Riscuri produse de monoxidul de carbon

Riscuri produse de monoxidul de carbon

Riscuri produse de monoxidul de carbon

Monoxidul de carbon (CO) este un gaz inodor, incolor, format prin arderea incompleta a combustibililor. Cand oamenii sunt expusi la gaz CO, moleculele de CO vor deplasa oxigenul din corpurile lor si vor duce la otravire.

Problema cu CO

Deoarece CO nu are miros, culoare sau gust, nu poate fi detectat de simturile noastre. Aceasta inseamna ca concentratiile periculoase de gaz se pot acumula in interior, iar oamenii nu au nicio modalitate de a detecta problema pana cand se imbolnavesc. In plus, atunci cand oamenii se imbolnavesc, simptomele sunt similare cu gripa, ceea ce poate determina victimele sa ignore semnele timpurii ale intoxicatiei cu CO.

CDC estimeaza ca aproximativ 400 de oameni mor din cauza expunerii neintentionate la CO in Statele Unite in fiecare an. Datele specifice Minnesota arata ca in medie 14 persoane mor din cauza otravirii neintentionate cu CO in fiecare an. Aproximativ 300 de persoane viziteaza serviciul de urgenta in fiecare an pentru tratamentul simptomelor legate de expunerea neintentionata la CO. Pentru mai multe informatii Portalul de date privind monoxidul de carbon.

Vestea buna este ca otravirea cu monoxid de carbon poate fi prevenita prin actiuni simple, cum ar fi instalarea unei alarme de CO si intretinerea aparatelor care ard combustibil. Daca este necesar, poti apela inclusiv la servicii de debransare RADET sau de mentenanta.

Surse de monoxid de carbon in casa

CO este produs ori de cate ori un material arde. Casele cu aparate de ardere a combustibilului sau garaje atasate sunt mai susceptibile de a avea probleme cu CO. Sursele obisnuite de CO din casele noastre includ aparate si dispozitive de ardere a combustibilului, cum ar fi:

  • Uscatoare de rufe
  • Incalzitoare de apa
  • Cuptoare sau cazane
  • Seminee, atat pe gaz cat si pe lemne
  • Sobe si cuptoare pe gaz
  • Vehicule cu motor
  • Gratare, generatoare, scule electrice, echipamente pentru gazon
  • Sobe pe lemne
  • Fum de tigara

Concentratii tipice de CO in interior

In mod ideal, nivelul de CO din interior ar trebui sa fie acelasi cu concentratiile de CO din exterior. In Minneapolis/St. Zona metropolitana Paul, nivelurile exterioare de CO variaza de obicei intre 0,03-2,5 parti per milion (ppm) in medie pe o perioada de 8 ore. Aceste niveluri sunt mult sub standardul federal de 9 ppm pentru CO din aerul exterior. In general, concentratiile sunt mai mici in mediul rural si mai mari in mediul urban. Gasirea unor concentratii de CO mai mari in interior decat in ​​exterior indica o sursa de CO fie in interior, fie foarte aproape de casa ta.

CO si Recreere

Exista mai multe moduri in care oamenii pot fi expusi la niveluri ridicate de monoxid de carbon in timp ce participa la activitati precum camping, pescuit, vanatoare si plimbari cu barca.

  • Articole precum sobele de tabara, gratare cu carbune, felinare cu combustibil si generatoare nu trebuie niciodata folosite in interiorul unui cort, rulota sau cabina.
  • Nu amplasati generatoarele portabile in apropierea usilor si ferestrelor deschise
  • Casele de pescuit in gheata care folosesc echipamente de incalzire ar trebui sa aiba instalata o alarma de CO functionala, iar utilizatorii ar trebui sa sparga o fereastra pentru o ventilatie suplimentara.
  • Echipamentele de incalzire din cabine si case de gheata ar trebui sa fie inspectate regulat si sa fie in stare buna
  • Navigatorii trebuie sa fie constienti de zona de evacuare din spatele ambarcatiunii si ar trebui sa remorcheze pasagerii la cel putin 20 de picioare de aceasta zona.
  • Fiti constienti de evacuarea de la barcile invecinate atunci cand sunteti parcat in apropierea acestora
  • Instalati o alarma de CO in cabina barcilor

Aerisiti si intretineti in mod corespunzator aparatele care ard combustibil

Este important sa stiti ce aparate din casa dvs. ard combustibil si sa va asigurati ca sunt intretinute corespunzator. Toate aceste aparate ar trebui sa fie ventilate spre exterior. Ar trebui sa verificati in fiecare an aparatele dvs. de ardere a combustibilului (de ex. cuptorul) de catre un antreprenor calificat pentru incalzire pentru a cauta potentiale probleme. De asemenea, este o idee buna sa cunoasteti semnele unei potentiale probleme de CO:

  • Dare de funingine in jurul aparatelor care ard combustibil sau funingine cazuta intr-un semineu
  • Absenta unui tiraj ascendent in cosul dvs. de fum
  • Excesul de umiditate si condens pe ferestre, pereti si suprafete reci
  • Rugina pe tevile de fum sau pe cricurile aparatului
  • Flacara portocalie sau galbena in aparatele de ardere (flacara trebuie sa fie albastra)
  • Caramizi deteriorate sau decolorate in partea de sus a cosului de fum

Nu utilizati niciodata in interior aparate destinate utilizarii in exterior. Exemplele includ gratare, sobe de tabara, generatoare portabile sau echipamente de gazon alimentate cu gaz. Nu folositi cuptorul pentru a va incalzi casa. Nu numai ca este un risc de incendiu, este si un pericol de a inhala monoxid de carbon. Nu rulati sau opriti vehiculul intr-un garaj atasat. In schimb, inapoiati imediat vehiculul. Verificati daca teava de evacuare a vehiculului dumneavoastra nu este blocata, de exemplu, de zapada in timpul iernii.