Din ce cauza apar escarele de decubit?

Din ce cauza apar escarele de decubit?

Escarele de decubit, cunoscute si sub denumirea de ulcere de presiune, sunt leziuni ale pielii si tesutului subiacent, cauzate in principal de presiunea prelungita asupra pielii.

Acestea pot aparea la oricine, dar afecteaza de obicei persoanele imobilizate la pat, care folosesc scaunul cu rotile si la persoanele varstnice.

Escarele de decubit sunt o problema serioasa de sanatate si trebuie diagnosticate si evaluate de catre profesionisti din domeniul sanatatii imediat ce sunt depistate.

​Semnele si simptomele escarelor de decubit

Escarele de decubit pot aparea in orice parte a corpului care este expusa la presiune prelungita. Ele sunt mai frecvente pe partile osoase, cum ar fi calcaiele, gleznele sau omoplatii si, de cele mai multe ori, se dezvolta in timp, desi se pot forma si in decurs de doar cateva ore la persoanele imobile.

Acestea apar ca o pata rosiatica ce nu se albeste la atingere, zona afectata simtindu-se calda, spongioasa si tare. De asemenea, provoaca durere sau mancarime in zona afectata. Escara poate totodata sa duca la pierderea totala sau partiala a sensibilitatii in zona in care s-a dezvoltat.

Netratate, escarele de decubit vor provoca ruperea pielii, cauzand o rana adanca ce poate afecta chiar si cele mai profunde straturi ale pielii. O escara foarte adanca poate ajunge pana si in muschi si os – acesta este un ulcer de presiune de categoria a 4-a.

​Cauzele escarelor de decubit

  • Durata si intensitatea presiunii sunt importante: leziunile tisulare pot aparea ca urmare a expunerilor relativ scurte la presiune intensa sau a expunerii prelungite la niveluri mai scazute de presiune;
  • Fortele de forfecare, care apar de obicei atunci cand oamenii aluneca intr-un pat sau un scaun, pot provoca intinderea si ruperea vaselor de sange mici si pot contribui la deteriorarea pielii induse de presiune;
  • Frecarea si umiditatea pot contribui si ele la dezvoltarea ulcerelor de presiune.

​Prevenirea escarelor de decubit

Pentru a evita aparitia escarelor de decubit, persoanele imobile trebuie ajutate sa-si schimbe pozitia in pat o data la 2 ore.

Cel mai bine ar fi insa ca persoanele cu risc ridicat de a dezvolta astfel de rani sa foloseasca saltele antiescare in locul saltelelor obisnuite. Saltelele antiescare sunt concepute special pentru a redistribui presiunea in timp ce persoana este intinsa pe pat. De asemenea, ar trebui luata in considerare folosirea unei perne cu redistribuire a presiunii de catre persoanele care folosesc un scaun cu rotile sau care stau pe scaun pe perioade indelungate.