Cele mai importante vitamine care sustin sistemul imunitar
Imunitatea reprezinta capacitatea organismului de a se apara de agentii patogeni care ajung in interior. Sistemul imunitar este un complex care lupta impotriva virusurilor, a bacteriilor sau a toxinelor, distrugand corpurile straine din organism. Sistemul imun va retine antigenul pentru ca la o urmatoarea intalnire sa stie cum sa se comporte.
Sistemul imunitar al corpului este un mecanism complex prin intermediul caruia se identifica microorganismul strain. Organismul lupta sa il distruga, nu inainte de a memora caracteristicile si modul de actiune al acestuia. La o noua infectie, corpul va stii cum sa procedeze. Reactia de aparare va fi rapida si problema va fi rezolvata in scurt timp.
Pentru lupta cu bacteriile si virusurile, organismul are nevoie de toti nutrientii din alimente. De aceea este extrem de importanta o dieta echilibrata si un stil de viata sanatos. Vitaminele si mineralele sustin si protejeaza organismul, aportul lor direct din alimente este esential.
Atunci cand problemele de sanatate duc la absorbtia greoaie sau exista carenta anumitor vitamine, trebuie sa iei vitamine si minerale recomandate de medic. Acesta iti cunoaste istoricul medical si stie ce te poate ajuta pentru sustinerea sistemului imunitar.
Vitamina A
Vitamina A sau retinolul sustine sanatatea sistemului imunitar, avand rol important pentru ochi si piele.
Surse importante de vitamina A se gasesc in produsele precum: lapte si derivatele lui, peste gras, ficat, morcovi, spanac si alte legume cu frunze verzi. Corpul tau converteste beta-carotenul in vitamina A.
Daca esti insarcinata ai grija cu aceasta vitamina. Nu lua suplimente alimentare fara a te consulta cu medicul.
Prea multa vitamina A
Excesul de vitamina A iti poate afecta ficatul, provocand in acelasi timp si alte simptome deranjante: dureri de cap, iritatii ale pielii, greata, senzatie de voma, vertij, dureri de oase si articulatii.
Vitamina B6
Exista un complex de vitamine B, fiecare cu rol diferentiat. Vitamina B6 este esentiala in sustinerea reactiilor biochimice la nivelul sistemului imunitar.
B6 se regaseste in carnea de porc, cea de pasare, in arahide, soia, germeni de grau, ovaz, banane, lapte, cereale.
Prea multa vitamina B6
Un aport prea mare din aceasta vitamina poate duce la reactii din partea organismului: miscari musculare haotice, lipsa coordonarii, eruptii cutanate, arsuri stomacale, greata, sensibilitate la lumina, reducerea capacitatii de a percepe durerea.
Vitamina C
Vitamina C sau acidul ascorbic este una dintre cele mai importante pentru sustinerea sistemului imunitar.
Aceasta vitamina se regaseste in multe fructe si legume: citrice, capsuni, fructe de padure, ardei, broccoli, cartofi, spanac, varza de Bruxelles.
Prea multa vitamina C
Reactiile in cazul supradozarii pot fi violente: dureri de cap, greata, diaree, arsuri si dureri stomacale cu balonare, senzatie de voma, inrosirea pielii.
Vitamina D
Vitamina D ajuta organismul sa absoarba calciul in organism, sustinand astfel sistemul osos.
Vitamina D se afla in urmatoarele alimente: carne rosie, ulei de peste, peste gras, ficat, oua, lapte si cereale integrale. Cea mai buna sursa de vitamina D ramane soarele, dar expunerea la razele acestuia trebuie facuta cu factor de protectie pentru ca pielea sa nu aiba de suferit.
Bebelusii, copiii, batranii au nevoie de un aport de vitamina D, la indicatiile medicului.
Prea multa vitamina D
Reactiile corpului cand i se da prea multa vitamina D sunt: constipatie, slabiciune, greata si senzatie de voma, confuzie si dezorientare, afectiuni renale, apetit redus, slabire rapida.
Vitamina E
Aceasta vitamina are rol important in lupta cu infectiile, prin efectul sau puternic antioxidant. Alimente bogate in vitamina E sunt: uleiuri vegetale, nuci, seminte, germeni de grau, carne, lactate, cereale integrale, legume cu frunze verzi.
Prea multa vitamina E
Administrarea acestei vitamine este considerata sigura, dar uneori pot aparea urmatoarele efecte adverse: crampe intestinale, dureri de cap, ameteli, vedere incetosata, eruptii cutanate, acumularea creatininei in urina.
Vitaminele administrate fara recomandarea medicului pot reactiona cu alte medicamente pe care le iei. In cazul in care apar reactii adverse, trebuie sa mergi de urgenta la un consult medical de specialitate. Nu uita ca nu exista informatii legate de modul in care vitaminele si suplimentele alimentare actioneaza asupra organismului.