De ce sunt specialiștii împotriva consumului de țigări electronice? Iată principalele 5 motive

De ce sunt specialiștii împotriva consumului de țigări electronice? Iată principalele 5 motive

De ce sunt specialiștii împotriva consumului de țigări electronice? Iată principalele 5 motive

Fumatul este un obicei pe care o parte a populației din lume l-a dezvoltat, apelând la numeroasele produse de tip tabac disponibile pe piață. Vaping-ul sau utilizarea țigărilor electronice a devenit tot mai populară în ultimii ani, mulți dintre consumatori apelând la această variantă în locul țigărilor obișnuite. Dacă mulți dintre fumători sunt de părere că aceste produse sunt mai sigure și mai sănătoase decât consumul de tutun în țigări clasice, specialiștii nu sunt de acord. Mai mult decât atât, aceștia din urmă și-au manifestat în repetate rânduri opinia împotriva țigărilor electronice din diverse motive. 

Care sunt principalele 5 motive pentru care specialiștii recomandă evitarea țigărilor electronice?

  1. Lipsa reglementărilor legislative

Deși țigările clasice sunt autorizate din punct de vedere legislativ, iar compoziția lor este controlată pe această cale, când vine vorba despre vaping, lucrurile sunt diferite. Majoritatea dispozitivelor electronice sunt în mare parte nereglementate, astfel că siguranța și calitatea produselor nu sunt nici ele garantate. Medicii sunt îngrijorați de riscurile pentru sănătate, în special când este vorba despre substanțele chimice și aditivii utilizați în compoziție. Pentru a afla mai multe, click aici pentru lichid pentru țigară electronică cu nicotină de la Fumezi.com și descoperă toate substanțele utilizate.

  1. Dependența de nicotină

Un alt motiv pentru care specialiștii nu recomandă vaping-ul este dependența de nicotină. Deși aceste produse au un procent redus de nicotină, acestea tot pot determina apariția dependenței. 

  1. Afectarea plămânilor

Studiile efectuate până în prezent au arătat că vaping-ul poate provoca leziuni ale plămânilor și ale sistemului respirator, conducând la dificultăți de respirație, tuse cronică și alte patologii complexe. Unii medici consideră că gradul de afectare al plămânilor în urma consumului de vape este chiar mai mare decât cel al consumului de țigări normale.

  1. Atracția pentru tineri

Țigările electronice au numeroase arome și sunt adesea comercializate ca o alternativă la fumat distractivă și la modă. Acest lucru a dus la o creștere semnificativă a consumului de vape în rândul tinerilor. Dependența de nicotină și problemele de sănătate asociate consumului de țigări electronice în rândul tinerilor a devenit o problemă pe care o semnalează mulți specialiști.

  1. Lipsa cercetărilor pe termen lung

Recent au fost publicate studii privind gradul de afectare pulmonară în urma consumului de lichid pentru dispozitive electronice, iar rezultatele nu au fost încurajatoare. Aceste produse au capacitatea de a induce o reacție inflamatorie accentuată la nivelul plămânilor și al bronhiilor ori chiar leziuni mai grave.

Deși au existat o serie de studii privind efectele pe termen scurt ale vapatului, aceste produse există de puțin timp pe piață și nu au putut fi realizate cercetări îndelungate. Astfel, încă există multe necunoscute în ceea ce privește influența pe termen lung a țigărilor electronice asupra sănătății. 

Concluzionând, există multe motive pentru care medicii sunt împotriva consumului de țigări electronice. Printre acestea se numără lipsa unei legislații detaliate, dependența de nicotină și afectarea plămânilor, consumul acestor produse în rândul tinerilor și mai ales, deficitul de cercetări pe termen lung privind efectele vaping-ului asupra sănătății. 

Chiar dacă unii cred că aceste produse sunt o alternativă mai sănătoasă la fumat, realitatea este că încă există multe riscuri necunoscute asociate cu țigările electronice.

Sursă foto: unsplash.com

Referințe:

  1. Agustin, M., Yamamoto, M., Cabrera, F., & Eusebio, R. (2018). Diffuse Alveolar Hemorrhage Induced by Vaping. Case reports in pulmonology, 2018, 9724530. https://doi.org/10.1155/2018/9724530
  2. Tsai, M., Byun, M.K., Shin, J. and Crotty Alexander, L.E. (2020), Effects of e-cigarettes and vaping devices on cardiac and pulmonary physiology. J Physiol, 598: 5039-5062. https://doi.org/10.1113/JP279754