Ce implica dermoscopia?
Dermoscopia, care este cunoscuta si sub denumirea de dermatoscopie, este o tehnica de examinare a pielii care foloseste un dermatoscop.
Un dermatoscop precum Dermlite DL200 hybrid dermatoscope, are o lentila de marire de inalta calitate, care permite examinarea atenta a structurii pielii si poate fi utilizat pentru a diagnostica cancerul de piele si pentru a cartografia alunitele. Un dermatoscop este un dispozitiv de mana care face fotografii de inalta rezolutie.
Ce implica dermoscopia?
Folosind un dermoscop, leziunile pielii sunt evaluate in ceea ce priveste pigmentarea, culorile si structura lor (simetrie, uniformitate, forma). Evaluarea acestor caracteristici poate ajuta la diagnosticul urmatoarelor aspecte:
- Melanomul.
- Alunite benigne.
- Carcinom cu celule bazale pigmentate.
- Hemangiomul.
In urmatoarele randuri puteti afla pe scurt despre diagnosticul melanomului si al hemaginomului, cu ajutorul unui dermatoscop.
Melanomul
Melanomul este un tip de cancer de piele care se formeaza din celulele pielii numite melanocite, care confera pielii pigmentul sau. Acest tip de cancer de piele poate fi numit si melanom malign si este cea mai periculoasa forma de cancer de piele, cu o rata a mortalitatii de aproximativ 20% daca cancerul este nedetectat.
Melanomul este cel mai adesea cauzat de supraexpunerea la razele ultraviolete (UV) nocive ale soarelui. Este mai frecvent la persoanele in varsta datorita efectului cumulativ al anilor de expunere la soare si este mai ales frecvent in zonele corpului care sunt mai expuse la soare, cum ar fi fata, spatele gatului, mainile si bratele.
Acestea fiind spuse, este un mit faptul ca persoanele cu pielea mai inchisa nu sunt afectate, deoarece acestea prezinta si ele un risc daca nu sunt protejate de soare. In cazul in care se dezvolta in mod obisnuit in zonele care primesc multa expunere la soare pe pielea colorata, in tipurile de piele mai inchise, se dezvolta mai frecvent pe talpile picioarelor, palmele mainii pot trece usor neobservate.
Melanomul poate fi, de asemenea, genetic, cu aproximativ 5% din cazurile de melanom care se considera ca sunt transmise genetic. Melanoamele sunt adesea observate de persoana, mai degraba decat diagnosticate de un medic. Un semn al unui melanom este o alunita care isi schimba forma sau dimensiunea sau ca marginea conturului se schimba si devine mai neclara.
Un alt simptom este atunci cand apare o noua alunita sau o sectiune a pielii pigmentata acolo unde nu mai era nimic inainte.
Folosind un dermatoscop precum Dermlite DL200 hybrid dermatoscope, puteti identifica cancerul de piele pana cand acesta nu avanseaza in evolutie, iar apoi puteti lua rapid legatura cu medicul pentru inceperea tratamentului.
Tratamentul melanomului depinde de tipul de melanom, de severitatea si pozitia pe corp si de daca cancerul s-a raspandit. Unele dintre optiunile disponibile includ chirurgia, cu diferite metode disponibile pentru a elimina melanomul sau radioterapia.
Radioterapia poate fi luata in considerare daca cancerul s-a raspandit sau s-ar putea decide ca un vaccin contra melanomului este cea mai buna optiune, care are drept scop uciderea celulelor folosind mecanismele proprii de aparare ale organismului. Aceasta forma de tratament este inca in curs de dezvoltare.
Hemangiomul
Haemangioamele pot fi superficiale sau profunde . Un hemangiom superficial este pur si simplu o zona rosie crescuta pe suprafata pielii, in timp ce un hemangiom profund implica vase de sange umflate mai adanc in piele, ceea ce poate face sa-i dea o nuanta albastruie.
Haemangioamele pot varia ca marime si se pot dezvolta oriunde pe corp. Sunt foarte frecvente, afectand aproximativ 5% dintre bebelusi la scurt timp dupa nastere. Haemangioamele tind sa creasca rapid in dimensiuni in primele sase luni, dar majoritatea vor incepe sa se micsoreze dupa aceea. Acestea tind sa dispara la varsta de sapte ani.
Nu este clar care cauzeaza hematoame, dar acestea ar putea fi rezultatul tesutului placentar la inceputul sarcinii. Se pare ca nu exista nicio legatura genetica – avand o alta ruda cu un hemangiom nu creste sansele ca un copil sa se dezvolte. Si acest tip de cancer poate fi descoperit cu un dermatoscop.
Dermoscopia poate fi de asemenea, utilizata pentru examinarea pielii pentru urmatoarele:
- Pierderea parului.
- Distingerea afectiunilor pielii, cum ar fi psoriazisul de la eczeme.
De ce se face dermoscopia?
Atunci cand este utilizata de un expert, dermoscopia poate fi eficienta in identificarea melanomelor si in confirmarea cancerelor maligne ale pielii. Acest lucru poate reduce numarul de excizii nenecesare ale leziunilor benigne. Identificarea melanomelor cu ochiul liber nu este exacta si utilizarea unui dermoscop imbunatateste acest lucru.
Dermoscopia poate fi de asemenea folosita la pacientii care au multe nevi melanocitice (alunite) care nu indeplinesc criteriile unui melanom, dar arata suspect. Prin urmare, o dermoscopie poate urmari orice modificari ale acestora si poate determina daca este necesara sau nu o biopsie.
La ce sa va asteptati in timpul unei dermoscopii:
In timpul unei dermoscopii, pe zona de interes se aplica un gel lichid special, iar dermoscopul este plasat pe leziune pentru examinare. Acest gel permite medicului sa vada structuri sub suprafata pielii. Modele mai noi de dermoscop au eliminat necesitatea utilizarii gelului. Nu se simte disconfort in timpul unei dermoscopii.
Ce inseamna rezultatele anormale?
Daca sunt depistate maligne, se poate planifica un tratament care va implica biopsie si excizie.