Ce trebuie sa verifici cand cumperi o masina?

Ce trebuie sa verifici cand cumperi o masina?

Ce trebuie sa verifici cand cumperi o masina?

Indiferent ca intentionezi sa cumperi o masina care consuma putin combustibil, si pe care ai de gand sa o folosesti in mod special pentru a face naveta la servici, sau ca doresti sa cumperi o masina pe care sa o folosesti pentru a te plimba prin oras, exista unele detalii foarte importante pe care trebuie sa le ai in vedere.

In randurile care urmeaza, am pregatit o lista a celor mai importante detalii de care daca vei tine cont, te vei asigura ca faci alegerea corecta. De aceea, este recomandat sa parcurgi acest articol pana la final.

  1. Asigura-te ca verifici cu atentie documentele masinii

Atunci cand vrei sa-ti cumperi o masina second hand (este recomandat acest lucru datorita pretului atractiv), este foarte important sa te asiguri ca verifici cu atentie documentele masinii.

Este important sa verifici talonul si cartea masinii, verifica de-asemenea daca masina are polita de asigurare RCA valabila, dar si daca inspectia tehnica periodica (ITP-ul masinii) este inca valabila.

In cazul in care documentele nu corespund, sau daca asigurarea si ITP-ul masinii sunt expirate, nu este recomandat sa cumperi masina.

Apoi, este foarte important sa te asigururi ca primesti si certificatul fiscal de la vanzator. In caz contrar, va fi teoretic imposibil sa inmatriculezi masina pe numele tau.

  1. Asigura-te ca masina nu a fost implicata intr-un accident de circulatie

Cu siguranta, fiecare vanzator isi pregateste masina pentru vanzare. Vei observa ca aceasta nu prezinta zgarieturi, deoarece a fost scoasa de la atelierul de cosmetica auto, acolo unde a fost polishata.

Vei putea observa de-asemenea ca farurile arata impecabil dupa un polish faruri de care au beneficiat imediat dupa ce si caroseria a fost polishata.

Termenul de polish auto cuprinde mai multe actiuni care au fost efectuate asupra unei masini, astfel incat aceasta sa arate impecabil. De exemplu, polish-ul auto aplicat caroseriei are scopul de a elimina micile imprefectiuni precum zgarieturile de exemplu.

In ceea ce priveste polish-ul farurilor, aici scopul este acela de a obtine farurile impecabile (ca noi). Odata cu trecerea timpului, farurile isi schimba aspectul, insa datorita procesului de polish faruri, acestea arata ca noi.

Ei bine, dupa cum spuneam, un vanzator auto isi polisheaza atat caroseria masinii cat si farurile, pentru ca atat un polish auto cat si un polish faruri, sunt lucrari care nu costa multi bani, si care imbunatatesc aspectul masinii.

Nu trebuie ca in calitate de cumparator insa sa te lasi pacalit de acest lucru si sa nu verifici daca masina a fost implicata intr-un accident. Poti afla acest lucru, cunoscand seria de sasiu a acesteia. Exista chiar si aplicatii smartphone care contracost iti ofera detalii despre istoricul masinii.

Daca aceasta are un istoric curat, iar caroseria este polishata si arata impecabil, iar farurile polishate arate de-asemenea impecabil, atunci esti cu un pas mai aproape de a cumpara masina.

  1. Verifica masina

Niciodata nu trebuie sa cumperi o masina fara a vedea cum se comporta aceasta la drum. Asigura-te ca o conduci atat pe sosea, cat si pe un drum neasfaltat. Acolo vei auzi eventualele batai ale bucselor si ale capetelor de bara.

Daca pana aici totul decurge normal, urmatorul pas este acela de a merge cu masina in service, pentru ca mecanicii sa se ocupe de inspectia rapida a acesteia.

Intr-un service auto, mecanicii se vor asigura ca verifica sistemul de directie al masinii cu mare atentie, dupa care vor verifica si sistemul de franare al acesteia.

Este deosebit de important ca atat franele masinii cat si directia sa se prezinte intr-o stare impecabila, iar in aceste conditii vei avea siguranta ca ai facut o alegere buna.

  1. Semnarea documentelor

Un alt aspect deosebit de important, este legat de semnarea documentelor in vederea cumparari masinii. Cand cazi de acord cu vanzatorul, si dupa ce masina este testata in trafic dar si in service, puteti discuta despre semnarea contractului.

Este important sa va asigurati ca vanzatorul va ofera certificatul fiscal inainte de a cumpara masina, pentru ca in caz contrar veti intampina probleme la inmatriculare. Daca vanzatorul este unul cinstit, cu siguranta va va oferi certificatul fiscal, iar tu vei putea sa inmatriculezi fara probleme masina.

Daca acesta insa nu iti poate oferi certificatul fiscal, atunci nu trebuie sa cumperi masina respectiva pentru ca vei avea probleme la inmatriculare.

Asadar, acestea sunt cele mai importante etape pe care trebuie sa le urmezi cand vrei sa cumperi o masina: verificarea documentelor, informarea ca masina nu a fost implicata in evenimente de circulatie, inspectarea vizuala a masinii (asigurate ca atat farurile au beneficiat de polish cat si caroseria este polishata).

Apoi, verifica masina in trafic dar si in service, iar daca totul este legal, are loc ultima parte (semnarea documentelor daca si aici este totul in regula. Tine cont asadar de aceste detalii, si nu vei gresi cand iti vei alege o masina.