Ecranele telefonului mobil dintr-o privire: LCD, Retina, LED si AMOLED
Cele mai multe persoane care au nevoie de un nou smartphone isi indreapta atentia spre cele mai noi dispozitive de pe piata, indiferent ca discutam despre telefoane xiaomi, iPhone, Samsung sau ale altor producatori de top.
In primul rand, utilizatorii pun mare pret pe brand, apoi pe celelalte detalii, cum ar fi specificatiile tehnice ale telefonului.
Exista insa si persoane care atunci cand au nevoie de un nou smartphone, tin cont de ecran, si isi doresc sa afle cat mai multe detalii cu privire la acest subiect, pe care il vom aborda in continuarea acestui articol.
Afisajele telefonului mobil nu numai ca trebuie sa fie clare, ci trebuie sa afiseze si culori stralucitoare. Dar cum recunoasteti un ecran bun? Producatorii de smartphone-uri folosesc pentru ecranele telefoanelor pe care le scot pe piata o varietate de nume precum Retina, AMOLED, LED, LCD.
Este dificil sa stiti spre ce ecran trebuie sa va indreptati atentia, intr-o multime de astfel de termeni tehnici. Am creat cei mai importanti termeni referitori la afisare pentru dvs., astfel incat sa aveti in curand o imagine de ansamblu perfecta.
LCD – clasicul
Abrevierea LCD inseamna „display cu cristale lichide”. Cu aceasta tehnologie, cristalele lichide sunt orientate diferit pentru a permite trecerea luminii. Un strat subtire din aceste cristale lichide pe o retea – echivalent cu rezolutia unui afisaj, de exemplu 1.920 x 1.080 pixeli – este iluminat din spate si fiecare punct poate fi schimbat continuu in transparent prin schimbarea tensiunii aplicate retelei.
Astfel, in functie de faptul ca lumina de fundal este rosie, verde sau albastra, orice culoare poate fi amestecata si afisata. Afisajele telefonului mobil cu tehnologie LCD sunt de obicei putin mai ieftine decat afisajele AMOLED.
Afisajele telefonului mobil: LED, OLED, AMOLED si Super AMOLED
Am grupat aceste tehnologii de ecran intr-un singur termen, deoarece toate se bazeaza pe tehnologia diodelor emitatoare de lumina, LED. Diodele emit o lumina, deci spre deosebire de ecranul LCD, nu mai necesita o lumina de fundal. LED-urile consuma mai putina energie electrica decat ecranele LCD si sunt de obicei mai durabile.
Abrevierea OLED inseamna „dioda emitatoare de lumina organica”, specialitatea fiind ca este alcatuita din materiale organice semiconductoare. Acestea stralucesc atat de puternic incat se poate renunta la iluminarea din spate.
AMOLED inseamna „dioda cu lumina organica cu matrice activa” si este utilizat in dispozitivele de la Samsung. In principiu, termenul este doar un sinonim pentru tehnologia OLED, diferentele exacte sunt doar aparente si relevante pentru experti. Acelasi lucru se aplica termenului Super AMOLED, care este de asemenea utilizat de Samsung.
Afisaje IPS si Retina: unghiuri de vizualizare stabile si rezolutie clara
IPS inseamna „comutare in plan” si o tehnologie LCD care permite citirea smartphone-ului din unghiuri de vizualizare mai abrupte, fara a distorsiona culorile. Termenul de afisare retina provine de la Apple si inseamna ca pixelii individuali nu ar trebui sa mai fie vizibili pentru ochiul uman de la o distanta normala.
True Tone de la Apple
True Tone este o caracteristica pe care Apple a introdus-o prima data in 2016 cu iPad Pro. Ecranul regleaza automat culoarea si intensitatea afisajului utilizand senzori de lumina ambientala cu patru canale.
Acest lucru ar trebui sa faca citirea pe ecran mult mai placuta. Aproape fiecare dispozitiv Apple are un ecran cu tehnologia True-Tone instalata. Aceasta ofera un afisaj imbunatatit semnificativ, in special in conditii de lumina slaba sau intr-un mediu mai intunecat.
Acestia sunt asadar termenii care definesc tipurile de ecrane ale smartphone-urilor. Cu siguranta este important sa ii cunoasteti inainte de a va cumpara un astfel de dispozitiv mobil.