Ligatura tubara: varsta, functionare, riscuri, reguli
Ligatura tubara este o metoda definitiva de contraceptie care se refera la femeile care nu doresc sau nu mai doresc sa aiba copii. Este ireversibil? Cum functioneaza operatia? Exista riscuri? O varsta minima de respectat?
Definitie: Ce este o ligatura tubara?
Ligaturarea trompelor uterine sau uneori numita ligatura tubara este o procedura chirurgicala pentru femeile (adulte) care nu doresc sau nu mai doresc sa conceapa un copil. Scopul acestei metode de sterilizare? Preveniti mecanic – prin taierea sau coagularea proboscisului, aplicand un clip sau un inel – spermatozoizii sa acceseze ovocitul. Efectul contraceptiv este, prin urmare, imediat.
Indicatii: pentru care femei?
Aceasta metoda definitiva de contraceptie este indicata daca:
Sunteti sigura ca nu veti mai avea copii vreodata: nu exista nicio conditie de varsta, nicio conditie a numarului de copii, nici un acord al sotului.
Nu vrei sau nu mai poti folosi alte metode contraceptive si doar aceasta solutie iti mai ramane
Tehnic: cum functioneaza operatia?
► Consultatie ginecologica
In timpul unui consult ginecologie Targu Mures sau orice alta ginecologie, pacientul poate face o cerere de ligatura tubara. In acest moment, ginecologul are mare grija sa explice pacientului sau toate detaliile interventiei si orice complicatii. El explica alternativele in ceea ce priveste contraceptia, ofera informatii clare si complete cu privire la consecintele acestui act si insista ca este o metoda definitiva de sterilizare.
► Interventie chirurgicala
„Ligatura tubara se face in majoritatea cazurilor pe cale coelioscopica”, explica un doctor. Aceasta consta in a face o mica incizie pe buric, ceea ce face posibila introducerea unei mini camere si a unuia sau a doua trocaruri (tije cilindrice mici destinate sa faca punctii si biopsii) la nivelul partii inferioare a burtii (una la nivelul apendicelui si cealalta in simetrie). Apoi, exista mai multe metode de obstructionare a tuburilor:
- sau aplica un clip pe proboscis
- sau coaguleaza proboscisul
- sau proboscisul si ligatura sunt taiate
In general, procedura se efectueaza in ambulatoriu (intr-o unitate medicala) sub anestezie generala, iar procedura in sine dureaza aproximativ 15 minute.
Durere, cicatrice: doare?
Ligatura tubara nu este foarte dureroasa, desi pot exista sentimente de disconfort: introducerea trocarurilor poate trage si aerul din diafragma (folosit in timpul operatiei pentru a umfla burta) si te poate rani putin. In cele din urma, cicatricea de pe buric este nedureroasa si aproape invizibila (masoara intre 2 pana la 3 mm).
Care sunt riscurile?
„Este o metoda al carei risc de complicatii este scazut, dar ramane o interventie chirurgicala a abdomenului cu anestezie generala”, avertizeaza ginecologul. Complicatiile in timpul operatiei raman foarte rare, dar in momentul introducerii trocarurilor, un vas de sange, un nerv din apropiere sau o parte a intestinului pot fi ranite sau prin taiere, tubul poate incepe sa sangereze. Cu toate acestea, acestea sunt riscurile oricarei proceduri chirurgicale. In plus, trezirea legata de anestezie poate fi dificila si pot aparea mici dureri in abdomen – care, din fericire, dispar cateva zile mai tarziu – . In cele din urma, ca si in cazul oricarei proceduri chirurgicale, exista un risc de infectie.
Care sunt contraindicatiile si varsta minima?
„Teoretic, ligatura tubara nu are contraindicatii. De asemenea, este important sa ne amintim ca varsta nu poate constitui o interdictie de a efectua sterilizarea voluntara a femeilor. Este pur si simplu suficient ca pacientul sa aiba varsta si consimtamantul.
Ce impact are asupra menstruatiei si sexualitatii?
Ligatura tubara nu influenteaza mecanismul hormonal. „Nu exista niciun impact asupra menstruatiei, deoarece menstruatia provine din secretia ovariana si din uter. Cu toate acestea, ligatura tubara nu afecteaza ovarele sau uterul. Femeia continua sa ovuleze”, confirma specialistului. In mod similar, aceasta tehnica nu provoaca menopauza precoce.
De asemenea el recomanda sa reflectati o perioada de cel putin cateva zile sau chiar saptamani deoarece este o metoda definitiva de sterilizare si va poate afecta psihicul daca luati o hotarare impulsive intr-un moment inoportun iar apoi veti avea de suferit, asadar ganditiva bine si recititi acest articol din nou daca este nevoie.