Sfaturi utile pentru un dormitor de calitate
Un loc dedicat linistii si relaxarii, dormitorul trebuie sa fie conceput pentru a incuraja odihna. Pentru a crea o atmosfera favorabila relaxarii, este necesar sa ne gandim la mobilier intr-un mod ergonomic. Alegerea mobilierului potrivit pentru dormitor si amplasarea lui in locul potrivit este esentiala pentru a optimiza spatiul, mai ales daca aveti o suprafata mica. Iata cateva idei si sfaturi pentru a va amenaja cu succes dormitorul.
Pastrati-l simplu si minimalist
In dormitor, decorul da tonul. Alegerea culorilor peretilor, a pardoselilor si a mobilierului influenteaza foarte mult atmosfera din camera. Pentru a va ajuta sa adormiti, alegeti o culoare deschisa, cum ar fi alb, bej, aici sugeram un dormitor Amalfi bej sau roz foarte deschis, mai degraba decat o culoare stralucitoare sau inchisa. De la tapiterie la lenjerie de pat si perdele, respectati culoarea aleasa sau folositi-o ca un cameu.
Jucandu-va cu o gama de nuante, limitati numarul de puncte de atentie si facilitati relaxarea mintii si, in consecinta, odihna. Pentru camera unui copil, exista o mai mare libertate de alegere in ceea ce priveste nuantele posibile. O atmosfera galben-portocalie bogata in vitamine este foarte posibila.
In ceea ce priveste mobilierul, utilizarea cu moderatie este la ordinea zilei.
Cu cat o camera este mai aglomerata, cu atat pare mai apasatoare si mai sufocanta. Eliminand superfluul, usurezi spatiul si, prin urmare, mintea ta, ceea ce este o conditie buna pentru un somn bun. Intr-un dormitor dedicat exclusiv somnului, limitati mobilierul la strictul necesar, pastrand doar strictul necesar, si anume un pat si o noptiera. Acest lucru este mai mult decat suficient, mai ales daca va puteti depozita bunurile intr-o zona separata. In caz contrar, alegeti o garderoba cat mai discreta. Dulapul ar trebui sa fie inchis cu usi sau perdele pentru a ascunde continutul si a oferi o suprafata simpla pentru vizualizare. Asezati-l departe de pat.
In general, pastrati zona de dormit libera de dezordine.
Bibliotecile pline de carti sunt cel mai bine plasate intr-un hol sau in camera de zi, la fel ca si obiectele decorative, bibelourile si orice altceva care ocupa spatiu. Acest lucru este valabil pentru o camera de dimensiuni standard (intre 9 si 12 metri patrati). Daca aveti mai mult spatiu, va puteti permite sa pastrati aceste obiecte in dormitor.
In cele din urma, in aceeasi ordine de idei, asigurati-va ca tineti toti factorii de ingrijorare in afara camerei. Rezistati tentatiei de a instala un televizor si limitati pe cat posibil utilizarea ecranelor: lumina albastra a acestora perturba somnul. Faceti din aceasta camera un refugiu, unde nimic nu ar trebui sa va deranjeze.
Un pat si nimic altceva
Daca ar mai exista o singura piesa de mobilier, aceasta ar fi aceasta: patul este piesa centrala a unui dormitor.
In mod ideal, acesta este chiar singura piesa de mobilier. Tineti cont de acest lucru atunci cand alegeti un pat si acordati-i aceeasi atentie ca si cum ar fi singura piesa de mobilier din camera. Mai presus de toate, alegeti o structura cat mai simpla: un somier si o saltea, eventual un cadru si o capataita, bineinteles, in culorile camerei.
Dimensiunea patului depinde in mod necesar de marimea celor care dorm si de suprafata camerei.
Cum sa dormi mai bine?
Multi factori pot interfera cu un somn bun – de la stresul la locul de munca si responsabilitatile familiale pana la boli. Nu este de mirare ca un somn de calitate este uneori evaziv.
Este posibil sa nu puteti controla factorii care va interfereaza cu somnul. Cu toate acestea, puteti adopta obiceiuri care incurajeaza un somn mai bun. Incepeti cu aceste sfaturi simple.
Puneti deoparte nu mai mult de opt ore pentru somn. Cantitatea recomandata de somn pentru un adult sanatos este de cel putin sapte ore. Majoritatea oamenilor nu au nevoie de mai mult de opt ore in pat pentru a fi bine odihniti.
Mergeti la culcare si treziti-va la aceeasi ora in fiecare zi, inclusiv in weekend. A fi consecvent intareste ciclul somn-veghe al corpului tau.
Daca nu adormi in aproximativ 20 de minute de la culcare, paraseste-ti dormitorul si fa ceva relaxant. Cititi sau ascultati muzica linistitoare. Du-te inapoi in pat cand esti obosit. Repetati dupa cum este necesar, dar continuati sa va mentineti programul de somn si ora de trezire.
Nu va culcati flamand sau prea plin. In special, evitati mesele grele sau mari in cateva ore inainte de culcare. Disconfortul te poate tine treaz.
Nicotina, cofeina si alcoolul merita si ele atentie. Efectele stimulatoare ale nicotinei si cofeinei dureaza ore in sir si pot interfera cu somnul. Si chiar daca alcoolul va poate face sa va simtiti somnoros la inceput, poate perturba somnul mai tarziu in timpul noptii.
Pastreaza-ti camera rece, intunecata si linistita. Expunerea la lumina seara ar putea face mai dificil sa adormi. Evitati utilizarea prelungita a ecranelor care emit lumina chiar inainte de culcare. Luati in considerare utilizarea nuantelor care intuneca camera, dopuri de urechi, un ventilator sau alte dispozitive pentru a crea un mediu care se potriveste nevoilor dvs.