Ce sunt aplicatiile mobile?

Ce sunt aplicatiile mobile?

Ce sunt aplicatiile mobile?

In zilele noastre aproape toata lumea stie ce este o aplicatie mobila si le foloseste zilnic. Whatsapp, Facebook, Instagram, Spotify, Gmail sau Youtube sunt exemple clare in acest sens. Pun pariu ca acum ai mai multe dintre aceste aplicatii instalate pe telefonul mobil.

Cu toate acestea, pentru a intra in afacerea aplicatiilor mobile, trebuie sa stim mai multe. Vrem sa cream o aplicatie, nu-i asa? Trebuie sa stim ce e in spatele ei si au ajuns la telefonul nostru mobil. Pe scurt, trebuie sa stim functioneaza aplicatiile mobile de la inceput pana la sfarsit. Daca folosesti telefonul mult, ai nevoie de o husa telefon.

Ce este o aplicatie mobila?

O aplicatie mobila nu este altceva decat un program mic care este instalat si ruleaza pe un dispozitiv mobil.

Astazi exista multe tipuri de dispozitive mobile. In aceasta categorie am putea include telefoane mobile, tablete, ceasuri inteligente sau chiar masini. Cu toate acestea, in acest caz, ne vom concentra in principal pe primele doua: telefoane mobile si tablete.

Cu toate acestea, trebuie sa spun ca definitia nu este in intregime exacta. In realitate, aplicatiile nu sunt instalate pe dispozitivul mobil, ci sunt instalate pe sistemul de operare mobil. Dupa cum vom vedea, acest lucru este foarte important, dar deocamdata vom continua cu elementele de baza.

Ce este un sistem de operare?

Un sistem de operare este un program care face ca un dispozitiv electronic sa functioneze. Da, dupa poti vedea, definitiile nu vor fi perfecte, extinse si curate. Un sistem de operare este mult mai mult decat atat, dar scopul aici este de a intelege reciproc.

Fara un sistem de operare, un mobil nu ar functiona. Ecranul, microfonul, difuzoarele, camera… toate componentele unui mobil nu ar face absolut nimic fara un sistem de operare care sa le guverneze.

Tocmai functia sistemului de operare este de a gestiona toate aceste cipuri, astfel incat impreuna sa faca ceva care are sens si sa nu mai fie doar cipuri.

Acestea fiind spuse, ceea ce trebuie sa intelegem este ca atunci cand o aplicatie este instalata, este instalata pe sistemul de operare. E ca si ai mai adauga o piesa in programul de baza.

Ce sisteme de operare mobile avem astazi?

Astazi avem doua sisteme de operare mobile majore: Android si iOS. Da, este adevarat ca exista ceva mai mult, dar ne vom referi doar la acestea doua, deoarece acestea au in prezent o cota de piata de peste 99 %.

Android este sistemul de operare Google. Este un sistem deschis care permite oricarui producator mobil sa-l instaleze pe dispozitivele lor. Adica producatorul este responsabil pentru asamblarea si proiectarea partilor fizice ale dispozitivelor si utilizeaza sistemul Android pentru a-l face sa functioneze.

Marea majoritate a telefoanelor mobile de pe piata lucreaza cu acest sistem. Producatori precum Samsung, Huawei, BQ, Xiaomi, LG sau Sony sunt exemple bune.

De fapt, pentru a-l simplifica in continuare, am putea spune ca toti producatorii de telefoane mobile folosesc Android ca sistem de operare. Toti in afara de unul, Apple. Deci, acest lucru ne aduce sa vedem ce este iOS.

IOS este sistemul de operare Apple. Spre deosebire de Android, iOS este utilizat doar in produsele companiei Apple. Pe scurt: iPhone si iPad.