Ce sunt panourile fotovoltaice?
In cadrul sistemelor fotovoltaice, panourile fotovoltaice sunt cele care genereaza energia electrica. Aceste panouri fotovoltaice capteaza energia solara, iar apoi transforma fotonii in energie electrica, cu ajutorul mai multor celule fotovoltaice.
De mentionat este faptul ca panourile fotovoltaice au in componenta mai multe celule fotovoltaice. Toate acestea sunt conectate electric si laminate intre folii de acetat de vinil; si trebuie de-asemenea precizat ca aceste celule fotovoltaice sunt foarte transparente, si sunt acoperite cu sticla care contine foarte putin fier, dar care este foarte rezistenta la conditiile meteo nefavorabile.
In ceea ce priveste denumirea panourilor fotovoltaice, probabil veti auzi persoane care le vor spune panouri solare fotovoltaice, insa si panourile solare si panourile solare fotovoltaice sunt acelasi lucru.
Inainte de a cauta cea mai atractiva oferta panouri fotovoltaice in Bucuresti, trebuie sa aflati faptul ca aceste panouri sunt de trei tipuri: panouri fotovoltaice monocristaline, panouri fotovoltaice policristaline si panouri fotovoltaice amorfe.
Dupa ce descoperiti cea mai atractiva oferta de panouri solare fotovoltaice in Bucuresti, puteti lua legatura cu compania care le comercializeaza si le instaleaza, si puteti alege sa vi le instaleze fie pe terase, fie pe acoperis, fie chiar si jos pe sol.
Trebuie facuta de-asemenea mentiunea ca in functie de locatia in care doriti sa instalati aceste panouri, sistemele de fixare ale acestora sunt diferite.
In ultimul timp in Romania, s-a optat foarte mult pentru alegerea sistemului voltaic care presupune montarea integrata in acoperis a panourilor solare fotovoltaice. Aceste panouri solare sunt produse cu sisteme de hidroizolatie, sunt hibride (in combinatie cu panourile termice) sau transparente.
In ceea ce priveste randamentul panourilor solare fotovoltaice, vestile sunt imbucuratoare dat fiind faptul ca acesta a crescut considerabil in utlimul timp, ajungand la 20%. De-asemenea, o alta veste imbucuratoare in ceea ce priveste aceste panouri este legata de durata lor de viata.
Cele mai multe astfel de panouri au o durata de viata de peste 25 de ani; aceasta fiind determinata in cea mai mare parte de calitatea celulelor fotovoltaice, de transparenta foliilor de acetat etilic de vinil in care celulele fotovoltaice sunt montate. De-asemenea, si tehnologia de lipire a celulelor fotovoltaice joaca un rol important in ceea ce priveste durata de viata a acestora.
Trebuie facuta precizarea insa ca, odata cu trecerea timpului, datorita imbatranirii materialelor din care sunt fabricate panourile fotovoltaice, si datorita calitatii foliilor si a sticlei, performantele initiale ale panourilor solare fotovoltaice scad.
Tipuri de panouri solare fotovoltaice
Asa cum va spuneam in randurile de mai sus, aceste panouri se impart in trei categorii, acestea fiind panouri solare fotovoltaice monocristaline, panouri fotovoltaice policristaline si panouri solare fotovoltaice amorfe. Veti afla mai multe detalii despre fiecare in parte, in continuare.
- Panouri fotovoltaice monocristaline
Aceste panouri sunt considerate a fi optiunea cea mai potrivita in cazul in care spatiul pentru montaj este limitat. Capacitatea este mai mare cu aproximativ 3 – 4 % in ceea ce priveste panourile monocristaline decat in cazul celor policristaline, si cu 10% decat in cazul celor amorfe.
- Panouri solare policristaline
In ceea ce priveste aceasta categorie de panouri solare, trebuie mentionat ca acestea sunt cel mai des utilizate, iar pretul lor scazut cu siguranta este motivul datorita carora foarte multe persone fizice si juririce le prefera.
Un amanunt interesant este acela ca panourile solare fotovoltaice policristaline au performante similare cu panourile solare fotovoltaice monocristaline. Aceste panouri sunt fabricate in diferite puteri de iesire.
In ceea ce priveste celulele de siliciu din componenta acestor panouri, precizam faptul ca acestea sunt formate din atomi de siliciu. Acestia nu sunt orientati in mod uniform, si alcatuiesc mai multe cristale comparativ cu alternativa monocristalina in care siliciul cristalizeaza uniform intr-o structura unica cristalina.
Acesta este motivul datorita caruia, celulele de siliciu din componenta unui panou solar fotovoltaic policristalin, nu au nici culoarea si nici suprafata uniforma.
Panourile fotovoltaice policristaline sunt fabricate in baza unei tehnologii care a fost imbunatatita, pentru ca eficienta acestor panouri sa fie similara cu eficienta panourilor monocristaline standard.
Un alt amanunt foarte interesant de mentionat aici este acela ca panourile solare fotovoltaice in mod normal sunt eficiente peste 25 de ani, iar in cazul in care nu va confruntati cu probleme precum un spatiu limitat, atunci cu siguranta trebuie sa alegeti acest tip de panouri solare fotovoltaice, care sunt mai ieftine decat panourile monocristaline.
- Panouri solare fotovoltaice amorfe
Acestea sunt panourile din noua generatie, dar sunt mai rar intalnite decat cele care au celulele din siliciu cristalin. In ceea ce priveste randamentul acestor panouri solare, cel putin momentan vestile nu sunt tocmai imbucuratoare, in conditiile in care acesta este mai scazut in comparatie cu cel al panourilor monocristaline si policristaline.
Acestea sunt cateva dintre cele mai importante detalii pe care trebuie sa le cunoasteti in ceea ce priveste panourile solare fotovoltaice, care cu siguranta vor deveni din ce in ce mai populare si pe teritoriul Romaniei.