Top 5 tratamente non-invazive pentru afecțiuni proctologice

Top 5 tratamente non-invazive pentru afecțiuni proctologice

Atunci când te confrunți cu afecțiuni proctologice, fiecare activitate pe care o faci devine mai complicată. Hemoroizii sunt doar un exemplu de boală din această sferă și este clar pentru toată lumea cât de enervant poate fi să te confrunți cu această afecțiune. Disconfortul și durerile interferează cu calitatea vieții și pot să cauzeze inclusiv stres și o stare generală tot mai proastă. 

Din fericire pentru pacienții cu boli proctologice, clinica Proctoline promovează tratamentele non-invazive în detrimentul operațiilor ce implică tăieturi și perioade mai lungi de recuperare. Lasă frica deoparte și prezintă-te la medic încă de la primele simptome pentru a beneficia de metode mai blânde pentru vindecare. Citește mai departe pentru a descoperi top 5 tratamente nechirurgicale pentru boli proctologice. 

  1. Seton

Fistula anală este o afecțiune proctologică care poate cauza durere semnificativă în zona anală, inflamarea regiunii perianale, febră, incontinență rectală, dar și drenaj local al unui lichid purulent cu miros neplăcut. Un tratament pentru fistula anala care nu presupune intervenție chirurgicală este setonul. Medicul proctolog plasează un seton (un fir sau o bandă) prin traiectul fistulos pentru a facilita vindecarea infecției și pentru a preveni recidiva bolii. 

  1. Radiofrecvența

Un alt tratament non-invaziv pe care trebuie să-l urmezi la un medic proctolog bun este radiofrecvența. Prin radiofrecvență se curăță fistula (dacă este superficială) și se cauterizează țesutul rămas. Astfel, se distrug bacteriile și se reduce sângerarea, iar procesul de vindecare este mai ușor. 

  1. Ligatura elastică

La începutul acestui articol vorbeam despre hemoroizi, o boală care afectează mai bine de jumătate din populația adultă a planetei. Dacă în trecut era necesară intervenția chirurgicală pentru vindecare, acum există proceduri mai simple, care nu presupun tăieturi. Ligatura elastică este un procedeu care durează maximum 5 minute și se poate efectua chiar și fără anestezie. Pacientul se poate întoarce la activitățile obișnuite imediat după tratament, disconfortul fiind minim. 

  1. Injectări cu substanțe

Un tratament proctologic eficient pentru relaxarea sfincterului anal, atunci când este necesar, este injectarea cu substanțe. De exemplu, în cazul fisurilor anale simple, este necesară această procedură pentru a preveni dilatarea și contractarea sfincterului. În acest mod, fisura anală se va închide într-un timp destul de scurt. 

  1. Scleroterapie

Scleroterapia este o procedură medicală simplă, recomandată în cazul hemoroizilor. Tratamentul este lipsit de riscuri și se efectuează în doar câteva minute, obiectivul fiind cicatrizarea vaselor de sânge afectate. Procedura nu doare și contribuie inclusiv la prevenirea recidivei. 

Nu în ultimul rând, un stil de viață sănătos este esențial pentru a preveni bolile proctologice. Principala cauză a acestora o reprezintă constipația sau constipația cronică. Tocmai din acest motiv, pacienții trebuie să adopte o dietă cât mai echilibrată și bogată în fibre. În plus, aceștia trebuie să evite ridicarea greutăților. 

Pentru a preveni agravarea afecțiunilor proctologice trebuie să te prezinți la medic încă de la primele simptome. Acestea includ scaune cu sânge, disconfort și durere în timpul defecației. Nu aștepta până când durerile devin foarte mari, ci acționează la timp pentru a-ți redobândi starea generală de bine.