Spre cascadele din zona Timișoarei – bucură-te de minunatele zone verzi
Poză de Archie Binamira pe Pexels.com
Cum vara e abia la început, iar temperaturile ridicate sunt greu de suportat în oraș, mulți oameni preferă să-și petreacă weekendurile în natură. Lacuri, păduri, parcuri, toate sunt oaze de liniște și refugii în fața caniculei. Multe dintre locurile frecventate de timișoreni au în program activități divere. De la timp petrecut alături de copii, până la activități mai provocatoare pentru cei pasionați de aventură. Diversitatea este mare, e nevoie doar de dorința de a ieși din casă, alături de cei dragi.
După cum se știe, transportul public din Timișoara acoperă suficient de bine zonele de interes pentru localnici. Însă, pentru o astfel de ieșire, mașina vine cu mai multe avantaje. În primul rând, oferă flexibilitatea de a parcurge un traseu personalizat, în funcție de dorințele și curiozitățile personale. În al doilea rând, aduce intimitate și posibilitatea de a comunica și de a te conecta cu persoanele cu care împarți aventura. Dacă nu ai o mașină proprie, aici găsești mașini de închiriat în Timișoara – având la dispoziție un vehicul, poți să-ți extinzi spontan escapada, atât ca timp, cât și ca traseu.
În zona montană a Banatului sunt numeroase cascade de care te poți bucura!
Cascada Șopot
Se află în Munții Poiana Ruscă, iar accesul spre ea se face prin satul Poieni, din comuna Pietroasa. Traseul este unul ușor, presărat doar cu copaci tăiați pe alocuri. Lacul Șopot se traversează pe o punte din trunchiuri de copaci, numită puntea vie. Denumirea vine din faptul că după trei ani de la construcție, aceștia încă mai înverzeau.
După ce vizitezi cascada, poți continua traseul până în satul Bătrâna – o localitate în care unii localnici încă mai conservă stilul de viață de odinioară. De asemenea poți cumpăra de la ei afine, zmeură și mure, culese din pădure. Găsești și miere, băuturi artizanale, pe bază de alcool sau siropuri, și pâine.
Cascada Sucu
Se află la aproximativ 150 Km distanță de Timișoara, în județul Caraș-Severin. Pentru a te bucura de revărsarea spectaculoasă, trebuie să parcurgi un traseu de 6 km, care începe din Poiana Mărului. Se spune că în această comună ar fi cel mai bun aer din lume, datorită ionizării. Noi nu am făcut măsurători, însă, având în vedere că localitatea e înconjurată din toate părțile de munți, e garanția naturii că se respiră mai bine decât în orice oraș aglomerat.
Cascadele Beușnița
Din moment ce ești deja în Caraș-Severin, poți să-ți aloci mai mult timp pentru a te bucura de natura impresionantă, pe care o deține județul. În Munții Aninei se află Parcul Natural Cheile Nerei-Beușnița. De la podul Bei, la intrarea în chei, începe traseul spre cascade. Durează aproximativ două ore, iar până la cascada principală poți admira mai multe căderi spectaculoase de apă. Una dintre ele e cascada la Văioaga. Iar mai sus de cascada principală sunt cascadele Beușnița 2 și 3, care merită efortul de a mai urca 20, 30 de minute.
Pentru oricare din cascadele menționate există și varianta de a parcurge o parte sau tot drumul cu mașina proprie sau închiriată de pe wlc.ro. Însă, pentru a te bucura cât mai mult de natură, merită să lași autoturismul în parcarea de la începutul traseului marcat.
E bine de ținut cont de faptul că, în unele cazuri, nici natura nu-i face față la nesfârșit căldurii. Luând în considerare experiența pasionaților de munte, se recomandă vizitarea cascadelor în prima parte a verii. Perioadele ideale sunt primăvara și toamna. Iar dacă te tentează spectacolul apei înghețate, în cădere, le poți vizita și în toiul iernii.