Stiati ca un numar din ce in ce mai mare de romani se declara interesati de inceperea unei afaceri de familie? Unii dintre acestia au muncit ani de zile in strainatate, iar acum isi doresc sa inceapa propria afacere in tara, alaturi de membrii familiei.
Multi dintre cei care au astfel de planuri, se gandesc sa isi incerce norocul infiintand o ferma de oi de exemplu. Probabil pare o idee neinspirata sa vii din strainatate si banii adunati cu greu, sa-i investesti in cresterea ovinelor, dar cu siguranta vei vedea ca aceasta poate fi o alegere cat se poate de inspirata.
In randurile care urmeaza, va prezentam cateva motive datorita carora este recomandata cresterea ovinelor in Romania. Cititi pana la final, iar in cazul in care dispuneti de o anumita suma de bani, vi se va parea tentant sa incepeti o astfel de afacere in mediul rural din Romania.
A incepe o astfel de afacere, necesita o suma destul de mare de bani, pentru ca profitul apare imediat, atunci cand numarul de oi cumparate este de cel putin 200. Vestea buna insa este ca, la minim 200 de oi cumparate, inca din primul an se va obtine profit.
Oile crescute in tara noastra sunt apreciate si se afla la mare cautare atat pe piata din Romania, cat mai ales in strainatate. O multime de straini din diferite tari sosesc anual in Romania pentru a cumpara ovine.
Asadar, cresterea ovinelor se poate dovedi o afacere inspirata, in conditiile in care inca din primul an se va obtine profit. Multe alte afaceri necesita mult timp pentru recuperarea banilor investiti, insa cresterea ovinelor ofera profit imediat, deci este rentabila o astfel de afacere.
Un alt motiv pentru care este indicata inceperea si dezvoltarea unei astfel de afaceri, este acela ca datorita faptului ca pe piata au aparut diferite utilaje la preturi atractive (chiar si cele second hand sunt de o calitate buna si sunt si mai ieftine), se pot toca rapid resturile vegetale precum paiele, cocenii sau lucerna. Astfel, este mai usor de pregatit hrana animalelor respective.
Fara doar si poate, unul dintre cele mai importante avantaje ale unei astfel de afaeri, este acela ca o oaie poate fi valorificata in totalitate. De exemplu, fiecare oaie poate da in jur de 100 de kilograme de lana in fiecare an. Aceasta poate fi apoi vanduta pentru cel putin 2 lei kilogramul.
In perioada sarbatorilor pascale de exemplu, majoritatea romanilor cumpara miei pentru sacrificat. Tinand cont de faptul ca un miel poate avea pretul cuprins intre 200 si 250 de lei, aceasta este iarasi o afacere profitabila. La 100 de miei vanduti, se poate obtine intre 20.000 si 25.000 de lei.
Apoi, oile pot fi profitabile si datorita laptelui si produselor lactate. Exista fermieri care incheie contracte cu diferite companii care proceseaza laptele de oaie, si care ofera preturi atractive pentru laptele de oaie.
Apoi, oile pot fi de-asemenea vandute, atat clientilor romani, cat si clientilor straini. De exemplu, strainii care intentioneaza sa cumpere oi din Romania, pot contacta o firma de transport animale international, pentru a-si transporta oile din tara in strainatate.
De-asemenea, exista cumparatori care contacteaza online fermierii romani, iar dupa ce acestia se inteleg la pret si pun la punct toate detaliile, fermierii contacteaza o firma de transport ineternational de animale, pentru a expedia ovinele, dupa ce primesc banii in cont din partea cumparatorilor.
Practic, dupa cum se poate vedea, cresterea ovinelor este o afacere extrem de profitabila, in conditiile in care aceste animale pot fi valorificate la maxim. Incepand de la lana vanduta, la vanzarea mieilor sau a laptelui si a produselor lactate, de pe urma ovinelor se obtine profit garantat.
Cand vine vorba despre cresterea diferitelor alte animale, fermierii au de suportat costuri destul de mari in ceea ce priveste cresterea si ingrijirea pe cap de animal. Cand vine insa vorba despre cresterea oilor, costurile fermieri sunt minime (undeva la 100 de lei de oaie).
Vestea buna insa este ca oile pot fi dupa cum spuneam deosebit de profitabile, din moment ce totul de la oi se poate valorifica. In plus, statul le ofera subventii fermierilor, in jur de 40 de lei pentru fiecare animal pe care acestia il detin. Practic, costurile privind intretinerea ovinelor vor scadea aproape la jumatate, iar aceasta este o alta veste imbucuratoare.
Si ultimul avantaj pe care il prezentam in ceea ce priveste cresterea ovinelor, este legat de fondurile europene. Se pot obtine sume de apana la 50.000 de euro pentru cresterea acestor animale. In aceste conditii, este firesc sa va intereseze sa cresteti oi.
Asadar, cresterea ovinelor in Romania este o afacere profitabila. Puteti obtine profit vanzand laptele si produsele lactate, lana animalelor sau chiar ovinelor, clientilor din strainatate, sau de ce nu, chiar si clientilor din Romania.