Sfaturi utile pentru cei pasionati de saune
Experienta in interiorul unei saune este revigoranta, aducand multe beneficii sanatatii utilizatorului. Exista doua tipuri de saune: umede si uscate.
Ele variaza ca temperatura si intensitate, dar nu putem spune ca un tip este superior celuilalt. Decizia revine utilizatorului. Turcii obisnuiau sa folosească saunele umede, în timp ce finlandezii foloseau saunele uscate.
Indiferent de tip, ele ajuta la tratarea problemelor respiratorii, alergiilor, problemelor de piele, durerilor musculare, durerilor de cap si a altor afectiuni. Am scris aceasta postare pentru a va oferi cateva indrumari despre cum sa va bucurati mai bine de momentele dumneavoastra intr-o sauna.
1. FACETI UN DUS INAINTE DE A INTRA IN SAUNA
Primul sfat este sa faceti un dus rapid inainte de a intra in sauna. Caldura din interior va va face sa transpirati mult, functionand ca un agent de purificare, deoarece deschide porii pielii.
Asigurati-va, asadar, ca nu veti intra in sauna cu corpul incarcat cu murdaria de zi cu zi. Aceaste murdarii sunt, in general, invizibile, dar exista.
2. ATENTIE LA USA SAUNEI
Poate parea ciudat, dar este adevarat. O regula de aur atunci cand intrati sau iesiti dintr-o sauna este sa nu lasati niciodata usa deschisa mai mult decat este necesar.
Daca usa este lasata deschisa mult timp, temperatura va scadea. Aceasta problema tinde sa creasca cu cat usa ramane deschisa mai mult timp.
In cele din urma, usa care este deschisa trebuie sa fie intotdeauna inchisa rapid. Asta e regula.
Un punct important este ca usa saunei trebuie sa se deschida intotdeauna spre exterior, aceasta fiind o problema de siguranta pentru ca utilizatorul sa iasa mai usor in caz de urgenta.
3. STAI PENTRU O PERIOADA POTRIVITA IN INTERIORUL SAUNEI
De fapt, nu exista un timp strict determinat pentru a sta in interiorul saunei. Cu toate acestea, se recomanda o perioada de 15 pana la 20 de minute. Dar totul depinde de organismul fiecaruia, caracteristicile personale influenteaza si durata sederii.
Luati in considerare ca exista persoane care pot sta mult mai mult timp in schimb altii pot rezista maxim 5 minute. Nu are rost sa incercati sa fortati, pentru ca sauna nu va mai fi benefica ci va deveni daunatoare.
4. URMATI CATEVA RECOMANDARI PENTRU A PROFITA LA MAXIMUM DE SAUNA
Daca aveti probleme cu inima sau hipertensiune arteriala, consultati-va medicul inainte de a intra in sauna. Daca vi se permite, urmati-i instructiunile si nu ramaneti in acest mediu mai mult decat perioada pe care o recomanda.
Evitati alcoolul si mancarea inainte de a intra in sauna. Dupa sedinta, este bine sa inlocuiti lichidele si sa mancati, dar mancati alimente usoare, precum o salata.
Puteti aromatiza sauna umeda cu dus pentru exterior, folosind un pulverizator de esente sau frunze si plante. In saunele uscate trebuie sa adaugati in apa esenta dorita sau sa asezati frunze si plante pe pietrele fierbinti.
Fiti cu ochii pe termometru. Temperatura obisnuita in baile turcesti (saunele umede) este de 40 g C pana la 50 g C, cu avantajul de a putea respira aburi, care sunt sanatosi pentru sistemul respirator. In Finlanda, temperatura nu coboara niciodata sub 60 g C si poate ajunge, in unele situatii, pana la 80 g C.
Cand parasiti sauna, un dus rece merita facut, deoarece ajuta la strangerea vaselor de sange si la restabilirea presiunii normale, deoarece caldura imbunatateste respiratia, dilata vasele de sange si scade presiunea. Urmand aceste sfaturi, veti profita la maximum de timpul petrecut in sauna si nu veti avea probleme sa iesiti din ea!