Ce este internetul si cum te ajuta?
Internetul este un neologism al limbii engleze care inseamna o retea de calculatoare descentralizata de acoperire globala. Este un sistem de retele interconectate prin diferite protocoale care ofera o mare varietate de servicii si resurse, cum ar fi, de exemplu, accesul la fisiere hipertext prin web.
Internetul este un anglicism care este format prin abrevierea termenului International Network of Computers. Acum cu internetul te poti uita si la TV si tot in aceasta lista vei gasi si posturi tv din Republica Moldova si internationale.
Originea internetului- de unde a aparut
Exista doua versiuni despre inceputul internetului. Cele mai populare puncte la crearea sa vine ca raspuns de la Departamentul Apararii al SUA, care in anii ’60 au fost in cautarea unui mod in care toate computerele care au fost utilizate in cadrul organizatiei au lucrat intr-o retea, chiar si atunci cand unul dintre calculatoare a suferit un esec din cauza unui atac inamic.
O alta versiune
Cu toate acestea, o alta versiune mai putin raspandita subliniaza ca, in acelasi timp, in Office for Information Processing Technologies (IPTO), un om pe nume Robert Taylor (care isi facea debutul ca director al biroului) a avut ideea de a genera un sistem care sa permita cercetatorilor sa imparta resurse prin utilizarea de link-uri.
Daca aceasta idee ar functiona, le-ar permite sa-si eficientizeze munca si sa evite achizitionarea inutila a mai multor computere, avand in vedere ca in acel moment erau extrem de scumpe si complicate de mutat si instalat.
Servicii internet
Pe langa web, care permite consultarea hipertextelor, internetul este, de asemenea, mijlocul de transmitere a e-mail-ului, de transmitere a datelor multimedia (audio, video) in sistemele de telefonie, platformele de televiziune si de partajare a fisierelor (cum ar fi P2P), sistemele de mesagerie instant si jocurile video online, pentru a mentiona cele mai utilizate.
Conexiuni la internet
Conexiunile la internet sunt mijloacele disponibile pentru ca un utilizator sa utilizeze serviciile oferite de Internet prin intermediul dispozitivelor care utilizeaza tehnologia computerelor, cum ar fi computerele, tabletele si telefoanele mobile.
Exista diferite moduri de a accesa internetul. Unele dintre ele sunt utilizarea unei linii telefonice (conventionale sau digitale, de exemplu, ADSL), conexiunea prin cablu (prin fibra optica), conexiunea prin satelit sau conexiunea la retele wireless, numite si wireless.
Internetul ca mijloc de comunicare
Posibilitatile oferite de Internet ca sursa de acces la informatii si cunostinte in mai multe formate sunt aproape nelimitate. Prin urmare, in ultimele decenii, mass-media traditionala a fost determinata sa ofere platforme si solutii adaptate noilor vremuri si consumatorilor de informatii.
La inceput (inceputul anilor ’90), multe mass-media au folosit internetul ca suport, un instrument secundar pe care continutul a fost golit prin web. Incetul cu incetul, mass-media a inceput sa ajusteze formatele continutului lor, astfel incat acestea sa fie mai compatibile, in forma si substanta, cu caracteristicile internetului si ale web-ului.
Caracteristicile internetului permit prezentarea informatiilor intr-o multitudine de formate, cum ar fi, de exemplu, sunet, video, imagini si text. Va permite sa combinati elemente ale altor mass-media, cum ar fi radioul, jurnalismul si televiziunea. Prin urmare, in ultimele decenii, multe mass-media au reusit nu numai sa se adapteze la progresul tehnologic pe care il implica internetul, ci si au aparut noi mijloace media si platforme nepublicate pentru crearea si transmiterea de informatii si continut.
Aparitia unor platforme precum Blogger sau WordPress, care permit crearea de bloguri, eruptia platformelor de retele sociale digitale, cum ar fi Facebook, Twitter sau Instagram, evolutia mesageriei instant, serviciile de streaming (transmiterea de continut multimedia, cum ar fi filme, seriale sau videoclipuri), televiziunea digitala, printre alte progrese, nu numai ca au redefinit rolul mass-mediei traditionale, dar au facut, de asemenea, ca utilizatorii sa treaca de la a fi destinatari pasivi la creatori-consumatori de continut.
In acest nou ecosistem de comunicare, mass-media traditionala si noile mijloace de comunicare au trebuit sa ia in considerare utilizatorii ca o parte activa a acestui nou cadru. Internetul a schimbat dinamica puterii dintre expeditori si receptoare, iar acest lucru se reflecta in cantitatea si varietatea de continut la care este posibil sa aveti acces astazi, precum si in crearea si actualizarea tehnologiilor informationale care permit utilizatorilor accesul la continutul digital.
TV ONLINE?
Este posibil sa fiti constienti de faptul ca vizionarea TV online nu este deosebit de simpla. Exista cateva motive pentru acest lucru.
Licentierea geografica poate fi cel mai important motiv pentru restrictiile privind streamingul de televiziune.
Studiouri care creeaza licente de programe pentru fiecare tara in parte. De aceea, multe episoade din SUA sunt difuzate in strainatate la cateva saptamani sau ani dupa ce au devenit disponibile pe plan intern.
De asemenea, din acest motiv, clasicele noastre preferate SF sau dramele din perioada britanica nu sunt in Statele Unite de luni de zile. Un program care are o licenta pentru a fi difuzat in Franta nu trebuie sa-l aiba si pentru Japonia.