De ce este important somnul și cum îți influențează lipsa acestuia viața de zi cu zi?

De ce este important somnul și cum îți influențează lipsa acestuia viața de zi cu zi

De ce este important somnul și cum îți influențează lipsa acestuia viața de zi cu zi?

Somnul este esențial pentru organism, acesta permite corpului “să își încarce bateriile”, iar lipsa acestuia poate avea consecințe devastatoare pentru organism – de la sistem imunitar deficitar, la un risc crescut de boli cardiovasculare, iar lista poate continua.   

Care sunt consecințele lipsei de somn?

Avem nevoie de 7-9 ore de somn pe noapte pentru a ne asigura de faptul că activitățile noastre zilnice nu vor fi influențate în mod negativ. Nu mai este niciun secret pentru nimeni faptul că somnul este esențial pentru recuperarea fizică și mentală, dar și pentru frumusețe, mai ales când nu vrem să ne apară cearcane. Pe termen lung lipsa somnului din viața de zi cu zi poate să aibă efecte nefaste asupra funcționării corpului și creierului.

Consecințe asupra sănătății pielii

Pe lângă faptul că poate duce și apariția unor pungi sub ochi, lipsa somnului poate duce la o îmbătrânire prematură a pielii. Un somn bun favorizează o piele sănătoasă! Atunci când nu dormim bine organismul produce mai mult cortizol, hormonul stresului. Nivelurile crescute de cortizol pot duce la creșterea stresului și la apariția inflamațiilor în organism, ceea ce afectează negativ calitatea pielii.

Creșterea celulelor inflamatorii din organism duce la o descompunere accelerată a colagenului și a acidului hialuronic, moleculele care conferă pielii elasticitate și  luminozitate. 

Probleme cu gestionarea greutății

Timpul pe care îl petreci  dormind poate afecta buna ta dispoziție, dar și cât de productiv poți să fii a doua zi. Specialiștii au ajuns la concluzia ca lipsa somnului poate afecta și funcțiile metabolice de bază. Poate încetini metabolismul, un lucru care duce la probleme de gestionare a greutății.

Atunci când dormim, creierul lucrează din greu pentru a restabili echilibrul hormonal. Lipsa somnului duce la o supraproducție de grelină (hormonul foamei) și la o scădere a leptinei (hormonul sațietății). Cu excepția orelor de masă, acești doi hormoni sunt de obicei pe picior de egalitate. Dar dacă ești lipsit de somn, senzația de foame este prezentă în mod constant, din cauza excesului de grelină. Centrele de recompensă ale creierului tind, de asemenea, să se activeze, atrăgându-te spre alimente grase, pline de zaharuri sau sărate, lipsite de nutrienți.

Probleme cardiovasculare

Consecințele lipsei cronice de somn se resimt și asupra activității cardiace. Pe termen lung, un somn insuficient sau de proastă calitate contribuie la o supraproducție de hormoni. Aceștia cresc tensiunea arterială și colesterolul rău (LDL). Ele perturbă metabolismul glucozei, ceea ce poate duce la diabet de tip 2 și chiar la obezitate. Toate acestea sunt comorbidități care contribuie la creșterea riscului de atac de cord, de accident vascular cerebral sau de boală coronariană.