Folie anticondens: Ce este, cum funcționează și de ce este recomandată pentru prevenirea umezelii și a mucegaiului sub acoperiș

Folie anticondens: Ce este, cum funcționează și de ce este recomandată pentru prevenirea umezelii și a mucegaiului sub acoperiș

Folia anticondens reprezintă un material hidroizolant utilizat la montarea unui acoperiș nou sau la renovarea unui acoperiș existent al locuinței. Grație proprietăților pe care le are, acest material, folie anticondens,  este recomandata de numeroși specialiști în acoperișuri, inclusiv atunci când vine vorba de efectuarea de lucrări de izolație a mansardei.

O folie anticondens are un rol crucial, acela de a prelungi durata de viață a învelitorii, fără să fie nevoie de intervenții sau reparații ulterioare. Schimbările de temperatură duc la apariția condensului la nivelul acoperișului și, printre altele, poate cauza coroziune pe suprafața țiglei metalice sau deteriorarea structurii din lemn.

Ce este folia anticondens?

Folia anticondens este o peliculă impermeabilă care împiedică infiltrarea vaporilor de apă în pereții unei case. Vaporii sau condensul de formează atunci când aerul cald de la interior întâlnește aerul rece din exterior. 

Instalată în mod strategic, o folie anticondens oferă o barieră eficientă împotriva condensului cauzat de acest fenomen. Este în general montată în pereții despărțitori externi ai unei clădiri sau sub acoperiș. Folia anticondens protejează, de asemenea, materialele izolatoare de stagnarea apei cauzată de un drenaj deficitar al vaporilor. Acest lucru reduce considerabil proliferarea ciupercilor și mucegaiului în pereții despărțitori. 

Folia anticondens este recomandată în general pentru construcțiile noi. De asemenea, se poate folosi pentru a renova o clădire care nu are această folie dar costurile vor fi destul de ridicate.

Care sunt principalele tipuri de folii anticondens existente pe piață?

Folia anticondens se poate clasifica în funcție de densitatea acesteia. Există folii anticondens 95g/mp, 115 g/mp sau 135g/mp. Cu cât greutatea este mai mare, cu atât folia anticondens este de o calitate superioară. Mai există folii anticondens într-un singur strat, cea mai simplă variantă de pe piață însă, în ultimii ani acest tip de folie a fost scoasă din gama de producție a majorității distribuitorilor din cauza rezistenței scăzute.

Folia anticondens cu două straturi. Un strat permite evacuarea aburilor și conferă rezistență sporită împotriva pătrunderii umezelii. Un al doilea strat sporește rezistența împotriva infiltrațiilor.

Folia anticondens cu trei straturi este recomandată în special la acoperișurile înclinate.

Combaterea Problemei Condensului Excesiv: Descoperă Beneficiile Foliei Anticondens

Care este rolul foliei anticondens?

Sectorul construcțiilor și-a sporit semnificativ cerințele în ceea ce privește etanșeitatea clădirilor. Obiectivul? Realizarea de economii de energie prin limitarea pierderilor de energie legate de scurgerile de aer parazitare.

În medie, o familie alcătuită din patru persoane produce peste 12 litri de abur pe zi: gătit, dușuri, spălatul rufelor, uscarea hainelor în interior, plante, etc. fără o reînnoire suficientă a aerului pentru a expulza umiditatea din interior, calitatea aerului interior poate avea de suferit, la fel ca și starea pereților clădirii. Rolul principal al foliei anticondens este acela de a prelungi durata de viață a învelitorii. 

Montată sub învelitoare, folia anticondens preia condensul și protejează întregul sistem de eventualele daune care ar putea apărea din cauza umezelii în exces. Folia anticondens are o față impermeabilă extrem de eficientă pentru a opri pătrunderea apei în structura acoperișului, facilitând scurgerea infiltrațiilor spre jgheaburi. 

Atunci când vine vorba de izolarea unei mansarde, folia anticondens are un rol de protecție, împiedică apariția petelor umede, pete care sunt provocate de scurgeri accidentale sau de condens. Cu alte cuvinte, nivelul de eficiență energetică este ridicat și nu există riscul apariției mucegaiului. În plus, fața permeabilă a unei folie acoperiș anticondens contribuie la ventilarea corespunzătoare a întregii structuri.

Folia anticondens îmbunătățește etanșeitatea unui acoperiș. Folia anticondens reprezintă o peliculă de protecție între învelitoarea acoperișului și structura acestuia. Aceasta face ca acoperișul să fie etanș împotriva unor elemente nedorite precum apă, praf, vânt, animale, insecte sau polen. Membrana acoperișului reprezintă cea de-a treia piele a locuinței tale, pe lângă materialele de izolare și de acoperire.

Folia anticondens protejează materialele de izolare ale acoperișului. Toate tipurile de membrane de acoperiș reduc presiunea înclinată cauzată de vânt. Ecranul de sub acoperiș previne ridicarea materialelor de acoperiș și protejează materialele de izolație de apa de ploaie și de umiditate. Etanș, acesta evacuează spre jgheaburi orice apă de ploaie care se infiltrează sub acoperiș.

Evacuarea aburului din casă. O locuință trebuie să fie în măsură să evacueze aburii produși de activitatea zilnică. O parte din aburi scapă prin materialele de izolație. De aceea, folia anticondens trebuie să fie respirabilă pentru a permite aburului să iasă spre exterior.

Care sunt elementele de care trebuie să ții cont atunci când alegi folia anticondens?

Element esențial în protecția structurii acoperișului și în impermeabilizarea acestuia, folia anticondens contribuie la durabilitatea și buna funcționare a acoperișului. În funcție de caracteristicile sale tehnice și de locul în care este amplasată, aceasta va oferi diferite niveluri de rezistență termică și diverse alte proprietăți pentru a vă maximiza confortul termic. 

Cum alegeți tipul potrivit de folie antincondens? 

  • Etanșeitatea la apă: Etanșeitatea la apă este un criteriu care face referire la gradul de impermeabilitate a foliei aluminiu anticondens. Cea mai eficientă clasă de rezistență la pătrunderea apei este considerată W1. În cazul în care decizi să alegi o folie anticondens clasificată mai slab există riscul ca acoperișul tău să se deterioreze.
  • Rezistența la temperaturi ridicate: Odată cu trecerea anilor, temperaturile ridicate pot afecta eficiența foliei anticondens. Din cauza căldurii și din cauza razelor UV folia anticondens își pierde din proprietățile izolatoare. Înainte de a o alege, trebuie să verifici rezistența foliei la razele UV.
  • Rezistența mecanică: Acesta este un alt criteriu important de care trebuie să ții cont în alegerea tipului de folie acoperiș anticondens potrivit. O rezistență sporită poate face diferența încă din momentul în care este instalată și, mai târziu, în durata de viață a întregului sistem.

Atunci când trebuie să alegi folia anticondens ține cont de toate sfaturile de mai sus. Folia anticondens este un produs esențial care garantează durata de viață mai lungă a structurii din lemn. 

Achiziționând o folie anticondens de calitate, performantă, nu vei face decât să îți diminuezi costurile cu întreținerea acoperișului. După aproximativ 30-50 de ani de la montarea foliei aluminiu anticondens este necesară doar înlocuirea structurii din lemn și termoizolației acoperișului.