Cum poate fi de ajutor transferarea responsabilitatii pentru deseurile de ambalaje

Cum poate fi de ajutor transferarea responsabilitatii pentru deseurile de ambalaje

Cum poate fi de ajutor transferarea responsabilitatii pentru deseurile de ambalaje

Gestionarea deseurilor de ambalaje intr-un mod corespunzator ramane o provocare majora pentru firmele care genereaza astfel de deseuri. Pana de curand, aceste resturi ajungeau la groapa de gunoi, lucru ce afecta in mod negativ sanatatea mediului inconjurator si, in acelasi timp, era o activitate ineficienta, pentru ca materiale valoroase ieseau din ciclul economic. Pentru a se rezolva situatia, autoritatile legislative au introdus reglementari stricte, valabile pe tot cuprinsul Uniunii Europene, ce prevad tinte minime de reciclare in legatura cu principalele categorii de deseuri de ambalaje. 

Procentele minime prevazute sunt greu de atins, de cele mai multe ori, prin efortul propriu al firmelor generatoare. O solutie facila la care se poate apela este colaborarea cu organizatii de implementare a raspunderii extinse a producatorului, ce preiau intregul demers. Ecosynergy.ro ofera servicii de tip OIREP pentru ambalaje, venind in ajutorul producatorilor, importatorilor sau detinatorilor de marca proprie, ce au obligatia de a recicla deseuri pentru atingerea tintelor de reciclare si valorificare. 

Iata de ce este importanta transferarea responsabilitatii pentru deseurile de ambalaje!

  • Colaborarea cu o astfel de organizatie ofera garantia atingerii tintelor de reciclare prevazute in legislatia de mediu. Astfel, Legea nr. 249/2015 prevede ca agentii economici generatori de deseuri de ambalaje sa valorifice anumite procente din total. Astfel, minim 65 la suta din ambalajele din hartie si carton, 35 la suta din ambalajele din plastic, 57 la suta din cele de tip PET, 30 la suta din cele fabricate din aluminiu, 65 la suta din sticla, 20 la suta din lemn si 60 la suta din otel sunt tinte ce trebuie sa fie atinse, in caz contrar penalizarile vor fi usturatoare.
  • Transferul responsabilitatii incurajeaza promovarea economiei circulare. Acest concept trebuie sa inlocuiasca vechiul model economic bazat pe consum cu unul in care reciclarea si revalorificarea sa fie elemente de baza. Deseurile de ambalaje sunt astfel transformate in materii prime secundare, sunt reintroduse in ciclul economic si contribuie la protejarea mediului inconjurator.
  • Prin atingerea tintelor minime de reciclare are loc o reducere semnificativa a poluarii si a emisiilor de gaze cu efect de sera. Prin refolosire, pe de o parte, se micsoreaza cantitatea de deseuri ce ajunge la groapa de gunoi si, pe de alta parte, este limitat consumul de materii prime ce sunt industrializate de cele mai multe ori intr-un mod poluant.
  • Transferul responsabilitatii este o metoda utila prin care producatorii adopta o atitudine de protejare a sanatatii mediului inconjurator. Astfel, acestia vor apela la dezvoltarea unor ambalaje durabile si usor reciclabile. Inovatia in acest domeniu reduce in mod semnificativ efectele negative asupra naturii.
  • In mod normal gestionarea deseurilor este o activitate complexa, care necesita o birocratie stufoasa. Organizatiile de preluare a raspunderii au dezvoltat sisteme de gestionare eficiente, datorita legaturilor pe care le au cu firmele ce activeaza in domeniul reciclarii. Astfel, sunt introduse solutii integrate, ce functioneaza corespunzator pe tot parcursul lantului.

In concluzie, prin transferul responsabilitatii pentru deseurile de ambalaje firmele interesate pot accesa servicii de calitate ce garanteaza conformitatea legislativa in legatura cu atingerea tintelor minime de reciclare si cu intocmirea corecta si la timp a documentatiei.

Surse foto: unsplash.com