Cum previi bolile dentare. Sfaturi de la stomatologi
Afecțiunile orale reprezintă o patologie extrem de comună, aproximativ 3 din 10 adulți fiind diagnosticați în prezent cu boala parodontală. În plus, se estimează că aproximativ 9 din 10 adulți suferă de carii. Ambele afecțiuni orale pot provoca durere, disconfort și, în cazuri grave, chiar pierderea dinților.
Există o serie de lucruri pe care orice individ le poate face pentru a preveni bolile dentare. Adoptarea următoarelor obiceiuri recomandate de către medicii stomatologi poate contribui semnificativ la prevenirea bolilor dentare și implicit la menținerea unei igiene orale optime.
Nu neglijați igiena orală
Un simplu gest zilnic precum periajul joacă un rol elementar în menținerea sănătății orale și în prevenirea afecțiunilor orale. Neglijarea igienei orale duce la formarea tartrului dentar, un depozit mineral dur ce nu poate fi îndepărtat ulterior decât prin detartraj și care facilitează acumularea de bacterii. Igiena orală devine cu atât mai importantă dacă ați beneficiat anterior de plombe dentare sau dacă sunteți purtător de aparat dentar.
Medicii stomatologi subliniază necesitatea integrării în tratamentelor ortodontice, indiferent dacă e vorba de un tratament cu aparat dentar ceramic sau metalic, a unui protocol riguros de igienă orală. Curățarea atentă a dinților și a aparatului ortodontic este importantă pentru evitarea acumulării plăcii bacteriene și pentru a asigura astfel eficiența tratamentului.
Mergeți la medicul stomatolog
Controalele regulate la stomatolog ar trebui să fie văzute drept unica modalitate prin care poate fi menținută o bună sănătate orală. Chiar și în cazul în care aveți o bună igienă orală și nu vă confruntați cu nicio problemă stomatologică, în timp, neglijarea importanței controalelor la medic poate duce la apariția cariilor dentare. Motivul este reprezentat de faptul că periuțele de dinți obișnuite nu pot îndepărta în totalitate depunerile de placă bacteriană, care pot ajunge să determine, la un moment dat, probleme la nivelul dinților și gingiilor.
Controalele la stomatolog sunt importante, de asemenea, deoarece vă oferă posibilitatea de a adresa medicului orice preocupări sau schimbări observate în starea orală. De exemplu, medicul stomatolog este cel mai în măsură să răspundă întrebărilor cu privire la cum se trateaza parodontoza sau alte afecțiuni specifice ale cavității orale. Informarea din alte surse poate crește riscul de administrare a unor tratamente în mod eronat sau de întârziere a tratamentului.
Evitați fumatul și alte obiceiuri nocive
Obiceiurile dăunătoare dinților, precum fumatul, mestecarea obiectelor dure sau consumul regulat de alimente și băuturi bogate în zahăr pot contribui la apariția inflamațiilor gingivale și la multiple alte afecțiuni. Stomatologii încurajează adoptarea unui stil de viață sănătos pentru menținerea sănătății orale. Renunțarea la fumat, limitarea consumului de alcool și zaharuri, precum și evitarea mestecării obiectelor dure reprezintă pași esențiali în prevenirea bolilor dentare.