Pompa submersibila: cum stii sa o alegi pe cea mai potrivita pentru tine?

Pompa submersibila: cum stii sa o alegi pe cea mai potrivita pentru tine?

Pompa submersibila: cum stii sa o alegi pe cea mai potrivita pentru tine?

O pompa submersibila este un element necesar daca decizi sa construiesti un put. O pompa buna ar trebui sa ridice apa cu multi metri in sus. Dar cum o alegi pe cea potrivita, cand exista atatea posibilitati si producatori?

O pompa submersibila este o pompa de presiune a carei sarcina este de a pompa de la adancime mare apa curata, de exemplu dintr-o fantana forata. Pompele monofazate, trifazate si alte pompe sunt adesea echivalate cu pompele centrifuge – datorita structurii lor tehnice. 

O pompa submersibila este folosita in cele mai multe cazuri cand un model de pompa de suprafata nu este potrivita, iar apa se gaseste la sub 8 metri.

Pompele moderne de sonda forate se disting prin functionare automata – se aprind cand se trage apa si se opresc dupa. De aceea, parerile despre ele sunt foarte pozitive. Pompele moderne nu au supratensiuni hidraulice sau de curent, deoarece motoarele au un start foarte bun. 

In plus, pompele de apa adanca sunt echipate cu intrerupatoare pentru protectie, ce isi dovedesc eficienta impotriva diferitelor fenomene electrice – de exemplu impotriva schimbarilor bruste de tensiune sau a supratensiunii.

Forarea puturilor adanci sau saparea puturilor nu este nimic nou, dar noutatea este cu siguranta reprezentata de pompele submersibile moderne, care se disting prin rezistenta la uzura si eficienta operationala ridicata. 

Tipuri de pompe submersibile

Datorita constructiei lor, acest tip de pompa este clasificata in: monobloc si surub.

  1. monobloc – rotorul este integrat cu motorul care le actioneaza. Acest lucru ofera un bloc de dispozitiv compact. Astfel de pompe submersibile sunt utilizate pentru pomparea apei curate, dar si usor … murdare – de ex. din canalizare. 

Poti alege o versiune orizontala sau verticala, precum si un rotor deschis sau inchis. Forarea puturilor adanci si extragerea apei din ele nu vor fi o problema atunci cand te decizi asupra acestui model. 

  • surub – acestea sunt asa-numitele pompe de apa cu vierme, deoarece transportul apei de la aspiratie la partea presata forteaza surubul de vierme sa se roteasca. 

Pompa submersibila cu surub este dotata cu un motor „umed”. In plus, aceste dispozitive pot functiona orizontal. Cu aceasta poti furniza apa in case unifamiliale, in ferme sau in gradini. 

Clasificarea pompelor submersibile in centimetri

Pompele submersibile mai sunt impartite astfel:

  • 7.5 cm
  • 9 cm
  • 10 cm
  • 11.5
  • 15 cm regulat,
  • Otel inoxidabil de 15 cm,
  • modele superioare (20, 23 si 25 cm) – cele mai mari, totusi, sunt mult mai rar utilizate , deci mai putin populare ca alte tipuri.

Pompele de 7.5 cmsunt utilizate in principal pentru sondele de 75 mm, pompele de 9 cm pentru sondele de 110 mm, pompele de 13 cm pentru sondele circulare si pompele de 15cm pentru sondele de 160-200 mm. 

Este demn de mentionat faptul ca fiecare pompa submersibila are o putere a motorului diferita, o capacitate de apa diferita intr-un minut, precum si un cap si un diametru diferiti ai varfului de presiune.