Traditii nestiute de Pasti in lume

Traditii nestiute de Pasti in lume

Traditii nestiute de Pasti in lume

Pastele este o sarbatoare frumoasa, sarbatorita aproape oriunde in lume. Dar care sunt traditiile si obiceiurile acestei sarbatori si de unde au aparut anumite simboluri moderne?

De ce se sarbatoreste Pastele?

Ce anume este Pastele? Originea acestei sarbatori si geneza ei nu sunt clare. Cu toate acestea, toate obiceiurile de primavara, in ciuda diversitatii lor, au o trasatura comuna importanta – sunt un mod de a spune adio iernii si de a primi primavara, ce simbolizeaza viata, fertilitatea si schimbarea anuala in bine. 

Deja in cele mai vechi timpuri, inceputul primaverii era sarbatorit. Dansand si cantand – si uneori facand ofrande – primavara a fost intampinata cu speranta unei recolte bogate.

Conform traditiilor religioase, Pastele este derivat din iudaism. In primavara culturii evreiesti, a fost sarbatorit Pastele, adica conform mesajului Vechiului Testament – plecarea israelitilor din Egipt si sfarsitul sclaviei.

Totusi, in civilizatia occidentala predomina viziunea Pastelui in conformitate cu traditia crestina. In acest fel, Biserica Catolica sarbatoreste invierea lui Iisus Hristos. Obiceiurile pentru aceasta sarbatoare provin chiar din Biblie. Pana in prezent, stabileste bazele traditiei de primavara – nu numai in Romania, ci si in multe alte locuri din intreaga lume.

Obiceiuri de Paste – date importante

Duminica Floriilor – comemoreaza intrarea lui Isus in Ierusalim. Salciile tesute si binecuvantate, se ating peste mese. In mod traditional, acestea palme erau compuse din plante care cresc langa rau, deoarece acestea si-au revenit cel mai rapid dupa iarna, precum salcie, ierburi si stuf de pe malul raului. 

Acestea trebuie sa-ti aminteasca de sarbatorile care se apropie cu pasi repezi si sa aduca noroc. Salcia din casa are rolul de a proteja membrii gospodariei de puteri rele, boli si nenorociri.

Miercurea Cenusie este o perioada de penitenta si pregatire pentru sarbatori. Se obisnuia sa se  presare cenusa pe cap pentru a aminti ca suntem cu totii aici doar pentru o clipa.

Joia Sfanta – pana in ziua de azi, Biserica practica ritul de spalare a picioarelor a doisprezece oameni in aceasta zi – in amintirea Cinei cea de Taina. Din traditiile oarecum uitate astazi, baietii se joaca facand zgomot cu ciocanitori pentru a alunga Postul Mare.

Vinerea Mare este o zi de calm. In Biserica, este o zi fara Sfanta Liturghie. Cu toate acestea, credinciosii se aduna sa se roage impreuna pentru intentii importante pentru ei. In aproape fiecare biserica exista o priveghere de noapte. In trecut, sarbatoarea Vinerea Mare era foarte spectaculoasa, cand multe activitati specifice sarbatorii aveau loc.

Sambata Mare este Ajunul Pastelui. In timpul slujbei din aceasta zi, focul, apa si spinii sunt binecuvantate. Focul arde simbolic ceea ce este vechi, apa da viata. In trecut, apa a fost pulverizata pe casa pentru a mentine anul calm. Focul a fost aprins si alunul a fost aruncat in el. Cenusa dintr-o astfel de vatra a fost raspandita pe campuri in ziua primei araturi, care urma sa asigure o recolta buna. 

Astazi, focul joaca un rol complet diferit – este folosit pentru a aprinde lumanarea pascala, care este o lumanare mare care arde pana la sfarsitul Pastelui.
Sambata este, de asemenea, ziua binecuvantarii mancarii, care este una dintre cele mai importante traditii.

Si cum  pasca cu branza dulce nu trebuie sa lipseasca de pe masa de sarbatoare, Boromir iti pune la dispozitie numeroase sortimente.

Duminica Sfanta – este sarbatoarea Invierii Domnului – adica, conform traditiei crestine – victoria lui Hristos asupra pacatului si a mortii. In aceasta zi, intreaga familie se asaza la un mic dejun festiv de Paste, care incepe cu urarile si ciocnirea oualor de Paste si servirea pascai. . Mesele sunt decorate cu iepurasi si primele flori de primavara.

Conform traditiei crestine, Isus a fost rastignit tocmai in timpul sarbatorii Pastelui evreiesc. Prin urmare, se sarbatoreste invierea Lui la aceasta data. Este un festival in functie de fazele lunii si cade intotdeauna la o saptamana dupa prima primavara completa din primavara. 

Din acest motiv, Pastele este sarbatorit cel mai devreme pe 22 martie si cel tarziu pe 25 aprilie . Intreaga perioada de Paste dureaza 50 de zile si se incheie cu asa-numita zi de Rusalii.