Ce se intelege prin tragerea unui vin de pe drojdie?

Ce se intelege prin tragerea unui vin de pe drojdie

Ce se intelege prin tragerea unui vin de pe drojdie?

Probabil ca ai auzit adesea vinificatorii spunand ca vinul nu a fost filtrat, ci doar „rafinat”. Uneori adauga ca vinul a fost „tras”. Despre ce este vorba in acest caz? Reclamapetelefon.ro iti ofera cateva detalii in ceea ce priveste procesul de tragere a vinului de drojdie, respectiv rafinarea vinului.

Acestea sunt toate modalitati de clarificare a vinurilor prin indepartarea particulelor suspendate, in special a drojdiei. Odata ce drojdia s-a asezat la baza unui butoi sau rezervor, vinul poate fi pompat usor de la un nivel mai crescut decat cel al drojdiilor. In acest fel, drojdia este lasata in partea de jos a rezervorului si vinul limpede este extras intr-un alt recipient.

Transferul lichidului limpede se face prin adaugarea anumitor substante (cum ar fi albusul de ou) la vin. Albusul de ou se raspandeste pe suprafata vinului si apoi se scufunda incet pana la fundul rezervorului, luand cu el toate particulele suspendate.

Vinul limpede poate fi apoi extras si imbuteliat. Aceste procese sunt considerate preferabile filtrarii, in care vinul este pompat sub presiune printr-o serie de filtre de hartie pentru a elimina orice sediment. Filtrarea indeparteaza uneori unele dintre aromele vinului.

Odata ce a fost presat sucul in recipient, acesta trebuie clarificat. In timpul procesului de presare, solidele intra in suc. Daca solidele sunt lasate inauntru, atunci vinul ar fi unul maro cu o multime de caracteristici interesante. Insa aceste caracteristici sunt adesea nedorite si te poti opri la primul pahar, ceea ce nu este deloc de dorit. Ceea ce trebuie sa faci in primul rand este sa clarifici sucul. Pentru aceasta, sunt disponibile mai multe variante.

Una dintre ele consta in folosirea gelatinei pentru a ajuta particulele fine sa se uneasca si a bulelor de azot gazos pentru pentru ca acestea sa ajunga sub aceste particule si sa le faca sa pluteasca pana la suprafata. Particulele mai grele ajung sa se scufunde, iar sucul limpede este pompat printr-o supapa de tragere a vinului.

Prin metoda de centrifugare, lichidul curge peste partea superioara a canalelor perforate. Aceste canale se rotesc foart repede, vinul cade prin perforatii, iar solidele sunt aruncate pe partile laterale ale masinariei de centrifugare.

Vidul de tambur rotativ, asa cum ii sugereaza si numele, prezinta un tambur care se roteste/ in exteriorul acestuia sunt ecrane perforate. In partea de jos a tamburului se afla un bol in care se intoarce tamburul. Un ajutor special de filtrare, care este o pulbere fina inerta, este amestecat in apa si pompat in bol. Pe masura ce tamburul se roteste prin vas, vidul determina lipirea solidelor de exteriorul vasului.

Aceasta formeaza un tort in jurul tobei. Sucul murdar este apoi pompat in castron. Lichidul curatat este pompat intr-un rezervor din apropiere. Solidele raman in exterior si o lama vine sa indeparteze solidele. Aceasta sectiune proaspata intra din nou in castron si procesul continua.

De fiecare data cand scoti vinul, il expui la o multime de oxigen, accelerand procesul de imbatranire si expunandu-l la microorganisme si bacterii. Deoarece procesul de igienizare este un proces indelungat predispus la erori umane, este mai bine sa treci vinul prin mai putine rafinari. Mai putin reprezinta, de data aceasta, mai mult, respectiv mai bine.