Sfaturi pentru selectarea motoarelor electrice mici
Selectarea celui mai potrivit motor electric pentru aplicatii mici rezultate din analiza cerintelor sale de incarcare pentru fiecare aplicatie, precum si alte consideratii mai specifice, cum ar fi locul de munca, eficienta sistemului, cerintele de miscare pentru aplicarea sau uzura la care este supus in timpul sau zilnic de operatiune.
Va aducem cateva sfaturi la cunostinta, de care este foarte important sa tineti cont pentru a selecta micile motoare electrice potrivite pentru activitatile dvs. Cu siguranta, daca veti tine cont de aceste detalii, alegerea unui motor electric 160M-4 11 kW 1500 rpm sau a oricarui alt tip de motor electic, vi se va parea o sarcina mult mai simplu de realizat.
In calitate de manager de achizitii, poate fi prima data cand sunteti insarcinat sa selectati cel mai potrivit motor cu roti dintate pentru cel mai recent proiect pe care il dezvolta compania dumneavoastra. Sunteti constient de faptul ca exista un spectru larg de sisteme de actionare, dar care dintre ele poate oferi cea mai buna performanta pentru aplicatia dvs.?
Cu siguranta, in cazul in care este prima data cand aveti de facut o astfel de selectie, nu aveti prea multe cunostinte despre cum trebuie sa procedati, sau aveti cunostinte teoretice, insa stim cu totii cat de diferita e practica de teorie si teoria de practica. Tocmai din acest motiv, am creat pentru dvs. un set de intrebari pentru care trebuie sa aveti cele mai potrivite raspunsuri.
Raspunsurile pe care le veti da tuturor acestor intrebari, sunt deosebit de utile in conditiile in care va vor ajuta sa selectati motoarele electrice potrivite pentru proiectele dvs.
Haideti asadar sa vedem care sunt acele intrebari la care ar trebui sa raspundeti atunci cand selectati motoare electrice mici, pentru a putea sa faceti in sfarsit cea mai buna alegere.
1. In ce conditii de mediu va functiona motorul electric?
Producatorii stabilesc limite in care functionarea motorului nu mai este optima. De exemplu in conditii de temperatura ridicata sau joasa, motoarele nu mai pot fi utilizate conform producatorului, sau daca le folositi, faceti acest lucru pe proprie raspundere, iar sansele unei defectiuni sunt foarte mari.
De asemenea, este extrem de important sa puteti afla daca producatorul a efectuat teste de coroziune, deoarece unele masini se degradeaza atunci cand sunt expuse la ceata salina sau alte conditii de mediu.
2. Ce grad de protectie necesita motorul?
Fisa tehnica a motorului trebuie sa includa un cod alfanumeric, cunoscut sub denumirea de IP, care specifica gradul de protectie al materialelor sale impotriva patrunderii prafului sau a fibrelor, a contactului accidental si a patrunderii lichidelor. Cele mai frecvente evaluari la motoarele electrice sunt IP21, IP22 si IP55, chiar daca totul va depinde de tipul de aplicatie.
3. Cum va fi amplasat motorul electric in cadrul configurarii?
Ar trebui sa va fie clar cum se va raporta pozitia arborelui motorului cu cea a arborelui de iesire al reductorilor de viteza. Pozitiile pot fi de trei tipuri: pozitie orizontala, aplicatie speciala si pozitie verticala.
4. Ce putere necesita aplicatia?
Pentru a raspunde la aceasta intrebare, va trebui sa stiti care va fi viteza de rotatie si cuplul necesar. Cu aceste informatii, veti putea selecta un motor care sa corespunda cerintelor de putere ale aplicatiei; cu alte cuvinte, puterea pe care o poate furniza un motor fara ca temperatura acestuia sa deterioreze materialul de izolare al motorului din cauza supraincarcarii.
5. La ce cicluri de functionare va fi supus motorul electric?
Ciclurile de functionare sunt legate de puterea ceruta de aplicatie. Exista patru tipuri:
Functionare continua: sarcina este constanta pe perioade lungi de functionare si este suficienta pentru a atinge o temperatura stabila, cum este cazul, de exemplu, pentru masinile de slush.
Functionare continua variabila: perioadele de functionare sunt lungi, dar nivelul de incarcare nu este intotdeauna acelasi, asa cum este cazul uneltelor electrice portabile.
Functionare intermitenta: perioadele de functionare ale motorului sunt separate de perioade de repaus in care nu exista nicio conexiune la o retea electrica. Relatia dintre timpul de functionare si durata totala a ciclului de lucru va asigura ciclul sau de functionare. Acest tip de operatie este vazut in anumite aplicatii, cum ar fi ventilatia fermei, incubatoare.
Functionare de o ora: motorul functioneaza timp de o ora la un nivel constant care depaseste nivelul de functionare continua, dar temperatura nu ajunge la stabilizare si, prin urmare, nu deterioreaza materialul izolant.
6. Ce viteze de rotatie va necesita motorul?
Cunoasterea vitezei de rotatie este primordiala, deoarece combinand-o cu cuplul – forta la care un motor isi poate tine pasul, masurata in Newtoni · Centimetru (N · m sau N · cm) – veti putea obtine puterea necesara ca masina sa efectueze actionarea mica. In functie de aceasta viteza de rotatie, motoarele electrice pot fi asincrone sau sincrone.
7. Cate cicluri de pornire – oprire vor fi necesare pentru fiecare operatie?
Numarul de porniri limiteaza ciclul de viata al motoarelor electrice mici, deoarece la pornire motoarele necesita un curent mai mare decat in mod normal pentru a trece de la o stare de repaus la viteza de functionare. In cazul motoarelor fara perii, acestea au un cuplu de pornire ridicat si sufera o uzura mai mica decat motoarele cu perii.