De ce sa va aduceti copilul la gradinita?

De ce sa va aduceti copilul la gradinita?

De ce sa va aduceti copilul la gradinita?

Copilul vostru a ajuns la varsta la care poate intra la educatie steam gradinita, dar nu sunteti inca convins ca doriti sa-l inscrieti. Unii dintre prietenii vostri va sfatuiesc sa nu faceti acest lucru: „este prea tanar, bucurati-va de el cat mai puteti.”, dar voi sunteti in conflict si ati dori sa incercati aceasta optiune pentru bunastarea copilului vostru.

In prezent, tot mai multi parinti aleg sa isi duca copiii la gradinita: mamele lucreaza adesea, iar bunicii nu au intotdeauna posibilitatea de a avea grija de nepotii lor. Din pacate, exista inca multe probleme in ceea ce priveste accesul la gradinita: costurile sunt foarte prohibitive si nu este atat de usor sa te inscrii pe lista creselor municipale. Cu toate acestea, beneficiile participarii la o gradinita ii conving pe multi parinti sa faca unele sacrificii.

Gradinita nu este doar o parcare pentru copii, asa cum inca mai cred unii parinti. Gradinita este prima experienta in afara casei, in care copilul incepe sa se confrunte cu lumea exterioara si cu regulile acesteia. Exista multe beneficii pentru copil, din punct de vedere cognitiv, emotional si relational. Sa le analizam impreuna:

Pro si contra trimiterii copilului tau la gradinita

Gradinita devine din ce in ce mai mult un sprijin important, mai ales atunci cand copiii nu pot fi lasati in grija unei bone sau a bunicilor. Exista multe avantaje ale gradinitelor si efectele lor benefice asupra dezvoltarii copilului, a capacitatii sale de a interactiona cu ceilalti si de a socializa, dar, pe langa toate aceste avantaje, exista si dezavantaje pe care mamele trebuie sa le cunoasca pentru a putea alege in mod obiectiv daca sa isi trimita sau nu copilul la cresa.

Incompatibilitatea orarelor

Fiind o institutie de invatamant, gradinita are un orar de respectat, asa cum ar trebui. Daca ceea ce ii determina pe mama si pe tata sa isi incredinteze copilul unui centru de zi este tocmai lipsa de timp din cauza unei vieti profesionale aglomerate, se poate intampla ca si orarul unitatii sa fie un obstacol. Atunci cand devine imposibil sau prea complicat pentru parinti sa respecte aceste ore, acest detaliu ar trebui luat in considerare ca un dezavantaj.

Proximitatea si contactul cu familia

Intr-un mediu variat si stimulativ, cum este cel al unei crese, copilul are la dispozitie numeroase mijloace si stimulente pentru a-si spori facultatile mentale, motorii si comportamentale, invatand sa relationeze cu alti copii, sa impartaseasca si sa asculte invataturile educatoarelor, dar este adevarat ca prima forma de educatie pentru un copil, mai ales pentru unul foarte mic, trebuie sa fie familia.

Copilul are nevoie sa fie alaturi de mama si de tatal sau pentru a primi dragostea, afectiunea, invatatura, regulile si initierea in viata. Din acest motiv, in cazul in care este totusi nevoie sa se utilizeze un serviciu util, cum ar fi gradinita, este preferabil sa se faca acest lucru pentru cateva ore. In caz contrar, faptul de a fi departe de familie poate fi un dezavantaj.

Cat de importanta este educatia in general?

Unul dintre beneficiile educatiei este ca sistemul educational ne invata cum sa obtinem si sa dezvoltam gandirea critica si logica si sa luam decizii independente. Cand copiii devin adulti, ei se confrunta cu o multime de probleme dificile – platiti imprumuturile pentru studenti, obtineti un loc de munca, cumparati o masina si o casa, asigurati-va familia, etc. ar trebui sa poata lua decizii sanatoase cu privire la aceste diverse dileme.

Oamenii nu numai ca sunt capabili sa-si formeze propriile opinii, dar sunt si buni sa gaseasca argumente si dovezi solide si de incredere pentru a-si sustine si confirma deciziile.

Oamenii cu pregatire academica si educationala buna tind sa obtina locuri de munca bine platite. Cu cat educatia si realizarile lor sunt mai mari, cu atat au mai bune optiuni de angajare. Oamenii care au crescut saraci, dar s-au educat singuri au sanse mari de a-si transforma viata, contribuind astfel la scaderea ratei saraciei societatii. Educatia ajuta tarile sa se dezvolte economic, deoarece este vorba despre obtinerea de cunostinte si capacitatea de a le aplica cu intelepciune in viata noastra si, in acelasi timp, de a imbunatati viata altor oameni.

Educatia a asigurat intotdeauna respectul din partea societatii. Pentru a asigura un stil de viata confortabil, oamenii ar trebui sa se educe si sa obtina un loc de munca bine platit pentru a avea succes si multumiri. Ajuta la obtinerea unei reputatii mai bune si creste sansele de a urca pe scara carierei mai usor si mai rapid.

La randul sau, ofera resurse financiare pentru o viata stabila – oamenii isi pot permite sa -si cumpere propria casasau apartament si asigura astfel fericirea si succesul copiilor lor. In plus, posibilitatea de a detine propria casa ofera stabilitate si creste increderea in sine.  Conduce la crearea unui mediu pozitiv pentru familii si comunitati.

„Copiii proprietarilor de case au cu 116% mai multe sanse de a absolvi facultatea decat copiii chiriasilor de aceeasi varsta, rasa si venituri. Ei au, de asemenea, 25% mai multe sanse de a absolvi liceul si au scoruri mai mari la matematica si citire, cu mai putine probleme de comportament”, potrivit cercetarilor de la Universitatea din Tennessee.