Ce trebuie un ajutor de bucatar sa faca?

Ce trebuie un ajutor de bucatar sa faca?

Ce trebuie un ajutor de bucatar sa faca?

Meseria de bucatar este o profesie pentru indivizii care pregatesc alimente pentru consum in industria alimentara in locuri precum restaurante. Un ajutor de bucatar este deseori denumit bucatar, desi in lumea culinara, termenii nu sunt interschimbabili. Responsabilitatile bucatarilor includ pregatirea mancarii, gestionarea statiilor alimentare, curatarea bucatariei si ajutarea bucatarilor sefi.

Restaurantele vor acorda un titlu bucatarilor in functie de statiile lor desemnate, dar si in functie de experienta acumulata si activitatea desfasurata. Totodata exista bucatarii care prepara doar carne de pui, doar prajesc anumite alimente, sau doar prepara sosurile.

Acestia fac parte dintr-o mare echipa, unde fiecare are cate o sarcina desemnata. Totusi, intreaga activitate se desfasoara sub indicatiile bucatarului sef. Puteti verifica cum arata fisa post ajutor bucatar inainte de a va incepe activitatea in bucatarie. Asadar, daca abia v-ati inceput jobul ca si ajutor de bucatar, va sugeram sa luati in considerare toate sfaturile si sa le aplicati. In acest mod veti invata mult mai repede si veti evolua.

Cum ma pregatesc pentru acest job?

Exista institutii care ofera programe de pregatire culinara, cum ar fi scolile profesionale de gatit. Exista lectii obligatorii care acopera subiecte precum siguranta alimentelor, igienizarea, ospitalitatea si gatitul la nivel avansat. Un astfel de program poate dura pana la 2 ani, iar cele mai lungi programe de studii sunt de patru ani.

Se stie, de asemenea, ca unii bucatari isi primesc educatia prin ucenicie culinara care poate fi sponsorizata de institute culinare profesionale sau sindicate. Ucenicia are de obicei o durata de un an si ofera experienta la locul de munca impreuna cu pregatire tehnica.

De altfel, si aceste scoli au cerintele minime pentru a accesa astfel de programe. Cerintele includ implinirea varstei minime de 18 ani si a avea o diploma de liceu. In cazul in care cautati promovari si sa lucrati pe o pozitie mult mai inalta, puteti obtine o certificare culinara care sa demonstreze ca aveti cel putin doi ani de experienta profesionala si cunostinte de baza despre munca in bucatarie.

Locul de munca si sanatatea

Exista diverse probleme de sanatate care apar in urma muncii desfasurate intr-o bucatarie. Bucatarii care se ocupa cu carnea nepreparata au sansa de a se infecta cu diferite bacterii. In plus, bucatarii risca sa inhaleze si sa atinga produse chimice, cum ar fi inalbitor sau detergent pentru sticla.

Alte doua preocupari potentiale sunt riscul de a va rani din cauza utilizarii obiectelor ascutite sau in urma atingerii suprafetelor fierbinti. Un alt posibil pericol pentru sanatate sunt podele alunecoase.

Inainte de a alege aceasta cariera, retineti ca va trebui sa gatiti la scala mare. Adica, majortatea produselor vor fi preaparate folosind recipiente mari si grele. De altfel, ajutorul de bucatar va trebui sa mute aceste recipiente dintr-un colt in altul. Asadar, munca de ajutor de bucatar nu este ideala in cazul in care aveti probleme cu spatele.

Programul de lucru

Jobul de ajutor de bucatar poate fi, in anumite cazuri extrem de dificil. Nu veti beneficia de acelasi program ca si in cazul altor meserii. Va trebui sa veniti la munca devreme, va trebui sa plecati tarziu, iar in timpul weekendurilor si a sarbatorilor va trebui sa munciti.