banda si balama sunt adesea folositi ca sinonimi. Preferinta pentru unul dintre termeni in anumite contexte are motive istorice.

 Curelele sunt in mod traditional realizate din benzi de otel produse si la un stift sau ace de pescuit montate rotativ. Balamalele erau, in mod traditional, adesea facute din tabla de otel si aveau doua parti similare (urechi de curele), dintre care una era fixata pe loc, in timp ce cealalta se putea misca in jurul ei pe axa comuna.

Balamalele de mobilier deosebit de lungi sunt realizate din benzi de tabla. Deoarece sunt folosite, printre altele, pentru a fixa clapeta peste tastatura pianelor, ele sunt adesea denumite balamale pentru pian. Clapele de lemn, capacele, canatele si obloane din scanduri sau elemente stratificate au fost in mod traditional atribuite de obicei pentru a stabiliza benzi de fier (aburite).

In acelasi timp, acestea au fost folosite si pentru suspendarea mobila a elementelor prin indoirea benzilor intr-o rola la capat. Balamalele de pe usi, ferestre si clapete sunt denumite si astazi benzi. Stiftul care este atasat la tocul usii pentru a transporta banda este cunoscut si sub numele de balama sau bloc.

De ce sa folosesti porti metalice?

Sunt mai multe motive pentru care portile metalice reprezinta in prezent cea mai buna alegere pentru a ingradi o proprietate si pentru a o utiliza corect.

Pot fi opere de arta

Fierul forjat poate fi manipulat in modele complexe si complicate care ar fi imposibil de reprodus cu alte materiale. Acestea pot adauga rafinament si o nota de grandoare proprietatii tale si pot actiona ca puncte focale pentru a creste atractivitatea casei tale.

Pot creste valoarea proprietatii tale

Un gard si o poarta din fier forjat pot fi considerate o investitie, in sensul ca a le avea pe proprietatea dumneavoastra poate adauga o valoare semnificativa proprietatii dumneavoastra. Sunt caracteristici cautate atunci cand vine vorba de cumpararea de locuinte si sunt puncte importante de vanzare care fac o proprietate mai atractiva.

Se repara usor

Gardurile si portile din fier forjat pot fi separate in portiuni mai mici, astfel incat reparatiile sa nu implice schimbarea intregii structuri. Nu este cazul anumitor tipuri de materiale de poarta si garduri care sunt scumpe si complicat de inlocuit.

Sunt prietenoase cu mediul

Fierul forjat este un material care poate fi usor topit pentru reciclare. Poate fi vandut si ca material vechi pentru alte proiecte de constructii, astfel incat acestea sa nu ajunga ca gunoi care poate dauna mediului.

Din aceste motive, ar trebui sa iei in considerare fierul forjat pentru gardurile si portile tale. Desi ar putea necesita resurse suplimentare pentru a fi instalate, merita pretul.

Daca aveti o proprietate in Romania unde doriti sa montati porti din fier forjat, garduri sau orice alt element de design, va rugam sa ne contactati astazi si vom fi bucurosi sa va aratam cum va putem ajuta.