Ce sunt pesticidele?

Ce sunt pesticidele?

Ce sunt pesticidele?

Un pesticid este orice substanta sau amestec de substante care vizeaza distrugerea, prevenirea, respingerea sau atenuarea oricarui daunator. Termenul de pesticid poate fi utilizat pentru a desemna compusi care sunt erbicide, fungicide, insecticide sau alte substante utilizate pentru combaterea daunatorilor.

Acesta poate fi un agent chimic, biologic (cum ar fi un virus, sau bacterii), antimicrobian, dezinfectant utilizat impotriva daunatorilor cum ar fi insectele, ciupercile, virusurile, bacteriile, sau pentru a elimina agentii patogeni ai plantelor sau microorganisme.

Aceasta utilizare a pesticidelor este atat de comuna, astfel incat termenul de pesticid este in foarte multe situatii tratat ca un sinonim cu produsul de protectie a plantelor.

Este utilizat in mod obisnuit cu scopul de a elimina sau controla o varietate de daunatori agricoli care pot dauna culturilor si animalelor, si care pot reduce productivitatea fermei.

Cele mai utilizate pesticide sunt insecticidele pentru uciderea insectelor, erbicidele pentru uciderea buruienilor, rodenticidele pentru uciderea rozatoarelor si fungicidele pentru controlul ciupercilor, mucegaiului si mucegaiului.

O scurta istorie

Pesticidele nu sunt inventii recente! Multe civilizatii antice foloseau pesticidele pentru a-si proteja culturile de insecte si daunatori. Sumerienii antici foloseau sulf elementar pentru a-si proteja culturile impotriva insectelor, in timp ce fermierii medievali au experimentat cu substante chimice folosind arsen si plumb pe culturi comune.

Chinezii au folosit compusi de arsen si mercur pentru a controla paduchii corpului si alti daunatori, in timp ce grecii si romanii au folosit ulei, cenusa, sulf si alte materiale, pentru a se proteja animalele si culturile lor de la diferiti daunatori.

Intre timp, in secolul al XIX-lea, cercetatorii s-au concentrat mai mult pe tehnici naturale care implica compusi realizati din radacinile legumelor tropicale si crizantemelor. In 1939, a fost descoperit Dichloro-difenil-tricloroetan (DDT), care a devenit extrem de eficient si de utilizat rapid ca insecticid in lume.

Cu toate acestea, douazeci de ani mai tarziu, din cauza efectelor biologice si sigurantei umane, DDT a fost interzis in aproape 86 de tari.

Tipuri de pesticide

Acestea sunt grupate in functie de tipurile de daunatori pe care ii omoara:

Grupate dupa tipuri de daunatori care ucid:

  • Insecticide – insecte.
  • Erbicide – plante.
  • Rodenticide – rozatoare (sobolani si soareci).
  • Bactericide – bacterii.
  • Fungicide – ciuperci.
  • Larvicide – larve.

Pe baza cat de biodegradabile sunt:

Pesticidele pot fi de asemenea, considerate:

  • Biodegradabile: Genul biodegradabil este cel care poate fi descompus de microbi si alte fiinte vii in compusi inofensivi.
  • Persistent: In timp ce cele persistente sunt cele care pot dura luni sau ani pentru a se descompune.

Un alt mod de a le clasifica, este sa le ia in considerare pe cele care sunt forme chimice sau sunt derivate dintr-o sursa comuna sau o metoda de productie.

Pesticide legate chimic:

Organophosphate

Majoritatea organofosfatelor sunt insecticide, acestea afecteaza sistemul nervos prin perturbarea enzimei care regleaza un neurotransmitator.

Carbamate

Similar cu pesticidele organofosforice, pesticidele carbamate afecteaza de asemenea sistemul nervos prin perturbarea unei enzime care regleaza neurotransmitatorul. Cu toate acestea, efectele enzimelor sunt de obicei reversibile.

Insecticide organoclorurare:

Au fost utilizate in mod obisnuit mai devreme, dar acum multe tari au fost scoase insecticidele Organoclor din piata lor datorita efectelor asupra sanatatii si asupra mediului si persistentei lor (de exemplu, DDT, clordan si toxafen).

Piretroide

Acestea sunt o versiune sintetica a piretrinei, un pesticid natural, care se gaseste in crizanteme (Floare). Au fost dezvoltate astfel incat sa-si maximizeze stabilitatea in mediu.

Erbicide sulfoniluree

Erbicidele sulfoniluree au fost comercializate pentru combaterea buruienilor precum piritiobac-sodic, cyclosulfamuron, bispyribac-sodic, terbacil, sulfometuron-metil Sulfosulfuron, rimsulfuron, pirazosulfuron-etil, imazosulfuron, nicosulfuron, oxasulfuron, nosulfuron metil, flupyrsulfuron-metil-sodiu, etoxisulfuron, clorimuron-etil, bensulfuron-metil, azimsulfuron si amidosulfuron.

Biopesticide

Biopesticidele sunt anumite tipuri de pesticide derivate din materiale naturale precum animale, plante, bacterii si anumite minerale.

Exemple de pesticide

Exemple de pesticide sunt fungicide, erbicide si insecticide. Exemple de pesticide chimice sintetice specifice sunt glifosatul, Acepatul, Deetul, Propoxurul, Metaldehida, Acidul boric, Diazinon, Dursban, DDT, Malathion etc.

Beneficiile pesticidelor

  • Avantajul major al pesticidelor este ca pot salva fermierii prin protejarea culturilor impotriva insectelor si a altor daunatori. Cu toate acestea, mai jos sunt cateva alte avantaje primare ale acesteia.
  • Controlul daunatorilor si al vectorilor bolilor plantelor.
  • Controlul vectorilor bolilor umane / animale si a organismelor afective.
  • Controlul organismelor care dauneaza altor activitati si structuri umane.

Efectele pesticidelor

Produsele chimice toxice din acestea sunt concepute pentru a fi eliberate in mod deliberat in mediu. Desi fiecare pesticid este menit sa ucida un anumit daunator, un procent foarte mare de pesticide ajunge la o alta destinatie decat tinta lor. In schimb, ele intra in aer, apa, sedimente si chiar ajung in alimentatia noastra.

Pesticidele au fost asociate cu pericolele pentru sanatatea umana, de la impacturi pe termen scurt, cum ar fi dureri de cap si greata, pana la impacturi cronice precum cancerul, leziuni pentru reproducere.

Utilizarea acestora scade de asemenea, biodiversitatea generala din sol. Daca in sol nu exista substante chimice, exista o calitate mai mare a solului, iar acest lucru permite o retentie mai mare a apei, necesara cresterii plantelor.

Acum ca ati aflat atatea detalii despre pesticide, daca aveti nevoie de astfel de produse, va puteti indrepta atentia spre https://www.mesplant.ro/pesticide, unde puteti gasi diferite tipuri de pesticide, pe care le puteti alege in functie de culturile dvs. si in functie de necesitatile acestora.