Alegerea materialului potrivit pentru oale si tigai

Alegerea materialului potrivit pentru oale si tigai

Alegerea materialului potrivit pentru oale si tigai

Alegerea materialelor potrivite pentru gatit, iar aici ne referim la oale si tigai, in mod evident poate fi o sarcina costisitoare si dificila.

Exista destul de multe materiale diferite din care trebuie sa le alegeti pe cele mai potrivite, insa exista si unele materiale care se poate sa nu fie potrivite pentru diferitele metode de gatit si sursele de caldura utilizate in bucataria dvs.

„Marimea conteaza” atunci cand va alegeti echipamentul de gatit. O varietate de dimensiuni de oale si tigai trebuie sa achizitionati, iar pe https://www.stylehoreca.ro/, aveti posibilitatea de a descoperi o multime de echipamente horeca profesionale. De aici veti putea alege vasele potrivite pentru bucatarie.

Intr-o bucatarie bine echipata, ar trebui sa existe cel putin o oala inalta pentru fierberea pastelor, pentru fierberea legumelor si doua oale drepte cu capace. In plus, o tigaie mai inalta pentru gatit sosuri si nu numai, si una mai larga, cu laturile inferioare, potrivite pentru risotto sau alte preparate.

Apoi exista desigur, tigaile care depind intr-adevar foarte mult de individ si de ceea ce se simte confortabil in ceea ce priveste diametrul si inaltimea. Poate fi foarte frustrant daca nu este disponibila tigaia cu dimensiunea potrivita si trebuie sa gatiti in diferite alte vase.

Retineti ca o oala sau o tigaie de calitate va dura toata viata, si prin urmare, alegerile pe care le faceti atunci cand achizitionati tigaile si celelalte oale si cratite initial, devin foarte importante si merita sa tineti cont de factorii cei mai importanti care va pot asigura ca faceti alegerea cea mai potrivita.

Diferitele materiale si metale utilizate in vase si tigai reactioneaza diferit la diferitele tipuri de surse de caldura utilizate in bucataria moderna. Unele vor conduce caldura mai mult sau mai putin rapid si uniform decat alte materiale.

Mai jos sunt veti descoperi unele informatii foarte interesante cu privire la materialele din care sunt fabricate vasele de bucatarie, si cu siguranta merita sa cititi pana la final. Ceea ce veti descoperi in continuare, va poate ajuta sa faceti cea mai potrivita alegere.

Vase de otel inoxidabil

Unul dintre cele mai durabile materiale utilizate pentru fabricarea oalelor sau a tigailor este otelul inoxidabil. Nu absoarbe mirosurile si nu se corodeaza, si deoarece este un material foarte dur, nu va fi usor deformat.

Otelul inoxidabil este potrivit pentru orice sursa de caldura pe care o puteti folosi, inductie, gaz, electric sau radiatii. Alegeti tigaile cu fund dublu, deoarece acestea sunt mai putin predispuse sa se deformeze de-a lungul anilor. Adesea tigaile cu fund dublu au si incrustari de cupru sau aluminiu care ajuta la o distributie mai rapida si mai uniforma a caldurii.

Pe partea negativa, otelul inoxidabil este foarte greu, si prin urmare, nu este intotdeauna usor de manevrat, si este un conductor de caldura lent. Tigaile din otel inoxidabil sunt de asemenea destul de scumpe, dar cu ingrijirea adecvata vor dura toata viata. Otelul inoxidabil vine intr-o varietate de aliaje diferite, cu diferite procente de otel ca si componenta principala.

Vase de cupru

Cuprul este un metal care conduce caldura foarte repede, si de asemenea trebuie sa mentionam faptul ca vasele din cupru arata minunat. Cuprul netratat este inca cel mai bun pentru gatit dulciuri de zahar sau fructe, piureuri sau conservanti, si pentru prepararea sabayonului (adica Zabaione).

Cuprul poate fi fantastic pentru coacere, pentru ca aici discutam despre o conductie rapida de caldura a cuprului, ajutand procesul de caramelizare a produselor coapte. De asemenea, este de obicei acceptabil sa folositi tigai sau vase de cupru ca vase de servire direct pe masa.

Cuprul reactioneaza (se oxideaza) cu alimentele acide, iar vasele de gatiti din cupru trebuie sa fie captusite in interior cu staniu, nichel, otel inoxidabil sau argint.

Aceasta captuseala nu dureaza foarte mult si trebuie inlocuita de-a lungul anilor. Intretinerea prin lustruirea si inlocuirea constanta a captuselii interioare, precum si achizitionarea initiala a tigailor si a vaselor de cupru care trebuie sa recunoastem faptul ca este destul de costisitoare, pot fi trecute la puncte contra vaselor de cupru.

Vase de aluminiu

Aluminiul este un metal mai moale, usor si un foarte bun conductor de caldura. Aluminiul are un pret destul de rezonabil. Cu toate acestea, alimentele acide pot coroda suprafata poroasa a vaselor si tigailor din aluminiu, iar uneori alimentele vor avea un gust metalic.

In plus, sosurile albe pot aparea de culoare alb-gri pana la gri atunci cand sunt fierte sau depozitate pentru o perioada indelungata intr-o tava din aluminiu. In zilele noastre, aluminiul este din ce in ce mai putin prima alegere atunci cand cumpara vase si tigai.

Oala si tigai din fonta

Oalele si tigaile din fonta nu sunt numai conductoare de caldura grozave, ci sunt si foarte rezistente, astfel ca de multe ori, vasele din fonta sunt transmise din generatie in generatie. Fonta se potriveste aproape oricarei metode de gatit si poate fi usor utilizata pentru coacerea la cuptor sau pentru a gati la flacari deschise (pe aragaz de exemplu).

Ustensile de gatit antiaderente si din teflon

Acestea sunt in general cele mai usor tigai de utilizat, si de obicei se gasesc pe piata la un pret destul de rezonabil. Teflonul sau suprafetele similare antiaderente care sunt folosite pentru a captusi interiorul tigailor antiaderente, sunt montate mai ales pe aluminiu si materiale usoare similare.

Desi suprafata antiaderenta din interiorul acestor tigai le face perfecte pentru multe gospodarii, in special pentru prepararea vaselor prajite, acoperirile sunt adesea foarte rezistente la caldura si nu rezista la zgarieturi si se epuizeaza foarte repede.