Orice cititor pasionat stie ca, la un moment dat, biblioteca sa se poate dovedi neincapatoare pentru toate cartile pe care le-a achizitionat deja.
Daca este si cazul tau, iar pasiunea ta pentru lectura a depasit deja numarul rafturilor si etajerelor disponibile din casa, iti prezentam mai jos cateva solutii pentru o organizare cat mai eficienta a cartilor tale. Cu putina imaginatie poti folosi cateva trucuri pentru a le pastra cat mai ordonat si la indemana.
Iata cateva idei utile in acest sens.
1. Amplaseaza cartile in jurul ferestrelor si usilor
Una din cele mai utile si practice solutii la care poti apela pentru organizarea bibliotecii tale este sa folosesti orice spatii disponibile in acest sens. De exemplu, poti amplasa rafturi si etajere de la FAVI.ro in zonele libere din jurul ferestrelor, usilor sau chiar televizorului. Vei putea profita astfel de spatiu pe inaltime, mai ales daca aceste zone sunt prevazute cu nise speciale in care sa depozitezi cartile.
Intr-un spatiu de sub un geam poti amplasa, la fel, un mic corp de mobilier prevazut cu rafturi. Acesta este un loc ideal de a amenaja o mica biblioteca sau o zona de lectura, deoarece permite si relaxarea dar si depozitarea ergonomica a cartilor tale favorite. Aici iti poti amplasa nu doar rafturile sau o bancuta cu carti, ci si fotoliul preferat, mai ales ca beneficiezi si de lumina naturala. Poti crea un astfel de coltisor aparte spre exemplu in dormitor.
2. Foloseste orice spatii utile din incapere
Alte zone utile pe care le poti utila cu rafturi, biblioteci sau polite speciale sunt de exemplu cele din jurul spatiului tau de lucru. De exemplu, daca lucrezi de acasa amplaseaza langa birou o etajera simpla, pentru a avea aproape toate cartile, documentele sau actele de care ai nevoie. O alta solutie practica in acest sens este o biblioteca pivotanta, originala si utila, care iti ofera acces facil si rapid la toate documentele pe care le folosesti.
O alta modalitate de a-ti organiza eficient cartile este un corp de mobilier de inaltime medie sau joasa prevazut cu rafturi, si care sa separe vizual doua zone distincte dintr-o incapere. Il poti amplasa de exemplu in living, de obicei o camera de dimensiuni mai generoase. La fel, poti achizitiona rafturi special create pentru colturi de camera. Completeaza oricare dintre aceste biblioteci cu mici tablouri, decoratiuni sau fotografii pentru a le infrumuseta aspectul general.
Alte zone utile poti crea si pe holuri, care sunt si ele prevazute de multe ori cu intranduri de acest fel si unde poti adaposti foarte convenabil polite speciale. Tot aici poti apela la alte corpuri decorative, care ofera spatiu util de depozitare: rafturi cu polite, in forma de spic sau de scara etc.
3. Extinde biblioteca din podea pana la tavan
O alta modalitate de a profita la maxim de spatiu este sa amenajezi pana la tavan biblioteca pe care o ai deja. Daca nu poti construi rafturi suplimentare pentru a extinde mobilierul existent, apeleaza la alte solutii practice: cutii sau cosuri speciale de depozitare, amplasate deasupra corpurilor existente. Vei decora astfel original biblioteca si vei obtine si spatiu util, suplimentar, pentru cartile tale favorite.
O alta recomadare utila si de care sa tii cont pentru o organizare eficienta este sa grupezi separat cartile de la job fata de cele pe care le citesti acasa. Astfel iti va fi mult mai usor sa jonglezi cu ele, mai ales cu cele folosite frecvent. Le poti grupa pe cele de acasa pe categorii: literatura de specialitate, beletristica, dezvoltare etc.
Vei obtine o ordonare si o clasificare a cartilor pe care le indragesti atat de mult si te vei bucura de un loc organizat, care sa iti ofere conditiile optime de lucru si de lectura!