Tulburarile de memorie la varstnici. Tot ce trebuie sa stii
Odata cu inaintarea in varsta, putem observa deseori cum unii batrani au dificultati din ce in ce mai mari in a-si aminti lucruri. Astfel de fenomene sunt cunoscute sub termenul colectiv de “tulburari de memorie” si, desi multi le considera o parte normala a procesului de imbatranire, nu este deloc asa.
Este important sa intelegem diferenta dintre uitarea propriu-zisa si tulburarile de memorie. In cazul varstnicilor, este normal sa mai uite anumite lucruri si sa dureze ceva mai mult pana isi amintesc toate detaliile. Insa, odata ce acestia tind sa uite rapid informatii si pun deseori aceleasi intrebari, nu isi mai amintesc lucruri de baza (ca de exemplu data lor de nastere) sau nu mai stiu sa realizeze actiuni simple, avem de-a face cu o problema.
De ce apar tulburarile de memorie?
Memoria reprezinta capacitatea creierului de a stoca anumite informatii si de a le utiliza mai tarziu. In momentul in care modul de functionare a creierului este afectata, si memoria poate avea de suferit. Asadar, ele pot fi rezultatul unor afectiuni precum Alzheimer sau accidentul vascular cerebral, a unor tumori cerebrale sau a unor traumatisme si leziuni suferite la nivel cranian.
Insa, exista si alti factori care pot determina aparitia tulburarilor de memorie. Acestia pot fi de natura psihologica, de exemplu stresul, care poate duce la dificultati de concentrare. Drept rezultat, memoria este suprasolicitata si, la varste mai inaintate, capacitatea de amintire si memorare ajunge sa fie afectata.
De asemenea, factorii care duc la oxigenarea precara a creierului sunt de asemenea responsabili, deoarece acesta nu mai poate functiona la capacitatea maxima. Capacitatea cognitiva poate avea de suferit si in urma unui stil de viata nesanatos.
Cum se pot diagnostica tulburarile de memorie?
In prima faza, majoritatea tulburarilor de memorie se manifesta similar, iar simptomele pot fi observate cu usurinta de catre cei apropiati. Imediat cum apar aceste semne, este recomandata o vizita la medic, pentru a se putea pune un diagnostic.
Medicul va realiza o serie de teste prin care va verifica memoria si capacitatile cognitive ale pacientului. Acestea se numesc teste psihometrice si, cu ajutorul lor, se poate observa cat de afectata a fost functia creierului. Se vor recomanda si examene imagistice (CT sau RMN), precum si alte investigatii specifice pentru a depista posibile afectiuni degenerative.
Cum se trateaza tulburarile de memorie?
Metodele de tratament variaza in functie de stadiul de degradare cognitiva in care se afla pacientul. In cazul tulburarilor minore, medicul va recomanda cateva schimbari ale stiului de viata, pentru a elimina sau minimiza stresul si factorii de risc cardiovasculari. Asadar, se va apela la adoptarea activitatii fizice, a unei diete sanatoase, dar medicul va recomanda si cateva exercitii de stimulare a creierului.
Daca tulburarile sunt mai severe sau sunt cauzate de afectiuni degenerative, se pot administra si medicamente care incetinesc acest declin cognitiv. Insa, din pacate, astfel de afectiuni nu pot fi vindecate. Pe masura ce avanseaza, pacientii isi pierd capacitatea de a se descurca singuri si au nevoie de o ingrijire speciala.
Daca ai si tu o persoana draga care are astfel de probleme, vei observa ca gestionarea simptomelor devine din ce in ce mai dificila. Oricand ai nevoie de ajutor, poti apela la centre speciale pentru ingrijirea persoanelor varstnice cu deficiente de memorie, precum un camin de batrani. Acolo, acestia vor fi supravegheati permanent si vor primi tratamentul si ingrijirea de care au nevoie.
Este important de retinut ca tulburarile de memorie nu fac parte din procesul natural de imbatranire. Daca ai o persoana draga ale carei capacitati cognitive au inceput sa fie afectate, mergeti imediat la un control pentru a afla ce e de facut mai departe.