Probleme ginecologice – cât este de grav?

Probleme ginecologice – cât este de grav?

Probleme ginecologice – cât este de grav?

Viaţa intimă, reguli despre cum ar trebui menţinută igiena intimă, precum şi prevenţia apariţiei afecţiunilor de această natură, nu ar trebui să reprezinte un subiect tabu. Într-o lume modernă, este important să înţelegem diferenţa pe care o poate face vizita la un cabinet de ginecologie.

Chiar dacă acest pas poate părea necesar doar în anumite situaţii, sau după o anumită vârstă, în realitate, ni se recomandă ca prima vizită la ginecologie să aibă loc odată cu apariţia pubertăţii. Schimbările care iau naştere în corpul nostru în această perioadă, aduc cu sine şi noi responsabilităţi, pentru a duce o viaţă sănătoasă şi a evita evenimentele neplăcute.

            Ginecologia este ramura fiziologiei și a medicinei care se ocupă de funcțiile și bolile specifice femeilor și fetelor, în special cele care afectează sistemul reproductiv.

Afecţiuni intime comune

            1. Sângerări uterine anormale

            Sângerarea uterină anormală este un termen larg folosit pentru a descrie sângerările vaginale neregulate. Definiția sângerării uterine anormale se modifică în fiecare fază a vieții unei femei. De exemplu, orice tip de sângerare este considerat anormal pentru fetele pre-pubescente, femeile însărcinate sau femeile care au trecut prin menopauză.

Pentru femeile aflate la vârsta de menstruație, sângerările anormale pot implica sângerări excesive în timpul menstruației, sângerări în afara menstruației sau absenţa totală a acestora.

            2. Infecţii

            Majoritatea femeilor caută îngrijiri pentru afecțiuni vulvare, vaginale sau pelviene. Multe dintre infecțiile tractului reproductiv sunt transmise sexual, în timp ce alte infecții sunt atribuite unei creșteri excesive a bacteriilor prezente în mod normal în vagin. Trei dintre cele mai frecvente sunt vulvita, vaginita și cervicita.

Simptomele pot include mâncărimi, roşeaţă, inflamaţie, scurgeri vaginale anormale, miros neplăcut.

            3. Endometrioza

            Apare atunci când țesutul endometrial, care ar trebui să acopere numai interiorul uterului unei femei, este deplasat în afara uterului. La femeile care prezintă țesut endometrial în afara uterului, acesta nu poate fi eliminat, ducând la inflamații dureroase și țesut cicatricial.

Simptomele pot include dureri pelviene de lungă durată, mai ales înainte de și în perioada menstruală, durere în timpul sau după activitatea sexuală, infertilitate, sângerări menstruale abundente.

            4. Incontinenţa urinară

            Apare atunci când se pierde capacitatea de a controla eliberarea urinei și este frecventă la femeile de peste 35 de ani. Deși condiţia este răspândită, există o gamă largă de tratamente disponibile și nu ar trebui acceptată ca normală.

            5. Prolapsul organelor pelviene

            Atunci când țesuturile conjunctive și ligamentele aflate în poziție pentru a susține vaginul, vezica urinară, rectul și uterul se deteriorează sau se slăbesc, organele pelviene se deplasează şi generează simptome precum presiune în vagin sau rect, dureri în timpul actului sexual, o „bombare” în afara vaginului.

            Policlinica Carit-San Medical dispune de aparatură ultra-modernă, operată de specialişti cu experienţă în ginecologie Mureş, care vă pot ajuta să învăţaţi cum să observaţi simptomele unor posibile afecţiuni şi, totodată, vă vor fi alături în procesul de tratare/vindecare, pentru a se asigura că depăşiţi cu bine orice problemă.

            Un control ginecologic de rutină, unde primiţi îndrumarea unui medic avizat, va face diferenţa în ceea ce priveşte prevenţia situaţiilor neplăcute.