Ce este cancerul de san?

Ce este cancerul de san?

Ce este cancerul de san?

Cancerul de san este o boala in care celulele mamare se multiplica fara control. Exista diferite tipuri de cancer de san. Tipul de cancer de san depinde de celulele de san care devin canceroase.

Cancerul de san poate incepe in diferite parti ale sanului. Sanii sunt alcatuiti din trei parti principale, iar acestea sunt urmatoarele: lobuli, conducte si tesut conjunctiv. Lobulii sunt glandele care produc lapte. Conductele sunt tuburile care transporta laptele la sfarc.

Tesutul conjunctiv care este format din tesut fibros si adipos, este cel care inconjoara si sustine toate partile sanului. Cele mai multe cancere de san incepe in conducte sau lobuli.

Cancerul de san se poate raspandi in afara sanului prin vasele de sange si vasele limfatice. Cand cancerul de san se raspandeste in alte parti ale corpului, se spune ca au metastazat.

Tipuri comune de cancer de san

Cele mai des intalnite tipuri de cancer de san sunt:

  • Infiltrarea carcinomului ductal. Celulele canceroase se inmultesc in afara conductelor si invadeaza alte parti ale tesutului mamar. Aceste celule canceroase invazive se pot raspandi de asemenea, sau metastaza in alte parti ale corpului.
  • Infiltrarea carcinomului lobular. Celulele canceroase se raspandesc de la lobuli la tesuturile mamare din apropiere. Aceste celule canceroase invazive se pot raspandi, de asemenea, in alte parti ale corpului.

Exista alte tipuri mai putin frecvente de cancer de san, ar fi Boala Paget, cancer mamar spinal, cancer mamar mucinos si cancer mamar inflamator.

Simptiome

Semnele de avertizare pentru cancerul de san pot diferi in fiecare persoana. Semnele de avertizare de cancer de san includ:

  • Un nou nod in san sau subsuoara (sub brat).
  • Cresterea grosimii sau umflarea unei parti a sanului.
  • Iritatie sau scufundare pe pielea sanului.
  • Roseata sau exfoliere in zona mamelonului sau a sanului.
  • Sfarc scufundarea sau durere in acea zona.
  • Descarcarea mamelonului, alta decat laptele, chiar sangele.
  • Orice modificare a dimensiunii sau formei sanilor.
  • Durere oriunde in san.

Retineti ca aceste semne de avertizare pot aparea cu alte afectiuni decat cancerul.

Factori de risc

Exista mai multi factori de risc, iar unii dintre acestia se pot modifica (consumul de alcool, obezitatea sau supraponderalitatea dupa menopauza, lipsa activitatii fizice).

Exista si factori de risc care nu se pot modifica, iar aici amintim imbatranirea (este mai mare riscul de cancer de san dupa 50 de ani), mutatii genetice, sanii densi, o istorie personala de cancer de san sau anumite boli de san non-canceroase, istoric familial de cancer de san, tatamente anterioare cu radioterapie.

Cand este necesara mamografia?

Daca o femeie se plange de anumite simptome care pot fi ale cancerului de san, medicul ii poate recomanda o mamografie Cluj. O mamografie este o imagine a sanului luata cu raze X. Medicii folosesc mamografii pentru a cauta semne de cancer de san in stadiiincipiente. Mamografiile regulate sunt cele mai bune teste medicale au pentru a detecta cancerul de san in stadii incipiente, uneori pana la trei ani inainte de a putea fi simtit.

Daca dupa rezultatul mamografiei, medicul are inca dubii in ceea ce priveste prezenta cancerului de san, acesta poate recomanda si alte teste, cum ar fio ecografie mamara, mamografie de diagnostic, imagistica prin rezonanta magnetica a sanilor sau biopsie.

Daca rezultatul este cel pe care nici o femeie nu doreste sa il auda, in functie de cat de avansat este cancerul, medicul are schemele de tratamente pe care le va aplica, pentru vindecarea de cancer de san.

Acestea sunt cele mai importante detalii prezentate pe scurt in ceea ce priveste cancerul de san. Cel mai important lucru de precizat este ca in cazul in care acesta exista, este important sa fie depistat in stadiile incipiente.