De ce ne place atat de mult zaharul?

De ce ne place atat de mult zaharul?

De ce ne place atat de mult zaharul?

Fara indoiala, oricine iubeste un tort, o tava de ciocolata sau o ceasca de ciocolata calda cu biscuiti… toate alimentele dulci sunt extrem de atractive pentru aproape toata lumea.

Dar de ce ne place atat de mult zaharul si corpul nostru ne ispiteste foarte des cu o dorinta irepresibila de a manca sau bea ceva dulce? Cheia este in creierul nostru, unde o serie de substante chimice ne regleaza senzatia de dulceata, precum si placerea si bunastarea pe care ni le provoaca mancarea.

Aceste trei substante sunt dopamina, serotonina si beta-endorfinele, toate cu un rol foarte important in aceasta dorinta irepresibila de a manca lucruri dulci.

Serotonina

Aceasta substanta este fabricata in creierul nostru dintr-un aminoacid important, triptofan, gasit in principal in proteine. Ingestia de zaharuri determina eliberarea serotoninei, care in cantitate buna este esentiala pentru a ne face sane simtim calmi si cu un sentiment de bunastare.

 Dopamina

In acelasi timp, zaharul ne agata si de un mecanism similar cu modul in care medicamentele actioneaza in creierul nostru, deoarece atat zaharul, cat si alti carbohidrati foarte procesati, cum ar fi cerealele, dulciurile sau produsele de patiserie foarte rafinate, cresc rapid cantitatea de zahar din sange, provocand cresterea unor substante chimice.

Ingerarea zaharului activeaza aceleasi zone ale creierului care sunt implicate in dependenta de nicotina si alte medicamente, producand substante chimice precum beta-endorfina, legate de euforie si o capacitate redusa de a simti durerea, ceea ce ii face pe oameni sa simta o pofta aproape incontrolabila pentru mai mult zahar.

Pe de alta parte, exista dopamina, care ne ofera miscare si expresie emotionala. De aici reiese si dorinta noastra anxioasa pentru ceva dulce atunci cand suntem fara chef.

Sfaturi pentru a reduce consumul nostru de zahar zilnic

Acestea pe care le-am vazut sunt principalele substante care sunt produse in corpul nostru atunci cand ingeram zahar si care ne fac sa il iubim atat de mult si este dificil sa traim fara el. Daca doriti sa reduceti zaharul din dieta noastra si sa controlati aceste pofte dulci, va trebui sa urmati aceste sfaturi:

Reduceti cantitatea zilnica cat mai mult posibil. OMS sfatuieste sa nu se consume mai mult de 25 g pe zi per adult, ceea ce ar fi echivalent cu o lingura de zahar, deoarece o mare parte din zaharurile pe care le consumam de obicei nu contin zahar de masa, ci altele care sunt „camuflate” in alimente. De exemplu, o lingura de ketchup contine patru grame de zahar, in timp ce o cutie de suc poate ajunge pana la 40 de grame.

 Vrei ceva dulce?Cumpara o cutie Bomboane Fondante 500g! 

Acum, ca stim de ce ne place atat de mult zaharul, sa nu ne invinovatim de fiecare data cand am mancat o jumatate de cutie de biscuiti sau cateva bomboane… putem sa dam vina pur si simplu pe creierul nostru si pe neurotransmitatorii sai:). “Dulcele” este parte din viata noastra si nu vorbim depre a renunta complet la el, ci doar despre a manca cu moderatie!