Ce este un avocat ?

Ce este un avocat ?

Ce este un avocat ?

Avocatul este profesionistul care exercita apararea juridica intr-un proces, precum si procesele judiciare si administrative cauzate sau suferite de acesta. 

 In plus, el consiliaza si ofera consultanta in chestiuni juridice. Avocatii sunt profesionisti cu cunostinte in diferite domenii ale legislatiei (penal, civil, de munca, comercial, administrativ, fiscal, printre altele), iar formarea lor implica cunostinte de istorie, filosofie, cultura, literatura, economie, sociologie, stiinte criminalistice, psihologie si politica., pentru care exercita, de obicei, pozitii ierarhice in administratia statului si a guvernului sau.

Acestea pot fi orientate spre un profil privat, in calitate de consilier si reprezentant al persoanelor fizice si/sau juridice, sau pot avea un profil public legat de guvern si de administratia publica.

In majoritatea sistemelor juridice din diferite tari, exercitarea acestei profesii necesita studii universitare in Drept – o diplomain Drept–, fiind inscrisi intr-o asociatie de barouri sau avand o autorizatie de stat pentru a profesa.  Apeleaza la un avocat Bucuresti atunci cand ai nevoie de ajutor specializat. 

Responsabilitatile

In majoritatea tarilor, in special in tarile de drept civil, a existat o traditie de a acorda multe sarcini juridice unei varietati de notari de drept civil, grefieri si notari publici.

 Aceste tari nu au „avocati” in sensul strict al cuvantului, in masura in care acest termen se refera la un singur tip de furnizor de servicii juridice cu scop general; mai degraba, profesiile lor juridice constau dintr-un numar mare de tipuri diferite de persoane cu pregatire juridica, cunoscute sub numele de juristi, dintre care unii sunt avocati autorizati sa profeseze in instante.

Este dificil sa se formuleze generalizari precise care sa acopere toate tarile cu mai multe profesii juridice, deoarece fiecare tara a avut in mod traditional propria metoda specifica de impartire a activitatii juridice intre toate tipurile sale diferite de profesionisti din domeniul juridic. 

Mai multe tari care au avut initial doua sau mai multe profesii juridice de atunci au fuzionat sau si-au unit profesiile intr-un singur tip de avocat.  Majoritatea tarilor din aceasta categorie sunt tari de drept comun. In tarile cu profesii fuzionate, un avocat are, de obicei, permisiunea de a indeplini toate sau aproape toate responsabilitatile enumerate mai jos.

  • Argumentarea orala in instanta
  • Cercetarea si redactarea documentelor instantei
  • Aviz juridic
  • Protectia proprietatii intelectuale
  • Negocierea si redactarea contractelor
  • Transferuri
  • Indeplinirea intentiei defunctului
  • Urmarirea penala si apararea presupusilor infractori

Practica profesionala

  • Avocatul este un profesionist al carui obiectiv fundamental este de a colabora in apararea Justitiei. Are o pregatire teoretica solida si o suficienta practica, supravegheata de colegii si de stat. 
  • Acesta este implicat in solutionarea conflictelor judiciare si extrajudiciare, a functiei publice, a sistemului judiciar, a invatamantului si a cercetarii. Acestia sunt responsabili pentru apararea intereselor uneia dintre partile in litigiu.
  • Deoarece avocatul este un profesionist special pregatit si specializat in probleme juridice, el este singurul profesionist care poate oferi o abordare adecvata a problemei juridice pe care cetateanul sau „justificabila” o are.
  • Trebuie remarcat faptul ca, pe langa interventia sa in proces, o functie de baza si principala a avocatului este preventiva. Cu sfatul sau si cu o redactare corecta a contractelor si documentelor, conflictele sociale pot fi evitate, astfel incat avocatul, mai mult decat pentru procese, serveste sa nu se ajunga la ele cu medierea sa extrajudiciara.
  • Atat de mult incat, in majoritatea procedurilor judiciare, este obligatoriu sa se prezinte in fata instantelor asistate sau aparate de un avocat in calitatea sa de director juridic, adica orice prezentare scrisa sau judiciara trebuie sa fie semnata de client (sau de reprezentantul sau legal,) si de avocatul sau, ceea ce ii garanteaza o exercitare in mod corespunzator a dreptului la aparare in timpul procesului.

Forme de organizare

In mod traditional, avocatii isi practicau profesia singuri sau in grupuri mici. A fost in Statele Unite ale Americii la sfarsitul secolului al XIX-lea cand grupuri mai mari au inceput sa se intalneasca, o tendinta care a trecut rapid in Europa si apoi in restul tarilor cu o dezvoltare relevanta a profesiei.

Ca un caz foarte special, Franta poate fi citata, unde chiar si astazi, cu cateva exceptii, continua sa lucreze singura sau in grupuri mici de avocati.

Generalizand, s-ar putea spune ca formele de organizare pe care avocatii si le-au dat sunt practic trei. In primul rand, si de departe cea mai frecvent utilizata forma, sunt avocatii care profeseaza singuri sau in grupuri mici. In al doilea rand, chiar daca este o formula care este in retragere, exista comunitatile de top, unde practic avocatii impart dreptul de proprietate asupra unei proprietati sau contribuie in comun la cheltuielile generale si fiecare isi poarta proprii clienti.

Cele mai mari firme de avocatura se invecineaza astazi cu 4000 de avocati, fiind adevarate corporatii transnationale. Majoritatea mega studiourilor (1000 sau mai multi avocati) isi au originea in Statele Unite sau Marea britanie si sunt cunoscuti la nivel mondial unii dintre ei.