De ce sa folosesti o moara de cereale?
Din motive nutritionale, dar si pentru a castiga autonomie, multe gospodarii se echipeaza acum cu o moara 2 in 1 cu ciocanele pentru cereale si stiuleti de porumb Alpin, 250 kg/ora sau cu o moara de cereale in general. Ei beneficiaza astfel de avantajele fainii ultraproaspete proaspete si a cerealelor integrale si redescopera aromele painii de casa de altadata si ale altor retete ale bunicilor noastre.
Beneficiile fainii proaspat macinate
Folosirea fainii „proaspete” care este proaspat macinata acasa va oferi organismului mult mai multi nutrienti decat o faina cumparata din magazin, o faina moarta, oxidata si devitalizata care a fost macinata de prea mult timp si care a fost depozitata de mult timp. Boabele proaspat macinate produc o faina integrala vie, care este imposibil de gasit pe piata.
Fainurile proaspat macinate au in general mai multa aroma decat faina cumparate din magazin.
In plus, faina macinata acasa cu moara de cereale nu contine aditivi, spre deosebire de faina industriala care poate contine: conservanti, enzime.
O moara de faina poate macina multe tipuri de cereale si pseudo-cereale : grau, ovaz, orz, secara, spelta, orez, quinoa, hrisca, mei, porumb, amarant, soia.
Faina „de casa” este mai economica decat faina cumparata in magazin, pretul boabelor pe kilogram fiind in general mai mic decat cel al fainii. Prin utilizarea boabelor de calitate organica vei obtine faina organica.
Faina macinata „de casa” contine tot germenii si uleiul boabelor. Din motive de conservare, germenii de grau bogati in vitaminele E si acizi grasi sunt eliminati in timpul productiei industriale pentru a prelungi durata de valabilitate a fainii.
Acidul fitic
Faina proaspat macinata contine destul de putina fitaza. Fitaza este o enzima, prezenta in mod natural in cerealele, care faciliteaza „digestia” si incorporarea acidului fitic.
Acid fitic, numit si fitat. este prezent in principal in straturile exterioare ale cerealelor, precum si in germeni. Aici semintele acumuleaza fosfor pentru viitoarele lastari tineri. Acidul fitic influenteaza asimilarea mineralelor. In procesul de digestie, de fapt, formeaza saruri cu minerale precum calciu, magneziu, fier, cupru si zinc, limitand asimilarea lor si provocand eventual deficiente de minerale.
Prin descompunerea acidului fitic, fitaza impiedica legarea mineralelor de acesta, astfel incat aceste minerale sa poata fi asimilate de organism. Drept urmare, painea integrala contine mai multe molecule de fier si zinc „libere” pentru a fi asimilate de organism decat o faina integrala procesata fara drojdie.
NOTA : Cu cat timpul de verificare este mai mare si cu atat acidul fitic este mai degradat si cu atat este mai scazut gradul de aciditate al painii, deci mai putina aciditate in organism.
Tipul de feluri de mancare
Boabele pot fi macinate pentru a face retete, dar si preparate pe baza de faina: paine, pizza, clatite, prajituri, fursecuri, mamaliga, baze pentru placinte, produse de patiserie, creme de cereale si diverse deserturi, sosuri etc.
Datorita morilor domestice de cereale poti pregati micul dejun hranitor din faina proaspat macinata.
Aluatul de paine poate fi facut din diferite tipuri de faina. Poti folosi fie o singura faina, fie un amestec de faina.