Combine agricole: ce sunt, cum funcționează și ce rol au în agricultură

Combine agricole: ce sunt, cum funcționează și ce rol au în agricultură

Combina este un utilaj agricol folosit pentru recoltarea cerealelor păioase precum grâul, orzul, secara și ovăzul. Este folosită și pentru a tăia cerealele, pentru a desprinde boabele și pentru a le pune în stive. 

Cele mai comune combine agricole sunt cele cu ax orizontal. Există, în egală măsură, modele cu ax vertical. Numeroși sunt producătorii de combine agricole, una din cele mai populare este combina John Deere.

Majoritatea combinelor sunt alimentate cu motor diesel însă există și modele electrice și pe benzină. În general, combinele sunt acționate de un tractor însă există și modele complet integrate, mai mari și, prin urmare, mai scumpe.

Cum funcționează combina agricolă?

Combina agricolă este o mașină care permite recoltarea mai multor tipuri de cereale: grâu, rapiță, orz sau porumb. Există un număr mare de modele de combine agricole, cu o putere a motorului ce poate ajunge până la 600 CP. 

O combină poate recolta până la 80 de tone de grâu pe oră, suficient pentru a produce peste un milion de pâini mici. Cabina șoferului combinei agricole dispune de tot confortul necesar pentru petrecerea unor zile lungi la recoltat: aer condiționat, radio, ecran de control, scaun cu aer condiționat, frigider, etc.

Combinele agricole din ziua de azi sunt echipate cu sisteme de ghidare automată prin GPS. Acest lucru înseamnă că șoferul nu mai trebuie să atingă volanul – mașina se ghidează de una singură automat. 

Cerealele recoltate sunt introduse treptat în rezervor. Atunci când rezervorul este plin, combina trimite un semnal pentru ca cerealele să fie golite într-o remorcă, remorcă care este adusă direct la fermă.

Care sunt diferitele tipuri de combine agricole?

Există trei tipuri principale de combine agricole care se diferențiază în funcție de modul de funcționare:

  • Combina agricolă convențională;
  • Combina agricolă cu rotor;
  • Combina agricolă hybrid;

Combina agricolă convențională este modelul clasic sau standard de combină agricolă. Atunci când cauți combine de vânzare trebuie să cunoști principalele tipuri de combine agricole existente pe piață. 

Aceasta este dotată cu un header, cea mai importantă piesă a combinei agricole de altfel. Headerul trebuie să fie adaptat ca formă și ca dimensiune pentru fiecare tip de cultură iar acesta este principalul criteriu de care trebuie să ții cont atunci când alegi o combină agricolă.

Combina agricolă cu rotor funcționează cu un sistem axial de treierat sau cu rotor. Această versiune devine din ce în ce mai populară printre utilizatori datorită performanțelor sale. De asemenea, este extrem de ușor de utilizat. Garantează o calitate excepțională a cerealelor prin limitarea impactului șocurilor și al ruperii. 

Oferă o rată de recoltare mai mare decât modelul anterior. Cu toate acestea, este mai puțin versatilă decât predecesoarea sa. Este mai potrivită pentru prelucrarea porumbului. Performanțele sale sunt limitate în condiții de umiditate.

Combina agricolă hybrid funcționează pe baza sistemelor de treierat transversal și axial. Este o combină agricolă deosebit de versatilă, potrivită pentru toate tipurile de lucrări și se poate folosi fără probleme și în condiții de umiditate. 

Cerealele recoltate sunt de bună calitate. În general, acest model oferă cel mai mare randament de recoltare dintre toate tipurile de combine. Cu toate acestea, unii agricultori sunt încă reticenți ideii de a o folosi datorită complexității mecanismului.

Cum alegi o combină agricolă?

Alegerea unei combine agricole depinde de caracteristicile sale:

  • Puterea unei combine agricole se situează undeva între 100 și 300 CP. Această putere poate crește până la 500-600 CP la unele combine. Capacitatea de stocare a rezervorului variază de la un model la altul (4000, 5000, 6000, până la 10.000 de litri).
  • Motorul diferă de la o combină agricolă la alta.
  • Transmisia este, de obicei, hidrostatică.
  • Diferitele componente ale mașinii (tăiere, treierat etc.) au, de asemenea, proprietăți specifice fiecărui tip de mașină de recoltat și de utilizare (dimensiuni, configurații, etc.).

Următorii parametri se numără, de asemenea, printre principalele criterii care trebuie luate în considerare atunci când alegi o combină agricolă:

Maximizați Randamentul Agriculturii cu Combine Agricole Avansate

Utilizare facilă

La modelele mai noi de combine agricole cabina șoferului este special concepută pentru o utilizare facilă și intuitivă. Aceasta este configurată pentru a oferi:

  • o vizibilitate excelentă, de obicei în toate direcțiile
  • spațiu interior suficient
  • confort maxim pentru operator
  • funcțiile și opțiunile de control sunt proiectate și dispuse pentru a asigura o utilizare ergonomică.

Se poate monta un sistem de aer condiționat, precum și un scaun cu suspensie pneumatică, fără a uita scara de acces în cabină.

Performanța

Performanța unei combine agricole se măsoară în funcție de viteza de recoltare și capacitatea de treierat a acesteia. Astfel, dacă ești interesat de o combină John Deere trebuie să știi că aceste beneficii sunt sporite în cazul mașinilor de înaltă performanță, chiar și în cele mai dificile condiții de lucru.

Unele utilaje pot colecta până la 80 de tone de cereale pe oră. De asemenea, mașina trebuie să garanteze o calitate impecabilă a cerealelor și pierderi minime la recoltare.

Întreținere ușoară

Producătorii din ziua de azi aleg locații strategice pentru fiecare componentă a combinei pentru a simplifica întreținerea. Scopul este de a oferi un acces ușor la diferitele piese care sunt supuse în mod regulat manipulării în timpul lucrărilor de service și de întreținere. Astfel, reparațiile și înlocuirile sunt mai ușoare.

Ce rol au combinele în agricultură?

Combina agricolă este o mașină care recoltează culturile de cereale. Execută, într-o singură operațiune, un proces pentru care pe vremuri era nevoie de trei operațiuni diferite (secerat, dezambiguizare și treierat). 

Combina agricolă este un element de bază în agricultură și este indispensabilă în acest domeniu, are o influență directă asupra producției. Folosind combine agricole, fermierul nu doar economisește timp ci contribuie și la creșterea rentabilității și eficienței unei culturi. Procesele agricole sunt maximizate folosind resurse minime. 

Chiar și la o viteză minimă, combinele agricole au capacitatea de a lucra mult mai repede. În plus, combinele agricole sunt actualizate și reproiectate cu tehnologii moderne pentru a le face mai performante. Aceste îmbunătățiri contribuie la economisirea de timp, de combustibil dar și de resurse financiare.

Dacă ai nevoie de un utilaj flexibil, pe care să te bazezi oricând, indiferent de vreme și cultură, combina agricolă este aliatul tău de preț, cu condiția să o alegi cu grijă, ținând cont de sfaturile de mai sus.