Igiena bebelușilor – Sfaturi pentru părinți
Deși poate părea ușor înfricoșător să ai grijă de un bebeluș, lucrurile devin ceva mai ușoare dacă ții cont de câteva reguli nu foarte complicate. Pielea bebelușilor are nevoie de o îngrijire specială, iar menținerea unei igiene riguroase este vitală. Sărim în ajutorul proaspeților părinți cu câteva sfaturi utile pe care aceștia să le respecte zilnic, pentru a avea un bebeluș curat, sănătos și fericit.
Cum ar trebui să decurgă baia bebelușului?
Pielea bebelușului este mult mai sensibilă decât cea a adulților, de aceea este foarte important să ții cont de câteva reguli în timpul băiței. Pentru ca micuțul să se simtă perfect confortabil, apa trebuie să fie doar călduță, nu fierbinte. În caz contrar, pielea acestuia s-ar putea usca și irita. Temperatura ideală este cuprinsă între 36 și 38 de grade Celsius. De asemenea, asigură-te că baia nu va fi mai lungă de 10 minute.
O altă regulă pentru protecția pielii micuțului este utilizarea doar unor produse speciale pentru bebeluși. Acestea conțin ingrediente delicate, care oferă o îngrijire adaptată și nu cresc șansele de apariție a iritațiilor. După baie, usucă-l pe micuț cu un prosop moale, folosind mișcări de tamponare, iar apoi aplică-i o cremă hidratantă.
Schimbă frecvent scutecul bebelușului
Scutecele vor trebui schimbate la fiecare 2-3 ore sau chiar mai des, în cazul în care au fost murdărite. Acest lucru este obligatoriu pentru a preveni proliferarea bacteriilor și iritațiile de scutec, favorizate de contactul prelungit al pielii cu urina și materiile fecale.
După îndepărtarea scutecului, zona fundulețului trebuie curățată obligatoriu. Folosește șervețele umede bebeluși sau puțină apă și produse speciale pentru a curăța bine regiunea murdară. Insistă în zonele unde se formează cute, deoarece acestea rețin bacteriile și sunt predispuse la iritații. Nu uita să folosești scutece confortabile, care nu sunt foarte strânse și nu îi provoacă disconfort micuțului în timpul purtării.
Va trebui să cureți și fața și urechile celui mic
Nu omite nici curățarea regiunii feței, în special după masă, dacă micuțul s-a murdărit. Folosește o cârpă umedă dintr-un material moale și șterge bine zona gurii și restul feței, fără să freci prea tare. Nasul va trebui de asemenea curățat, precum și ochii. Pentru acestea, poți folosi ser fiziologic. Înmoaie o compresă în această substanță și șterge bine bebelușul la colțul ochilor, dinspre interior spre exterior. Nasul poate fi curățat cu ajutorul unui nebulizator.
Nu neglija nici zona urechilor. Pentru a nu-l răni pe micuț, folosește doar bețișoare speciale sau materiale delicate precum vata. Curăță doar exteriorul urechilor și nu înfige nimic în interiorul canalului, deoarece ai putea produce leziuni serioase.
Tăiatul unghiilor este foarte important
O altă etapă importantă a igienei celuii mic este tăiatul unghiilor. Acestea trebuie tăiate regulat, pentru a evita orice risc de zgârieturi și rănire. Acestea cresc destul de repede, prin urmare operațiunea ar trebui realizată la intervale regulate. Folosește doar forfecuțe speciale și alege un moment când bebelușul este relaxat sau somnoros, pentru a evita orice neplăceri.
Părinții trebuie să fie conștienți de ce presupune o bună îngrijire și igienă a copilului lor, pentru a se asigura că acesta nu suferă de iritații, iar pielea sa rămâne catifelată. Asigură-te că respecți câteva reguli de bază atunci când îl îmbăiezi și îi schimbi scutecul celui mic și nu uita să respecți și igiena feței și a unghiilor. Astfel, nu vei avea neplăceri, iar bebelușul se va putea bucura de o îngrijire optimă.