Soluții pentru problemele dentare care apar după vârsta de 50 de ani
Dureri articulare, probleme cu vederea, sistemul circulator și memoria slabă – acestea sunt afecțiunile de care se plâng persoanele care au depășit vârsta de 50 de ani. În schimb, este mult mai puțin obișnuit ca acestea să vorbească despre inconveniențele legate de cariile, gura uscată și/sau problemele gingiilor. Ce să faci pentru a le soluția și pentru a te bucura cât mai mult timp de propria dantură?
Cele mai comune probleme dentare întâlnite la persoanele care au depășit vârsta de 50 de ani
Pierderea dinților nu este doar o problemă estetică – în primul rând, aceasta este o problemă de sănătate. Diferite deficiențe pot duce la slăbirea și pierderea dinților adiacenți și, astfel, la afectarea funcției de mestecat, ceea ce are un efect extrem de negativ asupra sistemului digestiv. În plus, lipsa dinților poate provoca defecte de vorbire, favorizează formarea ridurilor și poate duce chiar la probleme de memorie. Cea mai bună soluție pentru această problemă o reprezintă implantul dentar.
Soluțiile moderne folosite în stomatologie ajută la restabilirea aspectului și a bunei funcționări. Cavitățile individuale pot fi reconstruite pe implanturi dentare, ceea ce oferă posibilitatea de a recrea perfect dinții naturali și de a restabili 100% rezistența la masticație. În plus, tehnologia și știința au evoluat atât de mult, încât poți opta pentru dinți ficși în 24 de ore la Centrul de Implantologie Transilvania, iar dantura ta va avea un aspect mai mult decât perfect. Dacă dorești să umpli un gol mai mare, poți opta pentru o punte protetică montată pe dinții rămași sau pentru o proteză parțială – aceasta este o soluție bună pentru persoanele care au o parte din dinții proprii și doresc să evite căderea acestora.
Gură uscată. Dificultate la înghițire, gât uscat și buze uscate, crăpate – aceste semnale pot indica o salivație redusă. La persoanele de peste 50 de ani, gura uscată este o problemă foarte frecventă. Motivul poate fi dispariția celulelor glandelor salivare odată cu înaintarea în vârstă, dar și medicamentele luate de către vârstnici. În primul rând, pentru a scăpa de gură uscată trebuie să ai grijă de hidratarea corectă a organismului – cel mai bine este să bei aproximativ 3 litri de lichide în timpul zilei. De asemenea, merită să consumi la fructe și legume precum pepeni, portocale, castraveți, roșii etc., care îți vor oferi o cantitate suplimentară de apă. În farmacii vei găsi și preparate speciale pentru problema gurii uscate – tablete care stimulează salivația. Datorită conținutului de acizi organici, acestea stimulează activitatea glandelor salivare, iar cavitatea bucală devine hidratată în mod adecvat.
Infecția gingivală. Riscul de a dezvolta parodontită crește odată cu vârsta. Cu un tratament adecvat, parodontita poate fi complet vindecată, motiv pentru care diagnosticarea ei precoce este atât de importantă. Din păcate, întârzierea frecventă în începerea tratării provoacă modificări care pot duce la scăderea liniei gingiilor, distrugerea țesutului osos din maxilar și mandibulă sau slăbirea și căderea dinților. În primul rând, ar trebui să ai grijă de igiena orală, și nu numai acasă. Cel puțin o dată la șase luni, în cabinetul stomatologic trebuie efectuată igienizarea profesională, care constă în îndepărtarea tartrului, sablare și aplicarea de fluor pe dinți. În timpul igienei orale zilnice, folosește ața dentară și clătește gura cu lichide astringente și dezinfectante.
Așadar, deși înaintarea în vârstă poate aduce și diferite probleme de sănătate, multe dintre ele pot fi soluționate, cu condiția respectării unui tratament și a consultațiilor medicale. În cazul dinților, controalele regulate la medicii specialiști, hidratarea și igiena adecvată pot preveni apariția problemelor cavității bucale.
Sursa foto: unsplash.com